Moja rodzina nie przepada za grzybami. Na Wigilię przygotowuję więc uszka z tym owocem

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się przede wszystkim z rodzinnym ciepłem, aromatem pieczonych potraw i… barszczem z uszkami. Jednak nie każdy przepada za klasycznym farszem z grzybów leśnych, który bywa ciężkostrawny i nie zawsze odpowiedni dla dzieci. Na szczęście jest alternatywa.

Co zamiast grzybów do wigilijnych uszek do barszczu?Co zamiast grzybów do wigilijnych uszek do barszczu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Karol Wiak

Dzięki temu farszowi, twoje uszka będą delikatne, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. W dodatku przygotowanie ich jest łatwiejsze, niż myślisz – ciasto zrobisz w kilka minut, podobnie jak owocowy farsz.

Uszka wigilijne do barszczu – co zamiast grzybów?

W wielu domach tradycyjny barszcz czerwony podaje się z uszkami nadziewanymi grzybami. Jednak nie każdy przepada za ich smakiem, a dodatkowo grzyby leśne są ciężkostrawne i niezalecane dla dzieci. Dlatego coraz częściej szuka się alternatyw, które będą jednocześnie smaczne, aromatyczne i pasujące do wigilijnego barszczu.

Szarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisie

Jedną z ciekawszych propozycji są uszka na Wigilię z suszoną śliwką – farsz ze śliwek nadaje im lekko słodkawy, wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z kwasowością barszczu. To nie tylko zdrowsza, ale też bardziej oryginalna opcja. W dodatku śliwki wspierają trawienie, co w czasie świątecznych biesiad ma ogromne znaczenie.

Poza śliwkami farsz do uszek można przygotować z pieczarek, soczewicy czy białej fasoli. Każda z tych wersji jest lżejsza od klasycznych grzybów leśnych, a przy tym równie sycąca i aromatyczna. Dzięki temu każdy domownik – od najmłodszych po seniorów – znajdzie coś dla siebie.

Przepis na uszka na Wigilię z suszoną śliwką

Ten przepis to alternatywa dla tradycyjnych grzybowych uszek – uszka na Wigilię z suszoną śliwką mają subtelnie słodki smak i idealnie komponują się z barszczem.

Składniki na farsz:

  • 300 g suszonych śliwek (najlepiej miękkich, kalifornijskich),
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie, dla podbicia smaku),
  • sól do smaku (opcjonalnie, dla zrównoważenia słodyczy).

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 220 ml bardzo ciepłej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • ½ łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone śliwki zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut, aby zmiękły. Następnie zmiel je w maszynce do mięsa lub zblenduj na gładką masę. Dopraw delikatnie szczyptą soli i opcjonalnie cynamonem.
  2. Do miski wsyp mąkę i sól, wlej gorącą wodę z olejem. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw pod przykryciem na 10 minut.
  3. Rozwałkuj ciasto cienko, wykrawaj kółka szklanką, nakładaj farsz i sklejaj brzegi, formując klasyczne uszka.
  4. Uszka wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 3-4 minuty).

Tak przygotowane uszka z suszoną śliwką można od razu podać lub zamrozić, co jest wygodne, jeśli przygotowujesz je kilka dni przed świętami.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥