Niespotykana nigdzie indziej mizeria po warszawsku. Przysmak ze stolicy zaskakuje przez 1 dodatek

Mizeria po warszawsku zaskakuje wspaniałym smakiem. Okazuje się, że oprócz śmietany i ogórków, skrywa w sobie również ocet. Składnik ten rewelacyjnie podkręca smak warzyw. Jeśli macie ochotę na wyjątkową mizerię po warszawsku - poniżej zdradzamy jak ją wykonać. 

ObrazekNiespotykana nigdzie indziej mizeria po warszawsku. Przysmak ze stolicy zaskakuje przez 1 dodatek - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Popularny dodatek do obiadu

Obrazek
Mizeria - Pyszności; Foto: Canva.com

W skład mizerii zazwyczaj wchodzą świeże ogórki oraz śmietana, kefir lub jogurt. Niektórzy wzbogacają ją również w cebulę, czy koperek. Stanowi ona wspaniały dodatek do różnych potraw mięsnych takich jak pulpety, kotlety schabowe, czy mielone. Poza tym, aby ją przygotować, wystarczy poświęcić tylko kilka minut.

Mizeria po warszawsku oprócz śmietany i ogórków zawiera również ocet. Produkt ten wspaniale wzbogaca jej smak. Warto zaznaczyć, że niektórzy zamiast octu dodają sok z cytryny. Okazuje się, że składnik ten równie dobrze się tutaj sprawdzi.

Mizeria po warszawsku

Obrazek
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Mizeria po warszawsku stanowi wspaniały dodatek do dań obiadowych. Jest nie tylko wyjątkowo prosta w przygotowaniu, ale również smaczna. Wspaniale sprawdzi się w towarzystwie gotowanych ziemniaczków.

Składniki:

4 ogórki

łyżeczka cukru

125 ml śmietany 18%

2 łyżeczki octu winnego

0,5 łyżeczki soli

pieprz

Sposób wykonania:

Obierz ogórki, a następnie pokrój je w cienkie plasterki. Wrzuć warzywa do miski i je posól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw ogórki na jakiś czas, aż puszczą wodę. 

W kolejnym kroku odciśnij warzywa z nadmiaru wody. Przełóż je do miski. W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszaj cukier, ocet i śmietanę. Na końcu dodaj pieprz. Pokrojone ogórki wymieszaj z sosem śmietanowym.

Mizeria po warszawsku równie dobrze smakuje z dodatkiem posiekanego koperku lub szczypiorku. Składniki te wspaniale wzbogacą jej smak i wartość odżywczą. Mizerię serwujemy zazwyczaj na zimno w towarzystwie mięsnej potrawy lub ugotowanych ziemniaków.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować niezawodną surówkę z marynowanej marchewki w zalewie octowej krok po kroku. Surówka stanowi wspaniały dodatek do potraw obiadowych. Jednak warto zaznaczyć, że równie dobrze smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym