Babcia złapała się za głowę, gdy powiedziałam, jak robię ciasto na uszka. Później była zachwycona
Uszka to jeden z najpopularniejszych dodatków do barszczu. Przypominają nieco pierogi, ale wyróżnia je nietypowy kształt. Idealne uszka powinny być miękkie i delikatne. Podstawą jest tutaj dobre ciasto.
Kiedy na stole pojawiają się moje uszka wigilijne, nikt nie potrafi odmówić sobie dokładki. Moja babcia jednego roku podejrzała, jak przygotowuję ciasto i pomyślała, że coś mi się pomyliło. Poza mąką, wodą i olejem dodaję również mleko. Początkowo sceptyczna seniorka rodu szybko przekonała się jednak, że to najlepszy przepis na uszka, jaki widziała.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kisiel gryczany z cebulką. Przepis na podlaski przysmak
Przepis na uszka wigilijne
Podstawą uszek jest pyszne ciasto, podobne do pierogowego. Zamiast jednak dodawać jajko, które nieraz zamienia ciasto w twardą i zbitą bryłę, stawiam na dodatek mleka. Dzięki temu uszka wychodzą idealnie delikatne, mięciutkie i rozpływające się w ustach.
Przygotowanie ciasta jest proste, ale warto poświęcić mu kilka minut więcej. Im dłużej będziemy zagniatać ciasto ciepłymi dłońmi, tym bardziej będzie ono elastyczne i podatne na formowanie. Przygotuj stolnicę, włącz swoją ulubioną świąteczną piosenkę i zagniataj przez 4-5 minut.
Tak przygotowane ciasto na uszka zachwycą całą rodzinę bez względu na to, jaki farsz wybierzesz. Mogą to być leśne grzyby, pieczarki z cebulką czy też soczewica.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mleka,
- 3 łyżeczki masła,
- szczypta soli.
Farsz do uszek
- 70 g namoczonych dzień wcześniej suszonych grzybów leśnych,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 6 łyżek masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz dzień wcześniej. Następnego dnia zlej wodę, zalej je świeżą i gotuj przez 15 minut.
- Odcedź, przestudź i posiekaj.
- Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem.
- Gdy cebula się zeszkli, dorzuć posiekane grzyby i smaż przez kilka minut.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw do wystudzenia.
- Mąkę wymieszaj z solą.
- Wlej do niej gorące mleko oraz rozpuszczone masło.
- Wyrabiaj ciasto przez kilka minut na jednolitą masę.
- Odstaw na 15 minut, by gluten zaczął pracować. Dzięki temu ciasto będzie miękkie i elastyczne.
- Cienko rozwałkuj ciasto i przy pomocy szklanki wytnij kółka.
- Nałóż porcję farsz i szczelnie zaklej brzegi, jak w pierogach.
- Złap dwa końce pieroga i połącz, tworząc uszko.
- Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez ok. 2 minuty od wypłynięcia.
Gotowe uszka podaj z wigilijnym barszczem lub serwuj okraszone cebulką. Smacznego!