Na Wielkanoc nie faszeruję jajek. Kremowa pasta ląduje w innych łódeczkach
Faszerowane rzodkiewki są ciekawą alternatywą dla wielkanocnych jajek. Na pewno nikt nie może zarzucić im tego, że są mdłe lub bez wyrazu. Świeże i chrupiące warzywa, najlepiej prosto z ogródka, są pełne werwy. Doskonale się prezentują, a smakują jeszcze lepiej.
Na tradycyjnym polskim śniadaniu wielkanocnym często brakuje lekkich potraw i świeżych warzyw. Również Robert Makłowicz twierdzi, że te święta przydałoby się odchudzić. Są wiosenne i radosne, więc może rzeczywiście powinny być także nieco lżejsze. Czy w tym roku zamiast żurku z białą kiełbasą podasz krem z bobu z dodatkiem rzeżuchy? To byłaby rewolucja, ale może skusisz się chociaż na kilka świeżych akcentów, na przykład w postaci rzodkiewek faszerowanych pastą jajeczną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni
Rzodkiewki z wędzonym łososiem
Poniżej znajdziesz przepis na rzodkiewki z pastą jajeczną, jednak równie ciekawym pomysłem na farsz jest kompozycja z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem. Aby zrobić takie nadzienie, wymieszaj serek z jogurtem greckim, dodaj starte jajko ugotowane na twardo i porwanego na małe kawałki łososia. Do farszu możesz dorzucić także starte środki z rzodkiewek, zielony ogórek lub kapary.
Przepis na rzodkiewki faszerowane pastą jajeczną
Rzodkiewki wydrąż przy pomocy obieraczki do warzyw lub małego ostrego nożyka. Środki możesz zetrzeć i dodać do sosu chrzanowego. Liście rzodkiewki wykorzystaj do sałatki.
Składniki:
- 12 dużych i okrągłych rzodkiewek,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 50 g żółtego sera,
- garść młodego szpinaku,
- pęczek szczypiorku, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu greckiego, sól, pieprz do smaku, świeże zioła do dekoracji.
Wykonanie:
- Z rzodkiewek odetnij liście, dokładnie umyj i wydrąż z nich środki. Wyrównaj podstawy rzodkiewek, aby się nie przewracały.
- Jajka ugotowane na twardo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do nich starty ser żółty, posiekany szpinak i szczypiorek.
- Wymieszaj z majonezem i jogurtem greckim. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Przy pomocy małej łyżeczki nakładaj farsz do środka rzodkiewek.
- Do dekoracji użyj natki pietruszki, kolendry lub koperku.