Naleśniki po gruzińsku robię niemal co tydzień. Smakują nawet babci

Kuchnia gruzińska jest uwielbiana ze względu na nietypowe połączenia prostych składników z wyszukanymi dodatkami. Kremowy serek, orzechy i owoce granatu – podobny farsz możesz kojarzyć z innych gruzińskich przekąsek. Tym razem zrobiłam z nim naleśniki.

Naleśniki po gruzińsku to pomysł na słodko-słoną kolacjęNaleśniki po gruzińsku to pomysł na słodko-słoną kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Gruzińskie roladki z bakłażana lub cukinii są świetne na przekąskę. Jednak dla wielu osób to po prostu za mało, aby się najeść. Jeśli chcesz przygotować coś nieco bardziej konkretnego, ale z podobnym farszem, pomyśl o naleśnikach. Zawiń je z kolorowym farszem i polej oliwą lub miodem – w zależności od tego, czy wolisz podkreślić wytrawne, czy słodkie nuty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego chaczapuri z serem nie powstydziłby się żaden Gruzin. Sprawdzą się lepiej niż zapiekanki

Jak najłatwiej wydobyć owoce grantu?

Niektórzy męczą się z oddzielaniem słodko-kwaśnych kuleczek ze środka granatu. Tymczasem wystarczy przekroić owoc na pół, a następnie z wyczuciem ścisnąć, trzymając go nad miseczką. Czerwone "pestki" same wyskoczą z delikatnych białych łupinek. Jeden warunek – owoc musi być dojrzały.

Przepis na naleśniki po gruzińsku

Możesz zrobić klasyczne ciasto naleśnikowe z mąki pszennej lub gryczanej w stylu galettes bretonnes.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju.

Dodatki:

  • 100 g liści młodego szpinaku,
  • garść obranych orzechów włoskich,
  • serek śmietankowy,
  • 1 granat,
  • sól, pieprz, oliwa,
  • do posypania: liście mięty, kolendry lub natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj składniki na ciasto i usmaż naleśniki.
  2. Liście szpinaku gotuj przez krótką chwilę w wrzącej wodzie, wyłów na durszlak i przelej zimną wodą z kranu. Pozostaw do odcieknięcia, po czym pokrój w drobne paski i przełóż do miski.
  3. Dodaj posiekane orzechy i serek śmietankowy, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
  4. Farsz rozłóż na naleśnikach i posyp kuleczkami ze środka granatu.
  5. Zawiń w roladki, pokrój w na mniejsze porcje, polej oliwą po wierzchu i posyp ulubionymi świeżymi ziołami.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie