Michel Moran zdradził największy błąd Polaków przy gotowaniu makaronu. Nigdy tak nie rób

Błędy przy gotowaniu zdarzają się nawet najlepszym kucharzom. Czasem, nawet ta z pozoru najprostsza czynność, może okazać się skomplikowana. Michel Moran wskazał, jaki błąd popełniają Polacy przy gotowaniu makaronu.

ObrazekMichel Moran - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kalane YouTube Akademia Smaku Zwieger
Karol Wiak

Tych błędów nie popełniaj przy gotowaniu makaronu - Michel Moran apeluje

Nie ulega żadnej wątpliwości, że makaron stanowi jedno z ulubionych dań, nie tylko Włochów, ale również Polaków. Spożywamy go na wiele różnych sposobów - z różnorodnymi sosami, owocami, na słodko lub na słono, czy jako dodatek do zup. Okazuje się, że podstawą w tym wszystkim jest odpowiednie ugotowanie makaronu. Nie może być on zbyt twardy ani zbyt miękki. Według informacji, które pojawiły się w portalu kobieta.wp.pl, są pewne, niewybaczalne błędy, które popełniamy bardzo często.

Obrazek
Jak zapobiec sklejaniu się makaronu - Pyszności; foto: Canva

Co robimy źle? Te największe wpadki wytknął Michel Moran - popularny restaurator, Francuz z pochodzenia i juror w programie "Master Chef" i "Master Chef Junior". Zasłynął z powiedzenia "Oddaj fartucha". I z pewnością, będziecie musieli oddać swój fartuch, gdy w dalszym ciągu w taki sposób będziecie przygotowywać makaron. Mianowicie, chodzi tu o rozgotowanie makaronu. Ekspert wskazuje, że powinien on być traktowany bardziej delikatnie, najlepiej niech będzie al dente. Poza tym nie ma żadnych uwag do gotowania Polaków.

Jakie jest ulubione polskie danie tego popularnego jurora?

Michel Moran, podczas udzielonego wywiadu, został również zapytany o to, jakie jest jego ulubione danie. Wybór wcale nie był taki prosty, ale ostatecznie juror przyznał, że:

Okresu zimowego nie wyobrażam sobie bez pysznej zupy. Kocham zrazy, różne rodzaje kasz, dlatego, że po 20 latach ta polska kuchnia jest też trochę we mnie, dla mnie to już normalne, to nie jest żaden eksperyment, ja kocham te dania. Wiadomo, że latem bigos to trochę trudno, ale zimą kocham. Buduje ten klimat, atmosferę, która jest nam potrzebna.

Warto jest wziąć sobie uwagi Michela do serca. Pamiętaj, że makaron nie powinien być rozgotowany. Tak przygotowane danie sprawi, że wydobędziecie z niego ten najlepszy smak.

Jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na panzanellę:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat