Na noc wkładam do lodówki liść laurowy. Mam z głowy krępujący problem
Z twojej lodówki wydobywają się nieprzyjemne zapachy? I nie pomaga nawet jej umycie? Postaw na domowy trik, który nigdy mnie nie zawiódł. Aby go zrealizować, potrzebujesz zaledwie kilka sekund.
31.08.2023 18:58
Na pewno zgodzisz się ze mną, że kuchnia to wyjątkowe miejsce w każdym domu. To właśnie tu dzieje się najwięcej. I nie mówię tylko o przygotowywaniu posiłków, ale i wspólnym przesiadywaniu z filiżanką kawy, czy domowych wypiekach.
Z racji, że w kuchni dzieje się naprawdę sporo i to praktycznie każdego dnia, miejsce to wymaga szczególnej uwagi. Musimy o nie dbać i regularnie sprzątać. Podstawa to czyszczenie na bieżąco powstałych plam i zabrudzeń. Jednocześnie należy kontrolować, czy żaden z przechowywanych produktów nie uległ zepsuciu. A to dopiero początek długiej listy obowiązków w każdej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lodówka to serce każdej kuchni
Skoro już o dbaniu i pielęgnowaniu kuchni mowa, to jednym z najważniejszych urządzeń, które się tam znajdują, z pewnością jest lodówka. To w końcu w niej przechowujemy całą masę produktów spożywczych, które wykorzystujemy na co dzień do zrobienia praktycznie każdego posiłku.
Tego typu przechowywanie niekiedy może wiązać się jednak z bardzo intensywnymi i nie zawsze przyjemnymi zapachami. Jak się przed nimi uchronić? Czy istnieje w ogóle skuteczne rozwiązanie? Oczywiście, że tak i za moment będziesz mógł sam je przetestować!
Niepozorna przyprawa zdziała cuda!
Okazuje się, że liść laurowy jest idealnym pochłaniaczem zapachów. Tak, dobrze przeczytałeś, chodzi o liść laurowy, którego używasz na co dzień do wielu przepisów. Wychodzi na to, że ma on dużo szersze zastosowanie w kuchni, niż myślisz.
Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to włożyć 1-2 listki przyprawy do lodówki i zostawić je tam na jakiś czas. Możesz ułożyć je bezpośrednio na jednej z półek lodówki lub położyć je wcześniej na talerzyku i dopiero wtedy włożyć przyprawę do lodówki. Niezależnie od ostatecznego wyboru, już po kilku godzinach poczujesz różnicę.
Oczywiście liść laurowy po pewnym czasie trzeba będzie wymienić na świeży. Ale chyba zgodzisz się ze mną, że szybciej nie da się załatwić problemu z nieprzyjemnym i mocnym zapachem z lodówki.
Co więcej, skoro o liściu laurowym już mowa, to możesz dorzucić go też do gotujących się brokułów. Również i w tym przypadku przyprawa w szybki sposób zniweluje specyficzny zapach wydobywający się z garnka.