PrzepisProste przepisyNa Wielkanoc nie faszeruję jajek. Kremowa pasta ląduje w innych łódeczkach

Na Wielkanoc nie faszeruję jajek. Kremowa pasta ląduje w innych łódeczkach

Faszerowane rzodkiewki są ciekawą alternatywą dla wielkanocnych jajek. Na pewno nikt nie może zarzucić im tego, że są mdłe lub bez wyrazu. Świeże i chrupiące warzywa, najlepiej prosto z ogródka, są pełne werwy. Doskonale się prezentują, a smakują jeszcze lepiej.

Rzodkiewki z farszem postaw obok lub zamiast tradycyjnych jajek
Rzodkiewki z farszem postaw obok lub zamiast tradycyjnych jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na tradycyjnym polskim śniadaniu wielkanocnym często brakuje lekkich potraw i świeżych warzyw. Również Robert Makłowicz twierdzi, że te święta przydałoby się odchudzić. Są wiosenne i radosne, więc może rzeczywiście powinny być także nieco lżejsze. Czy w tym roku zamiast żurku z białą kiełbasą podasz krem z bobu z dodatkiem rzeżuchy? To byłaby rewolucja, ale może skusisz się chociaż na kilka świeżych akcentów, na przykład w postaci rzodkiewek faszerowanych pastą jajeczną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni

Rzodkiewki z wędzonym łososiem

Poniżej znajdziesz przepis na rzodkiewki z pastą jajeczną, jednak równie ciekawym pomysłem na farsz jest kompozycja z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem. Aby zrobić takie nadzienie, wymieszaj serek z jogurtem greckim, dodaj starte jajko ugotowane na twardo i porwanego na małe kawałki łososia. Do farszu możesz dorzucić także starte środki z rzodkiewek, zielony ogórek lub kapary. 

Przepis na rzodkiewki faszerowane pastą jajeczną

Rzodkiewki wydrąż przy pomocy obieraczki do warzyw lub małego ostrego nożyka. Środki możesz zetrzeć i dodać do sosu chrzanowego. Liście rzodkiewki wykorzystaj do sałatki. 

Składniki:

  • 12 dużych i okrągłych rzodkiewek,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 50 g żółtego sera,
  • garść młodego szpinaku,
  • pęczek szczypiorku, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu greckiego, sól, pieprz do smaku, świeże zioła do dekoracji.

Wykonanie:

  1. Z rzodkiewek odetnij liście, dokładnie umyj i wydrąż z nich środki. Wyrównaj podstawy rzodkiewek, aby się nie przewracały.
  2. Jajka ugotowane na twardo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do nich starty ser żółty, posiekany szpinak i szczypiorek.
  3. Wymieszaj z majonezem i jogurtem greckim. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  4. Przy pomocy małej łyżeczki nakładaj farsz do środka rzodkiewek.
  5. Do dekoracji użyj natki pietruszki, kolendry lub koperku.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie