Na noc wkładam do lodówki liść laurowy. Mam z głowy krępujący problem

Z twojej lodówki wydobywają się nieprzyjemne zapachy? I nie pomaga nawet jej umycie? Postaw na domowy trik, który nigdy mnie nie zawiódł. Aby go zrealizować, potrzebujesz zaledwie kilka sekund.

Liść laurowy pomoże uporać się z silnymi zapachami w lodówceLiść laurowy pomoże uporać się z silnymi zapachami w lodówce
Źródło zdjęć: © Archiwum Prywatne | Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że kuchnia to wyjątkowe miejsce w każdym domu. To właśnie tu dzieje się najwięcej. I nie mówię tylko o przygotowywaniu posiłków, ale i wspólnym przesiadywaniu z filiżanką kawy, czy domowych wypiekach.

Z racji, że w kuchni dzieje się naprawdę sporo i to praktycznie każdego dnia, miejsce to wymaga szczególnej uwagi. Musimy o nie dbać i regularnie sprzątać. Podstawa to czyszczenie na bieżąco powstałych plam i zabrudzeń. Jednocześnie należy kontrolować, czy żaden z przechowywanych produktów nie uległ zepsuciu. A to dopiero początek długiej listy obowiązków w każdej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz w lodówce ciasto francuskie? Ułóż farsz, zawiń i wstaw do piekarnika

Lodówka to serce każdej kuchni

Skoro już o dbaniu i pielęgnowaniu kuchni mowa, to jednym z najważniejszych urządzeń, które się tam znajdują, z pewnością jest lodówka. To w końcu w niej przechowujemy całą masę produktów spożywczych, które wykorzystujemy na co dzień do zrobienia praktycznie każdego posiłku.

Tego typu przechowywanie niekiedy może wiązać się jednak z bardzo intensywnyminie zawsze przyjemnymi zapachami. Jak się przed nimi uchronić? Czy istnieje w ogóle skuteczne rozwiązanie? Oczywiście, że tak i za moment będziesz mógł sam je przetestować!

Niepozorna przyprawa zdziała cuda!

Okazuje się, że liść laurowy jest idealnym pochłaniaczem zapachów. Tak, dobrze przeczytałeś, chodzi o liść laurowy, którego używasz na co dzień do wielu przepisów. Wychodzi na to, że ma on dużo szersze zastosowanie w kuchni, niż myślisz.

Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to włożyć 1-2 listki przyprawy do lodówki i zostawić je tam na jakiś czas. Możesz ułożyć je bezpośrednio na jednej z półek lodówki lub położyć je wcześniej na talerzyku i dopiero wtedy włożyć przyprawę do lodówki. Niezależnie od ostatecznego wyboru, już po kilku godzinach poczujesz różnicę

Liść laurowy
Liść laurowy © Adobe Stock | Wioletta

Oczywiście liść laurowy po pewnym czasie trzeba będzie wymienić na świeży. Ale chyba zgodzisz się ze mną, że szybciej nie da się załatwić problemu z nieprzyjemnym i mocnym zapachem z lodówki. 

Co więcej, skoro o liściu laurowym już mowa, to możesz dorzucić go też do gotujących się brokułów. Również i w tym przypadku przyprawa w szybki sposób zniweluje specyficzny zapach wydobywający się z garnka.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy