Robert Makłowicz krzywi się na widok tradycyjnego wielkanocnego menu. Ma inny pomysł
Wielkanoc bez pieczonej szynki, białej kiełbasy czy schabu? Większość z nas nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez mięsnych potraw. - Nasze tradycyjne wielkanocne menu wydaje mi się boleśnie i monotonnie mięsne — przyznaje Robert Makłowicz i w zamian proponuje dwa wegetariańskie włosko-hiszpańskie dania świąteczne. Zobaczcie przepisy na torta pasqualina i krem z bobu z rzeżuchą.
15.03.2023 17:31
Wielkanocny stół bez mięsa?
Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez potraw mięsnych, a jeszcze trudniej zaserwować coś wegetariańskiego, co przypadłoby do gustu zatwardziałym mięsożercom. Z pomysłami na wegetariańskie przepisy (krem z bobu i torta pasqualina) wychodzi Robert Makłowicz. W jego opinii nasze tradycyjne wielkanocne menu jest monotonnie mięsne. Podkreśla, że niegdyś takie potrawy jadano rzadko, zwłaszcza na wsiach. Natomiast Wielkanoc była czasem, kiedy ta obfitość była wyjątkowa. Stoły wówczas faktycznie uginały się pod ciężarem mięsnych potraw. Na talerze i półmiski trafiały pieczone szynki, domowej roboty kiełbasy i pasztety. Podkreślić jednak warto, że ten kontrast między ascezą Wielkiego Postu a obfitością Wielkanocy był dużo bardziej wyrazisty niż współcześnie. Obecnie mięso gości na stołach niemal codziennie.
Makłowicz zaproponował więc dwa przepisy na świąteczne wegetariańskie dania wywodzące się z kuchni włoskiej i hiszpańskiej: torta pasqualina i krem z bobu z rzeżuchą.
Torta pasqualina na polskim stole wielkanocnym. Przepis od Roberta Makłowicza
Torta pasqualina to włoska wielkanocna tarta.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki typu 00 (może być również zwykła mąka tortowa)
- 3-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 250 ml zimnej wody
- sól
Składniki na farsz:
- biała cebula
- 2 łyżki oliwy
- 400 g jarmużu
- 400 g szpinaku
- pęczek rukoli
- 300 g sera ricotta
- 50 g parmezanu lub sera grana padano
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 6 jajek
- szczypta zmielonych goździków
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- łyżeczka majeranku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie torta pasqualina:
- Z mąki, soli, wody i oliwy wyrabiamy ciasto — powinno być jędrne, sprężyste, nie powinno się kleić. Kiedy ciasto będzie gotowe, formujemy je w kulkę i odkładamy do lodówki na godzinę, zawinięte w folię (wskazówka: ciasto będzie łatwiej uformować, kiedy natrzemy dłonie oliwą).
- Podsmażamy na oliwie drobno pokrojoną cebulę. Siekamy jarmuż i dodajemy go do szklącej się cebuli, całość podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem. Kiedy jarmuż zmięknie, dodajemy szpinak oraz rukolę. Po około 10 minutach duszenia należy odparować całość.
- Mieszaninę liści przekładamy do miski i przyprawiamy: majerankiem, mielonymi goździkami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Do przestudzonej masy dodajemy: ricottę, starty parmezan, dwa jaja i bułkę tartą. Mieszamy dokładnie.
- Następnie należy rozwałkować lub rozciągnąć ciasto tak, by ułożyć je w okrągłej tortownicy, wysmarowanej wcześniej oliwą, zostawiając nieco ciasta do przykrycia całości. Na ciasto nakładamy 3/4 farszu i robimy w nim wgłębienia, w które wbijamy pozostałe jajka. Całość delikatnie przykrywamy pozostałym farszem (omijając żółtka). Na górę nakładamy kolejny płat ciasta, sklejając brzegi. Wykałaczką nakłuwamy górę. Torcik należy piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C ok. 1 godz. do zrumienienia, smarując wierzch oliwą. Po przestygnięciu kroimy jak tort.
Wegetariańska Wielkanoc. Przepis na krem z bobu z rzeżuchą
Składniki:
- pęczek włoszczyzny
- 2 liście laurowe
- kilkanaście ziaren kolendry
- 500 g bobu (świeżego lub mrożonego)
- 1 główka młodego czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 200 ml śmietanki kremówki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- rzeżucha
Przygotowanie kremu z bobu:
- Z jarzyn, liści laurowych i ziaren kolendry gotujemy wywar. Na końcu doprawiamy solą, cedzimy.
- Bób gotujemy, obieramy z łupin. Dodajemy obrany czosnek i kmin. Gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie całość należy zmiksować, następnie dolewamy większość śmietanki. Po zagotowaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Pozostałą śmietankę można ubić, by móc ozdobić talerz zupy kleksem z ubitej śmietanki. Dodajemy listki rzeżuchy.
Zobacz także pomysły na wielkanocną galaretę wieprzową. Przepisy znajdziesz na naszym na kanale na YouTube: