Mielę karkówkę i zapiekam. Burczenie w brzuchu szybko ucicha
Zapiekanki to jedna z najlepszych odpowiedzi na to, co dziś na obiad. Są proste w przygotowaniu i idealnie rozgrzewają po powrocie do domu. Moim sprawdzonym przepisem jest pyszna zapiekanka z ziemniakami i mieloną karkówką. Po prostu palce lizać.
Po takiej zapiekance nawet najgłośniejsze burczenie w brzuchu błyskawicznie ucichnie. Pod serową kołderką dzieje się sporo - jest tutaj mielone z karkówki, sycące ziemniaki, delikatne pieczarki i kremowy sos beszamelowy. To idealne rozwiązanie na obiad w dni, gdy temperatura za oknem spada. Porcja domowej zapiekanki szybko rozgrzeje organizm i dostarczy utraconą na zimnie energię.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dubajskie pączki zachwycają nadzieniem. Duża konkurencja dla marmolady i powideł
Zapiekanka z karkówki
Zapiekanka ziemniaczana z mieloną karkówką i pieczarkami to danie, które udaje się za każdym razem. Wystarczy wrzucić do żaroodpornego naczynia przygotowane składniki i uzbroić się w odrobinę cierpliwości podczas pieczenia. Wyjęta z piekarnika, gorąca i parująca zapiekanka sprawia, że od razu czuć napływającą do ust ślinę.
W tym przepisie wykorzystuję mięso mielone z karkówki. Jest dość tłuste i wspaniale dodaj soczystości zapiekance. Możesz zmielić karkówkę samodzielnie, poprosić o to w sklepie mięsnym lub zastąpić ją innym mielonym, na przykład z łopatki.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 750 g pieczarek,
- pół łyżeczki soli do pieczarek,
- 750 g mielonej karkówki,
- pół łyżeczki soli do karkówki,
- 2 łyżki oleju,
- 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- 1 płaska łyżeczka oregano,
- 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu,
- 2 ząbki czosnku.
Sos beszamelowy:
- 750 ml mleka,
- 60 g masła,
- 30 g mąki pszennej,
- 150 g tartego parmezanu,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso mielone z karkówki.
- Dopraw solą, ostrą i słodką papryką, oregano oraz paprykę i smaż przez 5 minut.
- Usmażone mięso przełóż do żaroodpornego naczynia.
- Ziemniaki obierz, pokrój w średniej wielkości kostkę i gotuj w osolonej wodzie, aż zaczną być miękkie, ale nierozgotowane.
- Pieczarki pokrój w plasterki, wrzuć na patelnię i dopraw solą. Podsmażaj, aż odparuje z nich cała woda.
- Przełóż grzyby do mięsa.
- Do żaroodpornego naczynia przełóż pieczarki, dodaj ziemniaki 2/3 tartego parmezanu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj całość.
- Mleko podgrzej tak, by było lekko ciepłe.
- Na patelnię przełóż masło i roztop. Wsyp mąkę, sól i podsmażaj, aby mąką zaczęła bulgotać.
- Dolej ciepłe mleko, mieszając sos. Dopraw gałką muszkatołową i gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Pamiętaj o mieszaniu, aby nic się nie przypaliło.
- Gorącym sosem zalej żaroodporne naczyniem Posyp pozostałym parmezanem i odstaw na kilka minut, by sos spłynął w dół zapiekanki.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza w programie góra-dół.
- Zapiekaj przez 15-20 minut.
Gotową zapiekankę serwuj na ciepło. Smacznego!