Mielę karkówkę i zapiekam. Burczenie w brzuchu szybko ucicha

Zapiekanki to jedna z najlepszych odpowiedzi na to, co dziś na obiad. Są proste w przygotowaniu i idealnie rozgrzewają po powrocie do domu. Moim sprawdzonym przepisem jest pyszna zapiekanka z ziemniakami i mieloną karkówką. Po prostu palce lizać.

Pyszna zapiekanka z karkówkąPyszna zapiekanka z karkówką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Po takiej zapiekance nawet najgłośniejsze burczenie w brzuchu błyskawicznie ucichnie. Pod serową kołderką dzieje się sporo - jest tutaj mielone z karkówki, sycące ziemniaki, delikatne pieczarki i kremowy sos beszamelowy. To idealne rozwiązanie na obiad w dni, gdy temperatura za oknem spada. Porcja domowej zapiekanki szybko rozgrzeje organizm i dostarczy utraconą na zimnie energię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dubajskie pączki zachwycają nadzieniem. Duża konkurencja dla marmolady i powideł

Zapiekanka z karkówki

Zapiekanka ziemniaczana z mieloną karkówką i pieczarkami to danie, które udaje się za każdym razem. Wystarczy wrzucić do żaroodpornego naczynia przygotowane składniki i uzbroić się w odrobinę cierpliwości podczas pieczenia. Wyjęta z piekarnika, gorąca i parująca zapiekanka sprawia, że od razu czuć napływającą do ust ślinę.

Zapiekanka makaronowa z mięsem i cukinią - Pyszności
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pieczarkami - Pyszności © Adobe Stock

W tym przepisie wykorzystuję mięso mielone z karkówki. Jest dość tłuste i wspaniale dodaj soczystości zapiekance. Możesz zmielić karkówkę samodzielnie, poprosić o to w sklepie mięsnym lub zastąpić ją innym mielonym, na przykład z łopatki.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 750 g pieczarek,
  • pół łyżeczki soli do pieczarek,
  • 750 g mielonej karkówki,
  • pół łyżeczki soli do karkówki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 płaska łyżeczka oregano,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku.

Sos beszamelowy:

  • 750 ml mleka,
  • 60 g masła,
  • 30 g mąki pszennej,
  • 150 g tartego parmezanu,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso mielone z karkówki.
  2. Dopraw solą, ostrą i słodką papryką, oregano oraz paprykę i smaż przez 5 minut.
  3. Usmażone mięso przełóż do żaroodpornego naczynia.
  4. Ziemniaki obierz, pokrój w średniej wielkości kostkę i gotuj w osolonej wodzie, aż zaczną być miękkie, ale nierozgotowane.
  5. Pieczarki pokrój w plasterki, wrzuć na patelnię i dopraw solą. Podsmażaj, aż odparuje z nich cała woda.
  6. Przełóż grzyby do mięsa.
  7. Do żaroodpornego naczynia przełóż pieczarki, dodaj ziemniaki 2/3 tartego parmezanu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj całość.
  8. Mleko podgrzej tak, by było lekko ciepłe.
  9. Na patelnię przełóż masło i roztop. Wsyp mąkę, sól i podsmażaj, aby mąką zaczęła bulgotać.
  10. Dolej ciepłe mleko, mieszając sos. Dopraw gałką muszkatołową i gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Pamiętaj o mieszaniu, aby nic się nie przypaliło.
  11. Gorącym sosem zalej żaroodporne naczyniem Posyp pozostałym parmezanem i odstaw na kilka minut, by sos spłynął w dół zapiekanki.
  12. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza w programie góra-dół.
  13. Zapiekaj przez 15-20 minut.

Gotową zapiekankę serwuj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel