Mocz rybę 30 minut w tym płynie. Nie będzie brzydko pachnieć w całym domu, gdy zaczniesz smażyć

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. To chyba jedyny czas w roku, w którym skupiamy się przede wszystkim na daniach rybnych. Chociaż smakują one obłędnie, jest jedna rzecz, która może to zepsuć. Rybi zapach jest tak charakterystyczny, że można go rozpoznać nawet z daleka. Podpowiadamy, jak sobie z nim poradzić.

RybaRyba
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paulina Hermann

Przygotowanie ryby wiąże się z pewnymi problemami. Największym jest chyba unoszący się wszędzie rybi zapach, który wręcz zniechęca do dalszych przygotowań. Często bardzo trudno się go pozbyć. Zastanawiamy się, w jaki sposób sobie z tym poradzić. Okazuje się, że jest to łatwiejsze niż nam się wydaje. Po prostu musimy zrobić jedną rzecz, która rozwiąże wszelkie nasze problemy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem wigilijny karp skradnie serce największego niejadka

Ryba nie będzie śmierdziała, jeśli zamoczysz ją w tym płynie

Walkę z rybim zapachem możesz zacząć już na samym początku. Pokrojone kawałki mocz w odpowiednim płynie. Najlepiej w tym przypadku sprawdzi się mleko z wybranymi przez ciebie ziołami przez co najmniej pół godziny. Po tym czasie odsącz filety za pomocą ręcznika papierowego i zacznij dalej przygotowywać. Ten trik sprawi, że ryba stanie się bardziej delikatna, a jej smak ulegnie znacznej poprawie. Największym plusem jest jednak to, że nie będzie już tak bardzo śmierdziała.

Podczas smażenia ryby wietrz pomieszczenie. Dzięki temu zapach nie zostanie w domu, tylko od razu się ulotni. Po prostu lekko otwórz okno i włącz okap - to będzie bardzo pomocne.

Ryba
Ryba © Flickr

Jak jednak całkowicie pozbyć się rybiego zapachu?

Zrób domowy odświeżacz powietrza. Bazą będzie twój ulubiony olejek eteryczny. Do atomizera wlej wodę oraz dwie łyżki alkoholu, dosyp też łyżeczkę sody. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a na koniec wlej odrobinę olejku eterycznego. Przed każdym użyciem wstrząśnij butelką i po prostu psikaj. Kiedy wykorzystasz ten odświeżacz powietrza, nawet najbardziej śmierdząca ryba nie będzie dla ciebie wyzwaniem. Ta mikstura świetnie sprawdzi się także przy odświeżaniu kanap, zasłonek i firanek.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione