Na długi weekend robię szynkę z kurczaka. Jest znacznie smaczniejsza niż ze sklepu
Mój syn już mnie wczoraj pytał, czy na pewno będzie ta szynka. Nie kupuję jej w sklepie, jest chuda, soczysta i bardzo smaczna. Idealnie nadaje się na kanapki. Wystarczy na cały długi weekend, bo długo zachowuje świeżość.
30.10.2024 18:06
Oczywiście nazwa "szynka" jest tu umowna. I Katarzyna Bosacka byłaby pewnie trochę oburzona, bo przecież szynka jest tylko z wieprzowiny, jak często podkreśla. Ekspertka precyzuje, że szynka powstaje z tylnej części świni, bo tam znajduje się delikatne, soczyste mięso. Jednak jak nazwać domową wędlinę z kurczaka? Najłatwiej... szynką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warto postawić na drób
Domowa szynka drobiowa powstaje z piersi kurczaka. To jedno z najsmaczniejszych mięs. Jednym z jego głównych atutów jest lekkość. Nie obciąża organizmu, a jednocześnie dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Kurczak jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B, które mają wpływ na system odpornościowy. Te składniki odżywcze wspomagają również produkcję krwinek czerwonych. Dzięki swoim unikalnym właściwościom mięso drobiowe jest lekkostrawne i łatwiej przyswajalne przez organizm.
Szynka taka, jaką lubisz
Domowa szynka drobiowa jest znacznie prostsza do zrobienia niż mogłoby się wydawać. Jej przewaga nad wędlinami ze sklepu jest spora. Przede wszystkim jest lekka i delikatna, nie zawiera żadnych niepotrzebnych składników, jak konserwanty czy polepszacze smaku. Można ją przygotować według własnych upodobań.
Domowa szynka z kurczaka
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka czosnku suszonego,
- połowa łyżeczki przyprawy gyros,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie przyprawy.
- Mięso umyj, osusz i natrzyj przyprawami.
- Następnie owiń je szczelnie folią spożywczą.
- Tak przygotowane mięso włóż do rękawa do pieczenia. Obwiąż go dokładnie sznurkiem.
- Przełóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz moc palnika i gotuj 35 minut.
- Po tym czasie wyłącz podgrzewanie, ale zostaw mięso pod przykryciem jeszcze kwadrans.
- Następnie wyjmij je na talerz, odwiń z folii. Szynkę z kurczaka przechowuj w lodówce.