Na Dzień Matki robię proste ciacho z truskawkami. Bez włączania piekarnika
Dzień Matki już dzisiaj. Warto więc przygotować dla naszych mam coś szczególnego. Ja postanowiłam zrobić obłędnie kremowe ciasto z truskawkami bez pieczenia. Jestem pewna, że moja mama będzie zajadać się nim ze smakiem.
Chcesz zrobić coś słodkiego, ale nie masz ochoty włączać piekarnika, ryzykować zakalcem ani siedzieć godzinami w kuchni? Mam coś dla ciebie. To ciasto z truskawkami bez pieczenia, które wygląda bajecznie, smakuje świeżo i robi wrażenie jak z cukierni. A przy tym – zero stresu. Idealne na Dzień Matki albo każdy inny dzień, kiedy masz ochotę na coś lekkiego i owocowego. Twoja mama na pewno podziękuje ci za taki prezent, bo będzie zrobiony od serca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warstwowe ciasto Morze Czarne
Ciasto z truskawkami bez pieczenia to wręcz deser idealny
Ciasto jest naprawdę bardzo proste. Nie musisz martwić się, że nie wyjdzie, bo dodałeś za dużo lub za mało mąki. Zrobisz je w okamgnieniu.
Składniki na spód:
- 200 g herbatników maślanych lub biszkoptów,
- 100 g masła (koniecznie roztopionego, możesz to zrobić w mikrofali, wystarczy 20-30 sekund).
Składniki na masę:
- 500 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietanki 30 proc. (schłodzonej),
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki gorącej wody.
Składniki na warstwę owocową:
- ok. 400 g świeżych truskawek (pokrojonych w plasterki),
- 2 opakowania galaretki truskawkowej,
- 700 ml wrzątku.
Sposób przygotowania:
- Pokrusz herbatniki na pył (można użyć blendera lub wałka, dobry młynek do kawy też się nada, ale trzeba wrzucać połamane ciastka). Wymieszaj z roztopionym masłem, wyłóż na dno blaszki lub tortownicy (wtedy będzie wyglądać bardziej prestiżowo, prawie jak tort), dociśnij i wstaw do lodówki.
- Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i odstaw do przestudzenia.
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, dodaj mascarpone i miksuj dalej do połączenia.
- Na koniec wmieszaj letnią żelatynę. Wyłóż masę na spód z herbatników i wyrównaj. Schładzaj ok. 30 minut.
- Galaretki rozpuść w 700 ml wrzątku i odstaw do lekkiego stężenia. Na masę serową wyłóż plasterki truskawek, delikatnie zalej tężejącą galaretką.
- Całość wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na noc.
Efekt? Ciasto z truskawkami bez pieczenia jak marzenie! Delikatny spód, puszysta masa i soczyste truskawki zatopione w galaretce – klasyka w nowoczesnym wydaniu. Bez miksera planetarnego, bez piekarnika, bez dramatów. A mama? Będzie zachwycona. To zdecydowanie najlepszy prezent na Dzień Matki.
Jeśli natomiast chcesz wersję wege, możesz zastąpić składniki. Zamiast masła użyj margaryny w kostce. Mascarpone zastąpi na przykład pasta z nerkowców lub twarożek wegański ze śmietanką kokosową, zaś zamiast zwykłej śmietany dorzuć gęste mleczko kokosowe. Na rynku dostępne są też wegańskie galaretki (zawierające agar-agar) o różnych smakach.