Na urlopie spróbowałam naleśników po chorwacku. Teraz robię na okrągło, bo są lepsze niż deser
W Chorwacji na naleśniki mówi się "palačinki" i są bardzo popularne na deser. Wytrawnej wersji można ze świecą szukać – Chorwaci uwielbiają podawać je na słodko z domowymi przetworami i sosem czekoladowym. Niezbędnym elementem jest posypka orzechowa.
W Chorwacji jest boom na naleśniki z sosem czekoladowym. Wiele osób korzysta z gotowego Eurocremu, który był popularny w całej Jugosławii na wiele lat przed wprowadzeniem na rynek bałkański oryginalnej włoskiej Nutelli. W słoiczku przeplatają się dwie warstwy – kakaowa i jasna o smaku orzechów laskowych. Jednak moim zdaniem o wiele lepsza jest wersja z domową polewą czekoladową i posiekanymi orzechami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko
Czy Chorwaci jedzą naleśniki na słono?
Wytrawne naleśniki nie są popularne w Chorwacji i raczej nie należą do potraw, których nie można pominąć podczas wakacyjnego wyjazdu. Czasem bywają robione na słono z farszami popularnymi we wszystkich krajach europejskich. Najczęściej są to różnego rodzaju sery w połączeniu ze szpinakiem lub suszonymi pomidorami. Czasem zdarzają się wersje z mięsem mielonym lub gotowanym kurczakiem. Jednak o wiele częściej palačinki podawane są na słodko, z dodatkiem domowych konfitur z owoców sezonowych.
Przepis na naleśniki po chorwacku
W Chorwacji popularne są dżemy truskawkowe, morelowe i śliwkowe. Naleśniki są posypywane posiekanymi orzechami lub pokruszonymi ciasteczkami.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju roślinnego.
Dodatki:
- pół tabliczki czekolady deserowej,
- pół tabliczki czekolady mlecznej,
- 1 duża łyżka masła,
- 2 łyżki wody,
- konfitura lub dżem owocowy,
- orzechy laskowe, włoskie lub migdały.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj ciasto na naleśniki, odstaw na chwilę i usmaż rumiane placuszki.
- Po usmażeniu posmaruj je dżemem i zawiń w kopertę lub rulon.
- W kąpieli wodnej roztop czekoladę mleczną i deserową, dodaj dużą łyżkę masła i 2 łyżki wody. Wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy.
- Naleśniki polej sosem czekoladowym i posyp posiekanymi orzechami.
Różne wersje chorwackich naleśników
Naleśniki z dżemem możesz jeszcze raz podsmażyć na patelni, aby były ciepłe i bardziej zarumienione. Chorwaci lubią je także zapiekać w piekarniku – wtedy w środku smarują twarogiem wymieszanym z cukrem, wanilią i skórką cytrynową. Polewają sosem śmietanowym i podają jako "pieczoną palačinkę". W najprostszej letniej odsłonie posypują placuszki cukrem pudrem i skrapiają sokiem wyciśniętym z cytryny.