Mocz rybę 30 minut w tym płynie. Nie będzie brzydko pachnieć w całym domu, gdy zaczniesz smażyć

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. To chyba jedyny czas w roku, w którym skupiamy się przede wszystkim na daniach rybnych. Chociaż smakują one obłędnie, jest jedna rzecz, która może to zepsuć. Rybi zapach jest tak charakterystyczny, że można go rozpoznać nawet z daleka. Podpowiadamy, jak sobie z nim poradzić.

RybaRyba
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paulina Hermann

Przygotowanie ryby wiąże się z pewnymi problemami. Największym jest chyba unoszący się wszędzie rybi zapach, który wręcz zniechęca do dalszych przygotowań. Często bardzo trudno się go pozbyć. Zastanawiamy się, w jaki sposób sobie z tym poradzić. Okazuje się, że jest to łatwiejsze niż nam się wydaje. Po prostu musimy zrobić jedną rzecz, która rozwiąże wszelkie nasze problemy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem wigilijny karp skradnie serce największego niejadka

Ryba nie będzie śmierdziała, jeśli zamoczysz ją w tym płynie

Walkę z rybim zapachem możesz zacząć już na samym początku. Pokrojone kawałki mocz w odpowiednim płynie. Najlepiej w tym przypadku sprawdzi się mleko z wybranymi przez ciebie ziołami przez co najmniej pół godziny. Po tym czasie odsącz filety za pomocą ręcznika papierowego i zacznij dalej przygotowywać. Ten trik sprawi, że ryba stanie się bardziej delikatna, a jej smak ulegnie znacznej poprawie. Największym plusem jest jednak to, że nie będzie już tak bardzo śmierdziała.

Podczas smażenia ryby wietrz pomieszczenie. Dzięki temu zapach nie zostanie w domu, tylko od razu się ulotni. Po prostu lekko otwórz okno i włącz okap - to będzie bardzo pomocne.

Ryba
Ryba © Flickr

Jak jednak całkowicie pozbyć się rybiego zapachu?

Zrób domowy odświeżacz powietrza. Bazą będzie twój ulubiony olejek eteryczny. Do atomizera wlej wodę oraz dwie łyżki alkoholu, dosyp też łyżeczkę sody. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a na koniec wlej odrobinę olejku eterycznego. Przed każdym użyciem wstrząśnij butelką i po prostu psikaj. Kiedy wykorzystasz ten odświeżacz powietrza, nawet najbardziej śmierdząca ryba nie będzie dla ciebie wyzwaniem. Ta mikstura świetnie sprawdzi się także przy odświeżaniu kanap, zasłonek i firanek.

Wybrane dla Ciebie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀