PoradyMichel Moran zdradził największy błąd Polaków przy gotowaniu makaronu. Nigdy tak nie rób

Michel Moran zdradził największy błąd Polaków przy gotowaniu makaronu. Nigdy tak nie rób

Błędy przy gotowaniu zdarzają się nawet najlepszym kucharzom. Czasem, nawet ta z pozoru najprostsza czynność, może okazać się skomplikowana. Michel Moran wskazał, jaki błąd popełniają Polacy przy gotowaniu makaronu.

Michel Moran - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kalane YouTube Akademia Smaku Zwieger
Michel Moran - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kalane YouTube Akademia Smaku Zwieger

Tych błędów nie popełniaj przy gotowaniu makaronu - Michel Moran apeluje

Nie ulega żadnej wątpliwości, że makaron stanowi jedno z ulubionych dań, nie tylko Włochów, ale również Polaków. Spożywamy go na wiele różnych sposobów - z różnorodnymi sosami, owocami, na słodko lub na słono, czy jako dodatek do zup. Okazuje się, że podstawą w tym wszystkim jest odpowiednie ugotowanie makaronu. Nie może być on zbyt twardy ani zbyt miękki. Według informacji, które pojawiły się w portalu kobieta.wp.pl, są pewne, niewybaczalne błędy, które popełniamy bardzo często.

Jak zapobiec sklejaniu się makaronu - Pyszności; foto: Canva
Jak zapobiec sklejaniu się makaronu - Pyszności; foto: Canva

Co robimy źle? Te największe wpadki wytknął Michel Moran - popularny restaurator, Francuz z pochodzenia i juror w programie "Master Chef" i "Master Chef Junior". Zasłynął z powiedzenia "Oddaj fartucha". I z pewnością, będziecie musieli oddać swój fartuch, gdy w dalszym ciągu w taki sposób będziecie przygotowywać makaron. Mianowicie, chodzi tu o rozgotowanie makaronu. Ekspert wskazuje, że powinien on być traktowany bardziej delikatnie, najlepiej niech będzie al dente. Poza tym nie ma żadnych uwag do gotowania Polaków.

Jakie jest ulubione polskie danie tego popularnego jurora?

Michel Moran, podczas udzielonego wywiadu, został również zapytany o to, jakie jest jego ulubione danie. Wybór wcale nie był taki prosty, ale ostatecznie juror przyznał, że:

Okresu zimowego nie wyobrażam sobie bez pysznej zupy. Kocham zrazy, różne rodzaje kasz, dlatego, że po 20 latach ta polska kuchnia jest też trochę we mnie, dla mnie to już normalne, to nie jest żaden eksperyment, ja kocham te dania. Wiadomo, że latem bigos to trochę trudno, ale zimą kocham. Buduje ten klimat, atmosferę, która jest nam potrzebna.

Warto jest wziąć sobie uwagi Michela do serca. Pamiętaj, że makaron nie powinien być rozgotowany. Tak przygotowane danie sprawi, że wydobędziecie z niego ten najlepszy smak.

Jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na panzanellę:

Wybrane dla Ciebie