Na urlopie spróbowałam naleśników po chorwacku. Teraz robię na okrągło, bo są lepsze niż deser

W Chorwacji na naleśniki mówi się "palačinki" i są bardzo popularne na deser. Wytrawnej wersji można ze świecą szukać – Chorwaci uwielbiają podawać je na słodko z domowymi przetworami i sosem czekoladowym. Niezbędnym elementem jest posypka orzechowa.

W Chorwacji jadłam naleśniki polane domową czekoladąW Chorwacji jadłam naleśniki polane domową czekoladą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Chorwacji jest boom na naleśniki z sosem czekoladowym. Wiele osób korzysta z gotowego Eurocremu, który był popularny w całej Jugosławii na wiele lat przed wprowadzeniem na rynek bałkański oryginalnej włoskiej Nutelli. W słoiczku przeplatają się dwie warstwy – kakaowa i jasna o smaku orzechów laskowych. Jednak moim zdaniem o wiele lepsza jest wersja z domową polewą czekoladową i posiekanymi orzechami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Czy Chorwaci jedzą naleśniki na słono?

Wytrawne naleśniki nie są popularne w Chorwacji i raczej nie należą do potraw, których nie można pominąć podczas wakacyjnego wyjazdu. Czasem bywają robione na słono z farszami popularnymi we wszystkich krajach europejskich. Najczęściej są to różnego rodzaju sery w połączeniu ze szpinakiem lub suszonymi pomidorami. Czasem zdarzają się wersje z mięsem mielonym lub gotowanym kurczakiem. Jednak o wiele częściej palačinki podawane są na słodko, z dodatkiem domowych konfitur z owoców sezonowych.

Przepis na naleśniki po chorwacku

W Chorwacji popularne są dżemy truskawkowe, morelowe i śliwkowe. Naleśniki są posypywane posiekanymi orzechami lub pokruszonymi ciasteczkami.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju roślinnego.

Dodatki:

  • pół tabliczki czekolady deserowej,
  • pół tabliczki czekolady mlecznej,
  • 1 duża łyżka masła,
  • 2 łyżki wody,
  • konfitura lub dżem owocowy,
  • orzechy laskowe, włoskie lub migdały.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj ciasto na naleśniki, odstaw na chwilę i usmaż rumiane placuszki.
  2. Po usmażeniu posmaruj je dżemem i zawiń w kopertę lub rulon.
  3. W kąpieli wodnej roztop czekoladę mleczną i deserową, dodaj dużą łyżkę masła i 2 łyżki wody. Wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy.
  4. Naleśniki polej sosem czekoladowym i posyp posiekanymi orzechami.

Różne wersje chorwackich naleśników

Naleśniki z dżemem możesz jeszcze raz podsmażyć na patelni, aby były ciepłe i bardziej zarumienione. Chorwaci lubią je także zapiekać w piekarniku – wtedy w środku smarują twarogiem wymieszanym z cukrem, wanilią i skórką cytrynową. Polewają sosem śmietanowym i podają jako "pieczoną palačinkę". W najprostszej letniej odsłonie posypują placuszki cukrem pudrem i skrapiają sokiem wyciśniętym z cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇