Niespotykana nigdzie indziej mizeria po warszawsku. Przysmak ze stolicy zaskakuje przez 1 dodatek
Mizeria po warszawsku zaskakuje wspaniałym smakiem. Okazuje się, że oprócz śmietany i ogórków, skrywa w sobie również ocet. Składnik ten rewelacyjnie podkręca smak warzyw. Jeśli macie ochotę na wyjątkową mizerię po warszawsku - poniżej zdradzamy jak ją wykonać.
27.08.2022 11:24
Popularny dodatek do obiadu
W skład mizerii zazwyczaj wchodzą świeże ogórki oraz śmietana, kefir lub jogurt. Niektórzy wzbogacają ją również w cebulę, czy koperek. Stanowi ona wspaniały dodatek do różnych potraw mięsnych takich jak pulpety, kotlety schabowe, czy mielone. Poza tym, aby ją przygotować, wystarczy poświęcić tylko kilka minut.
Mizeria po warszawsku oprócz śmietany i ogórków zawiera również ocet. Produkt ten wspaniale wzbogaca jej smak. Warto zaznaczyć, że niektórzy zamiast octu dodają sok z cytryny. Okazuje się, że składnik ten równie dobrze się tutaj sprawdzi.
Mizeria po warszawsku
Mizeria po warszawsku stanowi wspaniały dodatek do dań obiadowych. Jest nie tylko wyjątkowo prosta w przygotowaniu, ale również smaczna. Wspaniale sprawdzi się w towarzystwie gotowanych ziemniaczków.
Składniki:
4 ogórki
łyżeczka cukru
125 ml śmietany 18%
2 łyżeczki octu winnego
0,5 łyżeczki soli
pieprz
Sposób wykonania:
Obierz ogórki, a następnie pokrój je w cienkie plasterki. Wrzuć warzywa do miski i je posól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw ogórki na jakiś czas, aż puszczą wodę.
W kolejnym kroku odciśnij warzywa z nadmiaru wody. Przełóż je do miski. W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszaj cukier, ocet i śmietanę. Na końcu dodaj pieprz. Pokrojone ogórki wymieszaj z sosem śmietanowym.
Mizeria po warszawsku równie dobrze smakuje z dodatkiem posiekanego koperku lub szczypiorku. Składniki te wspaniale wzbogacą jej smak i wartość odżywczą. Mizerię serwujemy zazwyczaj na zimno w towarzystwie mięsnej potrawy lub ugotowanych ziemniaków.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować niezawodną surówkę z marynowanej marchewki w zalewie octowej krok po kroku. Surówka stanowi wspaniały dodatek do potraw obiadowych. Jednak warto zaznaczyć, że równie dobrze smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa.