PrzepisZapiekankiMielę karkówkę i zapiekam. Burczenie w brzuchu szybko ucicha

Mielę karkówkę i zapiekam. Burczenie w brzuchu szybko ucicha

Zapiekanki to jedna z najlepszych odpowiedzi na to, co dziś na obiad. Są proste w przygotowaniu i idealnie rozgrzewają po powrocie do domu. Moim sprawdzonym przepisem jest pyszna zapiekanka z ziemniakami i mieloną karkówką. Po prostu palce lizać.

Pyszna zapiekanka z karkówką
Pyszna zapiekanka z karkówką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Po takiej zapiekance nawet najgłośniejsze burczenie w brzuchu błyskawicznie ucichnie. Pod serową kołderką dzieje się sporo - jest tutaj mielone z karkówki, sycące ziemniaki, delikatne pieczarki i kremowy sos beszamelowy. To idealne rozwiązanie na obiad w dni, gdy temperatura za oknem spada. Porcja domowej zapiekanki szybko rozgrzeje organizm i dostarczy utraconą na zimnie energię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dubajskie pączki zachwycają nadzieniem. Duża konkurencja dla marmolady i powideł

Zapiekanka z karkówki

Zapiekanka ziemniaczana z mieloną karkówką i pieczarkami to danie, które udaje się za każdym razem. Wystarczy wrzucić do żaroodpornego naczynia przygotowane składniki i uzbroić się w odrobinę cierpliwości podczas pieczenia. Wyjęta z piekarnika, gorąca i parująca zapiekanka sprawia, że od razu czuć napływającą do ust ślinę.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pieczarkami - Pyszności
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pieczarkami - Pyszności© Adobe Stock

W tym przepisie wykorzystuję mięso mielone z karkówki. Jest dość tłuste i wspaniale dodaj soczystości zapiekance. Możesz zmielić karkówkę samodzielnie, poprosić o to w sklepie mięsnym lub zastąpić ją innym mielonym, na przykład z łopatki.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 750 g pieczarek,
  • pół łyżeczki soli do pieczarek,
  • 750 g mielonej karkówki,
  • pół łyżeczki soli do karkówki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 płaska łyżeczka oregano,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku.

Sos beszamelowy:

  • 750 ml mleka,
  • 60 g masła,
  • 30 g mąki pszennej,
  • 150 g tartego parmezanu,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso mielone z karkówki.
  2. Dopraw solą, ostrą i słodką papryką, oregano oraz paprykę i smaż przez 5 minut.
  3. Usmażone mięso przełóż do żaroodpornego naczynia.
  4. Ziemniaki obierz, pokrój w średniej wielkości kostkę i gotuj w osolonej wodzie, aż zaczną być miękkie, ale nierozgotowane.
  5. Pieczarki pokrój w plasterki, wrzuć na patelnię i dopraw solą. Podsmażaj, aż odparuje z nich cała woda.
  6. Przełóż grzyby do mięsa.
  7. Do żaroodpornego naczynia przełóż pieczarki, dodaj ziemniaki 2/3 tartego parmezanu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj całość.
  8. Mleko podgrzej tak, by było lekko ciepłe.
  9. Na patelnię przełóż masło i roztop. Wsyp mąkę, sól i podsmażaj, aby mąką zaczęła bulgotać.
  10. Dolej ciepłe mleko, mieszając sos. Dopraw gałką muszkatołową i gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Pamiętaj o mieszaniu, aby nic się nie przypaliło.
  11. Gorącym sosem zalej żaroodporne naczyniem Posyp pozostałym parmezanem i odstaw na kilka minut, by sos spłynął w dół zapiekanki.
  12. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza w programie góra-dół.
  13. Zapiekaj przez 15-20 minut.

Gotową zapiekankę serwuj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie