Na urlopie spróbowałam naleśników po chorwacku. Teraz robię na okrągło, bo są lepsze niż deser

W Chorwacji na naleśniki mówi się "palačinki" i są bardzo popularne na deser. Wytrawnej wersji można ze świecą szukać – Chorwaci uwielbiają podawać je na słodko z domowymi przetworami i sosem czekoladowym. Niezbędnym elementem jest posypka orzechowa.

W Chorwacji jadłam naleśniki polane domową czekoladąW Chorwacji jadłam naleśniki polane domową czekoladą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Chorwacji jest boom na naleśniki z sosem czekoladowym. Wiele osób korzysta z gotowego Eurocremu, który był popularny w całej Jugosławii na wiele lat przed wprowadzeniem na rynek bałkański oryginalnej włoskiej Nutelli. W słoiczku przeplatają się dwie warstwy – kakaowa i jasna o smaku orzechów laskowych. Jednak moim zdaniem o wiele lepsza jest wersja z domową polewą czekoladową i posiekanymi orzechami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Czy Chorwaci jedzą naleśniki na słono?

Wytrawne naleśniki nie są popularne w Chorwacji i raczej nie należą do potraw, których nie można pominąć podczas wakacyjnego wyjazdu. Czasem bywają robione na słono z farszami popularnymi we wszystkich krajach europejskich. Najczęściej są to różnego rodzaju sery w połączeniu ze szpinakiem lub suszonymi pomidorami. Czasem zdarzają się wersje z mięsem mielonym lub gotowanym kurczakiem. Jednak o wiele częściej palačinki podawane są na słodko, z dodatkiem domowych konfitur z owoców sezonowych.

Przepis na naleśniki po chorwacku

W Chorwacji popularne są dżemy truskawkowe, morelowe i śliwkowe. Naleśniki są posypywane posiekanymi orzechami lub pokruszonymi ciasteczkami.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju roślinnego.

Dodatki:

  • pół tabliczki czekolady deserowej,
  • pół tabliczki czekolady mlecznej,
  • 1 duża łyżka masła,
  • 2 łyżki wody,
  • konfitura lub dżem owocowy,
  • orzechy laskowe, włoskie lub migdały.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj ciasto na naleśniki, odstaw na chwilę i usmaż rumiane placuszki.
  2. Po usmażeniu posmaruj je dżemem i zawiń w kopertę lub rulon.
  3. W kąpieli wodnej roztop czekoladę mleczną i deserową, dodaj dużą łyżkę masła i 2 łyżki wody. Wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy.
  4. Naleśniki polej sosem czekoladowym i posyp posiekanymi orzechami.

Różne wersje chorwackich naleśników

Naleśniki z dżemem możesz jeszcze raz podsmażyć na patelni, aby były ciepłe i bardziej zarumienione. Chorwaci lubią je także zapiekać w piekarniku – wtedy w środku smarują twarogiem wymieszanym z cukrem, wanilią i skórką cytrynową. Polewają sosem śmietanowym i podają jako "pieczoną palačinkę". W najprostszej letniej odsłonie posypują placuszki cukrem pudrem i skrapiają sokiem wyciśniętym z cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku