WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Mocz rybę 30 minut w tym płynie. Nie będzie brzydko pachnieć w całym domu, gdy zaczniesz smażyć

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. To chyba jedyny czas w roku, w którym skupiamy się przede wszystkim na daniach rybnych. Chociaż smakują one obłędnie, jest jedna rzecz, która może to zepsuć. Rybi zapach jest tak charakterystyczny, że można go rozpoznać nawet z daleka. Podpowiadamy, jak sobie z nim poradzić.

RybaRyba
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paulina Hermann

Przygotowanie ryby wiąże się z pewnymi problemami. Największym jest chyba unoszący się wszędzie rybi zapach, który wręcz zniechęca do dalszych przygotowań. Często bardzo trudno się go pozbyć. Zastanawiamy się, w jaki sposób sobie z tym poradzić. Okazuje się, że jest to łatwiejsze niż nam się wydaje. Po prostu musimy zrobić jedną rzecz, która rozwiąże wszelkie nasze problemy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem wigilijny karp skradnie serce największego niejadka

Ryba nie będzie śmierdziała, jeśli zamoczysz ją w tym płynie

Walkę z rybim zapachem możesz zacząć już na samym początku. Pokrojone kawałki mocz w odpowiednim płynie. Najlepiej w tym przypadku sprawdzi się mleko z wybranymi przez ciebie ziołami przez co najmniej pół godziny. Po tym czasie odsącz filety za pomocą ręcznika papierowego i zacznij dalej przygotowywać. Ten trik sprawi, że ryba stanie się bardziej delikatna, a jej smak ulegnie znacznej poprawie. Największym plusem jest jednak to, że nie będzie już tak bardzo śmierdziała.

Podczas smażenia ryby wietrz pomieszczenie. Dzięki temu zapach nie zostanie w domu, tylko od razu się ulotni. Po prostu lekko otwórz okno i włącz okap - to będzie bardzo pomocne.

Ryba
Ryba © Flickr

Jak jednak całkowicie pozbyć się rybiego zapachu?

Zrób domowy odświeżacz powietrza. Bazą będzie twój ulubiony olejek eteryczny. Do atomizera wlej wodę oraz dwie łyżki alkoholu, dosyp też łyżeczkę sody. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a na koniec wlej odrobinę olejku eterycznego. Przed każdym użyciem wstrząśnij butelką i po prostu psikaj. Kiedy wykorzystasz ten odświeżacz powietrza, nawet najbardziej śmierdząca ryba nie będzie dla ciebie wyzwaniem. Ta mikstura świetnie sprawdzi się także przy odświeżaniu kanap, zasłonek i firanek.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy