Niespotykana nigdzie indziej mizeria po warszawsku. Przysmak ze stolicy zaskakuje przez 1 dodatek

Mizeria po warszawsku zaskakuje wspaniałym smakiem. Okazuje się, że oprócz śmietany i ogórków, skrywa w sobie również ocet. Składnik ten rewelacyjnie podkręca smak warzyw. Jeśli macie ochotę na wyjątkową mizerię po warszawsku - poniżej zdradzamy jak ją wykonać. 

ObrazekNiespotykana nigdzie indziej mizeria po warszawsku. Przysmak ze stolicy zaskakuje przez 1 dodatek - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Popularny dodatek do obiadu

Obrazek
Mizeria - Pyszności; Foto: Canva.com

W skład mizerii zazwyczaj wchodzą świeże ogórki oraz śmietana, kefir lub jogurt. Niektórzy wzbogacają ją również w cebulę, czy koperek. Stanowi ona wspaniały dodatek do różnych potraw mięsnych takich jak pulpety, kotlety schabowe, czy mielone. Poza tym, aby ją przygotować, wystarczy poświęcić tylko kilka minut.

Mizeria po warszawsku oprócz śmietany i ogórków zawiera również ocet. Produkt ten wspaniale wzbogaca jej smak. Warto zaznaczyć, że niektórzy zamiast octu dodają sok z cytryny. Okazuje się, że składnik ten równie dobrze się tutaj sprawdzi.

Mizeria po warszawsku

Obrazek
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Mizeria po warszawsku stanowi wspaniały dodatek do dań obiadowych. Jest nie tylko wyjątkowo prosta w przygotowaniu, ale również smaczna. Wspaniale sprawdzi się w towarzystwie gotowanych ziemniaczków.

Składniki:

4 ogórki

łyżeczka cukru

125 ml śmietany 18%

2 łyżeczki octu winnego

0,5 łyżeczki soli

pieprz

Sposób wykonania:

Obierz ogórki, a następnie pokrój je w cienkie plasterki. Wrzuć warzywa do miski i je posól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw ogórki na jakiś czas, aż puszczą wodę. 

W kolejnym kroku odciśnij warzywa z nadmiaru wody. Przełóż je do miski. W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszaj cukier, ocet i śmietanę. Na końcu dodaj pieprz. Pokrojone ogórki wymieszaj z sosem śmietanowym.

Mizeria po warszawsku równie dobrze smakuje z dodatkiem posiekanego koperku lub szczypiorku. Składniki te wspaniale wzbogacą jej smak i wartość odżywczą. Mizerię serwujemy zazwyczaj na zimno w towarzystwie mięsnej potrawy lub ugotowanych ziemniaków.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować niezawodną surówkę z marynowanej marchewki w zalewie octowej krok po kroku. Surówka stanowi wspaniały dodatek do potraw obiadowych. Jednak warto zaznaczyć, że równie dobrze smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa.

Wybrane dla Ciebie
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości