Na Wielkanoc nie faszeruję jajek. Kremowa pasta ląduje w innych łódeczkach

Faszerowane rzodkiewki są ciekawą alternatywą dla wielkanocnych jajek. Na pewno nikt nie może zarzucić im tego, że są mdłe lub bez wyrazu. Świeże i chrupiące warzywa, najlepiej prosto z ogródka, są pełne werwy. Doskonale się prezentują, a smakują jeszcze lepiej.

Rzodkiewki z farszem postaw obok lub zamiast tradycyjnych jajekRzodkiewki z farszem postaw obok lub zamiast tradycyjnych jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Na tradycyjnym polskim śniadaniu wielkanocnym często brakuje lekkich potraw i świeżych warzyw. Również Robert Makłowicz twierdzi, że te święta przydałoby się odchudzić. Są wiosenne i radosne, więc może rzeczywiście powinny być także nieco lżejsze. Czy w tym roku zamiast żurku z białą kiełbasą podasz krem z bobu z dodatkiem rzeżuchy? To byłaby rewolucja, ale może skusisz się chociaż na kilka świeżych akcentów, na przykład w postaci rzodkiewek faszerowanych pastą jajeczną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pasta jajeczna z awokado

Rzodkiewki z wędzonym łososiem

Poniżej znajdziesz przepis na rzodkiewki z pastą jajeczną, jednak równie ciekawym pomysłem na farsz jest kompozycja z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem. Aby zrobić takie nadzienie, wymieszaj serek z jogurtem greckim, dodaj starte jajko ugotowane na twardo i porwanego na małe kawałki łososia. Do farszu możesz dorzucić także starte środki z rzodkiewek, zielony ogórek lub kapary. 

Przepis na rzodkiewki faszerowane pastą jajeczną

Rzodkiewki wydrąż przy pomocy obieraczki do warzyw lub małego ostrego nożyka. Środki możesz zetrzeć i dodać do sosu chrzanowego. Liście rzodkiewki wykorzystaj do sałatki. 

Składniki:

  • 12 dużych i okrągłych rzodkiewek,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 50 g żółtego sera,
  • garść młodego szpinaku,
  • pęczek szczypiorku, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu greckiego, sól, pieprz do smaku, świeże zioła do dekoracji.

Wykonanie:

  1. Z rzodkiewek odetnij liście, dokładnie umyj i wydrąż z nich środki. Wyrównaj podstawy rzodkiewek, aby się nie przewracały.
  2. Jajka ugotowane na twardo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do nich starty ser żółty, posiekany szpinak i szczypiorek.
  3. Wymieszaj z majonezem i jogurtem greckim. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  4. Przy pomocy małej łyżeczki nakładaj farsz do środka rzodkiewek.
  5. Do dekoracji użyj natki pietruszki, kolendry lub koperku.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀