Michel Moran zdradził największy błąd Polaków przy gotowaniu makaronu. Nigdy tak nie rób

Błędy przy gotowaniu zdarzają się nawet najlepszym kucharzom. Czasem, nawet ta z pozoru najprostsza czynność, może okazać się skomplikowana. Michel Moran wskazał, jaki błąd popełniają Polacy przy gotowaniu makaronu.

ObrazekMichel Moran - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kalane YouTube Akademia Smaku Zwieger
Karol Wiak

Tych błędów nie popełniaj przy gotowaniu makaronu - Michel Moran apeluje

Nie ulega żadnej wątpliwości, że makaron stanowi jedno z ulubionych dań, nie tylko Włochów, ale również Polaków. Spożywamy go na wiele różnych sposobów - z różnorodnymi sosami, owocami, na słodko lub na słono, czy jako dodatek do zup. Okazuje się, że podstawą w tym wszystkim jest odpowiednie ugotowanie makaronu. Nie może być on zbyt twardy ani zbyt miękki. Według informacji, które pojawiły się w portalu kobieta.wp.pl, są pewne, niewybaczalne błędy, które popełniamy bardzo często.

Obrazek
Jak zapobiec sklejaniu się makaronu - Pyszności; foto: Canva

Co robimy źle? Te największe wpadki wytknął Michel Moran - popularny restaurator, Francuz z pochodzenia i juror w programie "Master Chef" i "Master Chef Junior". Zasłynął z powiedzenia "Oddaj fartucha". I z pewnością, będziecie musieli oddać swój fartuch, gdy w dalszym ciągu w taki sposób będziecie przygotowywać makaron. Mianowicie, chodzi tu o rozgotowanie makaronu. Ekspert wskazuje, że powinien on być traktowany bardziej delikatnie, najlepiej niech będzie al dente. Poza tym nie ma żadnych uwag do gotowania Polaków.

Jakie jest ulubione polskie danie tego popularnego jurora?

Michel Moran, podczas udzielonego wywiadu, został również zapytany o to, jakie jest jego ulubione danie. Wybór wcale nie był taki prosty, ale ostatecznie juror przyznał, że:

Okresu zimowego nie wyobrażam sobie bez pysznej zupy. Kocham zrazy, różne rodzaje kasz, dlatego, że po 20 latach ta polska kuchnia jest też trochę we mnie, dla mnie to już normalne, to nie jest żaden eksperyment, ja kocham te dania. Wiadomo, że latem bigos to trochę trudno, ale zimą kocham. Buduje ten klimat, atmosferę, która jest nam potrzebna.

Warto jest wziąć sobie uwagi Michela do serca. Pamiętaj, że makaron nie powinien być rozgotowany. Tak przygotowane danie sprawi, że wydobędziecie z niego ten najlepszy smak.

Jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na panzanellę:

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis