Nacinasz kiełbasę na grilla? W takich przypadkach lepiej tego nie robić

Na polskim grillowaniu nadal największą popularnością cieszą się kiełbasy i marynowane mięsa. W drugiej kolejności na przyjęciach w ogrodzie podajemy sery, warzywa i ryby. Z początkiem sezonu pojawia się bardzo dużo pytań o to, jak przygotować produkty na grilla. Tym razem zajmę się nacinaniem kiełbasek.

Nie musisz nacinać kiełbasek, ale nieraz warto to zrobićNie musisz nacinać kiełbasek, ale nieraz warto to zrobić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kiedyś taki był standard. Dzisiaj eksperci coraz częściej mówią o tym, że nie trzeba nacinać każdej kiełbasy na grilla. Co więcej, w wielu przypadkach może to przynieść więcej strat niż korzyści. To prawda, że jeśli kiełbasa jest tłusta, to pod wpływem wysokiej temperatury może popękać. Ale jeśli zadbasz o odpowiedni produkt i stabilną temperaturę, uzyskasz chrupiącą skórkę i soczysty środek bez nacinania kiełbasy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hawajskie szaszłyki zrobią furorę na grillu. Znikają szybciej niż kiełbasa

Jakich kiełbasek na grilla nie trzeba nacinać?

Nie ma obowiązku nacinania jakiejkolwiek kiełbasy na grilla, ale w niektórych przypadkach warto to zrobić, zwłaszcza jeśli nie masz dużego doświadczenia w grillowaniu. W przypadku grubszych kiełbas zrób płytkie skośne nacięcia lub niezbyt głęboką kratkę, która zapobiegnie pęknięciu skórki.

Całkowicie zrezygnuj z nacinania cienkich kiełbasek i tych z mniejszą zawartością tłuszczu. Po nacięciu bardzo szybko wyschną i zrobią się twarde. Jeśli są małe, mogą nawet połamać się na kawałki.

Zwróć uwagę na osłonkę

Kiełbasy znajdujące się w naturalnych osłonkach z jelit wieprzowych są zazwyczaj bardziej elastyczne i mniej podatne na pękanie niż te z osłonkami sztucznymi. Nawet kaszankę możesz grillować bezpośrednio na ruszcie w takiej naturalnej osłonce – pod warunkiem, że będziesz przestrzegać kilku prostych zasad.

Jak grillować kiełbasę, żeby nie popękała?

Częstym błędem podczas grillowania jest niestabilna temperatura w palenisku. Otwarty ogień sprawia, że temperatura szybko wzrasta, co jest główną przyczyną pękania kiełbas. Poczekaj, aż podpałka się wypali, a węgiel będzie żarzył się w równy sposób.

Połóż kiełbaski na ruszcie ustawionym na środkowej wysokości i obracaj je równomiernie, aby stopniowo podgrzewać mięso z każdej strony.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej