Mielę karkówkę i zapiekam. Burczenie w brzuchu szybko ucicha

Zapiekanki to jedna z najlepszych odpowiedzi na to, co dziś na obiad. Są proste w przygotowaniu i idealnie rozgrzewają po powrocie do domu. Moim sprawdzonym przepisem jest pyszna zapiekanka z ziemniakami i mieloną karkówką. Po prostu palce lizać.

Pyszna zapiekanka z karkówkąPyszna zapiekanka z karkówką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Po takiej zapiekance nawet najgłośniejsze burczenie w brzuchu błyskawicznie ucichnie. Pod serową kołderką dzieje się sporo - jest tutaj mielone z karkówki, sycące ziemniaki, delikatne pieczarki i kremowy sos beszamelowy. To idealne rozwiązanie na obiad w dni, gdy temperatura za oknem spada. Porcja domowej zapiekanki szybko rozgrzeje organizm i dostarczy utraconą na zimnie energię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dubajskie pączki zachwycają nadzieniem. Duża konkurencja dla marmolady i powideł

Zapiekanka z karkówki

Zapiekanka ziemniaczana z mieloną karkówką i pieczarkami to danie, które udaje się za każdym razem. Wystarczy wrzucić do żaroodpornego naczynia przygotowane składniki i uzbroić się w odrobinę cierpliwości podczas pieczenia. Wyjęta z piekarnika, gorąca i parująca zapiekanka sprawia, że od razu czuć napływającą do ust ślinę.

Zapiekanka makaronowa z mięsem i cukinią - Pyszności
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pieczarkami - Pyszności © Adobe Stock

W tym przepisie wykorzystuję mięso mielone z karkówki. Jest dość tłuste i wspaniale dodaj soczystości zapiekance. Możesz zmielić karkówkę samodzielnie, poprosić o to w sklepie mięsnym lub zastąpić ją innym mielonym, na przykład z łopatki.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 750 g pieczarek,
  • pół łyżeczki soli do pieczarek,
  • 750 g mielonej karkówki,
  • pół łyżeczki soli do karkówki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 płaska łyżeczka oregano,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku.

Sos beszamelowy:

  • 750 ml mleka,
  • 60 g masła,
  • 30 g mąki pszennej,
  • 150 g tartego parmezanu,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso mielone z karkówki.
  2. Dopraw solą, ostrą i słodką papryką, oregano oraz paprykę i smaż przez 5 minut.
  3. Usmażone mięso przełóż do żaroodpornego naczynia.
  4. Ziemniaki obierz, pokrój w średniej wielkości kostkę i gotuj w osolonej wodzie, aż zaczną być miękkie, ale nierozgotowane.
  5. Pieczarki pokrój w plasterki, wrzuć na patelnię i dopraw solą. Podsmażaj, aż odparuje z nich cała woda.
  6. Przełóż grzyby do mięsa.
  7. Do żaroodpornego naczynia przełóż pieczarki, dodaj ziemniaki 2/3 tartego parmezanu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj całość.
  8. Mleko podgrzej tak, by było lekko ciepłe.
  9. Na patelnię przełóż masło i roztop. Wsyp mąkę, sól i podsmażaj, aby mąką zaczęła bulgotać.
  10. Dolej ciepłe mleko, mieszając sos. Dopraw gałką muszkatołową i gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Pamiętaj o mieszaniu, aby nic się nie przypaliło.
  11. Gorącym sosem zalej żaroodporne naczyniem Posyp pozostałym parmezanem i odstaw na kilka minut, by sos spłynął w dół zapiekanki.
  12. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza w programie góra-dół.
  13. Zapiekaj przez 15-20 minut.

Gotową zapiekankę serwuj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀