Na Dzień Matki robię proste ciacho z truskawkami. Bez włączania piekarnika

Dzień Matki już dzisiaj. Warto więc przygotować dla naszych mam coś szczególnego. Ja postanowiłam zrobić obłędnie kremowe ciasto z truskawkami bez pieczenia. Jestem pewna, że moja mama będzie zajadać się nim ze smakiem.

Ciasto truskawkowe bez pieczenia na dzień matki Ciasto truskawkowe bez pieczenia na dzień matki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Chcesz zrobić coś słodkiego, ale nie masz ochoty włączać piekarnika, ryzykować zakalcem ani siedzieć godzinami w kuchni? Mam coś dla ciebie. To ciasto z truskawkami bez pieczenia, które wygląda bajecznie, smakuje świeżo i robi wrażenie jak z cukierni. A przy tym – zero stresu. Idealne na Dzień Matki albo każdy inny dzień, kiedy masz ochotę na coś lekkiego i owocowego. Twoja mama na pewno podziękuje ci za taki prezent, bo będzie zrobiony od serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto Morze Czarne

Ciasto z truskawkami bez pieczenia to wręcz deser idealny

Ciasto jest naprawdę bardzo proste. Nie musisz martwić się, że nie wyjdzie, bo dodałeś za dużo lub za mało mąki. Zrobisz je w okamgnieniu.

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników maślanych lub biszkoptów,
  • 100 g masła (koniecznie roztopionego, możesz to zrobić w mikrofali, wystarczy 20-30 sekund).

Składniki na masę:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki 30 proc. (schłodzonej),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki gorącej wody.

Składniki na warstwę owocową:

  • ok. 400 g świeżych truskawek (pokrojonych w plasterki),
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,
  • 700 ml wrzątku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrusz herbatniki na pył (można użyć blendera lub wałka, dobry młynek do kawy też się nada, ale trzeba wrzucać połamane ciastka). Wymieszaj z roztopionym masłem, wyłóż na dno blaszki lub tortownicy (wtedy będzie wyglądać bardziej prestiżowo, prawie jak tort), dociśnij i wstaw do lodówki.
  2. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i odstaw do przestudzenia.
  3. Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, dodaj mascarpone i miksuj dalej do połączenia.
  4. Na koniec wmieszaj letnią żelatynę. Wyłóż masę na spód z herbatników i wyrównaj. Schładzaj ok. 30 minut.
  5. Galaretki rozpuść w 700 ml wrzątku i odstaw do lekkiego stężenia. Na masę serową wyłóż plasterki truskawek, delikatnie zalej tężejącą galaretką.
  6. Całość wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na noc.

Efekt? Ciasto z truskawkami bez pieczenia jak marzenie! Delikatny spód, puszysta masa i soczyste truskawki zatopione w galaretce – klasyka w nowoczesnym wydaniu. Bez miksera planetarnego, bez piekarnika, bez dramatów. A mama? Będzie zachwycona. To zdecydowanie najlepszy prezent na Dzień Matki.


Jeśli natomiast chcesz wersję wege, możesz zastąpić składniki. Zamiast masła użyj margaryny w kostce. Mascarpone zastąpi na przykład pasta z nerkowców lub twarożek wegański ze śmietanką kokosową, zaś zamiast zwykłej śmietany dorzuć gęste mleczko kokosowe. Na rynku dostępne są też wegańskie galaretki (zawierające agar-agar) o różnych smakach.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie