Babcia złapała się za głowę, gdy powiedziałam, jak robię ciasto na uszka. Później była zachwycona
Uszka to jeden z najpopularniejszych dodatków do barszczu. Przypominają nieco pierogi, ale wyróżnia je nietypowy kształt. Idealne uszka powinny być miękkie i delikatne. Podstawą jest tutaj dobre ciasto.
Kiedy na stole pojawiają się moje uszka wigilijne, nikt nie potrafi odmówić sobie dokładki. Moja babcia jednego roku podejrzała, jak przygotowuję ciasto i pomyślała, że coś mi się pomyliło. Poza mąką, wodą i olejem dodaję również mleko. Początkowo sceptyczna seniorka rodu szybko przekonała się jednak, że to najlepszy przepis na uszka, jaki widziała.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na uszka wigilijne
Podstawą uszek jest pyszne ciasto, podobne do pierogowego. Zamiast jednak dodawać jajko, które nieraz zamienia ciasto w twardą i zbitą bryłę, stawiam na dodatek mleka. Dzięki temu uszka wychodzą idealnie delikatne, mięciutkie i rozpływające się w ustach.
Przygotowanie ciasta jest proste, ale warto poświęcić mu kilka minut więcej. Im dłużej będziemy zagniatać ciasto ciepłymi dłońmi, tym bardziej będzie ono elastyczne i podatne na formowanie. Przygotuj stolnicę, włącz swoją ulubioną świąteczną piosenkę i zagniataj przez 4-5 minut.
Tak przygotowane ciasto na uszka zachwycą całą rodzinę bez względu na to, jaki farsz wybierzesz. Mogą to być leśne grzyby, pieczarki z cebulką czy też soczewica.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mleka,
- 3 łyżeczki masła,
- szczypta soli.
Farsz do uszek
- 70 g namoczonych dzień wcześniej suszonych grzybów leśnych,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 6 łyżek masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz dzień wcześniej. Następnego dnia zlej wodę, zalej je świeżą i gotuj przez 15 minut.
- Odcedź, przestudź i posiekaj.
- Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem.
- Gdy cebula się zeszkli, dorzuć posiekane grzyby i smaż przez kilka minut.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw do wystudzenia.
- Mąkę wymieszaj z solą.
- Wlej do niej gorące mleko oraz rozpuszczone masło.
- Wyrabiaj ciasto przez kilka minut na jednolitą masę.
- Odstaw na 15 minut, by gluten zaczął pracować. Dzięki temu ciasto będzie miękkie i elastyczne.
- Cienko rozwałkuj ciasto i przy pomocy szklanki wytnij kółka.
- Nałóż porcję farsz i szczelnie zaklej brzegi, jak w pierogach.
- Złap dwa końce pieroga i połącz, tworząc uszko.
- Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez ok. 2 minuty od wypłynięcia.
Gotowe uszka podaj z wigilijnym barszczem lub serwuj okraszone cebulką. Smacznego!