Na Wielkanoc nie faszeruję jajek. Kremowa pasta ląduje w innych łódeczkach

Faszerowane rzodkiewki są ciekawą alternatywą dla wielkanocnych jajek. Na pewno nikt nie może zarzucić im tego, że są mdłe lub bez wyrazu. Świeże i chrupiące warzywa, najlepiej prosto z ogródka, są pełne werwy. Doskonale się prezentują, a smakują jeszcze lepiej.

Rzodkiewki z farszem postaw obok lub zamiast tradycyjnych jajekRzodkiewki z farszem postaw obok lub zamiast tradycyjnych jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Na tradycyjnym polskim śniadaniu wielkanocnym często brakuje lekkich potraw i świeżych warzyw. Również Robert Makłowicz twierdzi, że te święta przydałoby się odchudzić. Są wiosenne i radosne, więc może rzeczywiście powinny być także nieco lżejsze. Czy w tym roku zamiast żurku z białą kiełbasą podasz krem z bobu z dodatkiem rzeżuchy? To byłaby rewolucja, ale może skusisz się chociaż na kilka świeżych akcentów, na przykład w postaci rzodkiewek faszerowanych pastą jajeczną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pasta jajeczna z awokado

Rzodkiewki z wędzonym łososiem

Poniżej znajdziesz przepis na rzodkiewki z pastą jajeczną, jednak równie ciekawym pomysłem na farsz jest kompozycja z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem. Aby zrobić takie nadzienie, wymieszaj serek z jogurtem greckim, dodaj starte jajko ugotowane na twardo i porwanego na małe kawałki łososia. Do farszu możesz dorzucić także starte środki z rzodkiewek, zielony ogórek lub kapary. 

Przepis na rzodkiewki faszerowane pastą jajeczną

Rzodkiewki wydrąż przy pomocy obieraczki do warzyw lub małego ostrego nożyka. Środki możesz zetrzeć i dodać do sosu chrzanowego. Liście rzodkiewki wykorzystaj do sałatki. 

Składniki:

  • 12 dużych i okrągłych rzodkiewek,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 50 g żółtego sera,
  • garść młodego szpinaku,
  • pęczek szczypiorku, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu greckiego, sól, pieprz do smaku, świeże zioła do dekoracji.

Wykonanie:

  1. Z rzodkiewek odetnij liście, dokładnie umyj i wydrąż z nich środki. Wyrównaj podstawy rzodkiewek, aby się nie przewracały.
  2. Jajka ugotowane na twardo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do nich starty ser żółty, posiekany szpinak i szczypiorek.
  3. Wymieszaj z majonezem i jogurtem greckim. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  4. Przy pomocy małej łyżeczki nakładaj farsz do środka rzodkiewek.
  5. Do dekoracji użyj natki pietruszki, kolendry lub koperku.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości