Naleśniki po gruzińsku robię niemal co tydzień. Smakują nawet babci
Kuchnia gruzińska jest uwielbiana ze względu na nietypowe połączenia prostych składników z wyszukanymi dodatkami. Kremowy serek, orzechy i owoce granatu – podobny farsz możesz kojarzyć z innych gruzińskich przekąsek. Tym razem zrobiłam z nim naleśniki.
Gruzińskie roladki z bakłażana lub cukinii są świetne na przekąskę. Jednak dla wielu osób to po prostu za mało, aby się najeść. Jeśli chcesz przygotować coś nieco bardziej konkretnego, ale z podobnym farszem, pomyśl o naleśnikach. Zawiń je z kolorowym farszem i polej oliwą lub miodem – w zależności od tego, czy wolisz podkreślić wytrawne, czy słodkie nuty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Takiego chaczapuri z serem nie powstydziłby się żaden Gruzin. Sprawdzą się lepiej niż zapiekanki
Jak najłatwiej wydobyć owoce grantu?
Niektórzy męczą się z oddzielaniem słodko-kwaśnych kuleczek ze środka granatu. Tymczasem wystarczy przekroić owoc na pół, a następnie z wyczuciem ścisnąć, trzymając go nad miseczką. Czerwone "pestki" same wyskoczą z delikatnych białych łupinek. Jeden warunek – owoc musi być dojrzały.
Przepis na naleśniki po gruzińsku
Możesz zrobić klasyczne ciasto naleśnikowe z mąki pszennej lub gryczanej w stylu galettes bretonnes.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju.
Dodatki:
- 100 g liści młodego szpinaku,
- garść obranych orzechów włoskich,
- serek śmietankowy,
- 1 granat,
- sól, pieprz, oliwa,
- do posypania: liście mięty, kolendry lub natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj składniki na ciasto i usmaż naleśniki.
- Liście szpinaku gotuj przez krótką chwilę w wrzącej wodzie, wyłów na durszlak i przelej zimną wodą z kranu. Pozostaw do odcieknięcia, po czym pokrój w drobne paski i przełóż do miski.
- Dodaj posiekane orzechy i serek śmietankowy, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
- Farsz rozłóż na naleśnikach i posyp kuleczkami ze środka granatu.
- Zawiń w roladki, pokrój w na mniejsze porcje, polej oliwą po wierzchu i posyp ulubionymi świeżymi ziołami.