Upadła legendarna, niemal stuletnia piekarnia. Powód zamknięcia wyciska łzy z oczu

W sierpniu inflacja w Polsce wyniosła już ponad 16%. Ceny energii, czy produktów żywnościowych rosną w zatrważającym tempie. W konsekwencji wiele rodzinnych przedsiębiorstw upada. Jednym z nich jest łódzka piekarnia, która działała od wielu lat. Niestety przegrała walkę z inflacją. Poniżej zdradzamy więcej szczegółów.

ObrazekNajstarsza łódzka piekarnia przegrała walkę z inflacją, co za strata. Działała jeszcze przed II W.Ś. - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Najstarsza łódzka piekarnia

Obrazek
Chleb - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Wroński to najstarsza łódzka piekarnia. Okazuje się, że działała jeszcze przed II wojną światową. Piekarnia obecnie prowadzona była przez Stanisława Wrońskiego i jego żonę Izabelę Wrońską. Według Gazety Wyborczej niedawno właściciele postanowili zamknąć biznes. Głównym powodem okazała się szalejąca inflacja.

Popadliśmy w coraz trudniejszą sytuację, aż zrozumieliśmy, że musimy skończyć, bo inaczej pójdziemy z torbami i zamieszkamy pod gruszą - powiedziała dziennikowi Izabella Wrońska.

Poza tym kobieta zaznaczyła również, że była przygotowana na tę decyzję już wcześniej. Właściciele chcieli przekazać piekarnię innym członkom rodziny. Niestety nikt nie był tym zainteresowany.

Wiadomo było, że kiedyś trzeba będzie tę trudną decyzję podjąć. Dzieci, wnuki, krewni nie byli zainteresowani kontynuowaniem działalności, proponowaliśmy też pracownikom, by to przejęli jako spółdzielnię, ale też nie chcieli, czemu się nie dziwię - podkreśliła kobieta w rozmowie z dziennikiem

Wysokie ceny produktów

W wyniku szalejącej inflacji, właściciele piekarni byli zmuszeni do podniesienia cen produktów. Niestety klienci nie byli z tego powodu zadowoleni. Stanisław Wroński zaznaczył, że niekiedy pojawiały się o to pretensję. Poza tym klienci często porównywali ceny produktów z różnych miejsc i wybierali te tańsze.

Poza tym właściciele zaznaczyli również, że prawie 50 - 60% obrotu przeznaczali na pensje 30 pracowników. W konsekwencji małżeństwo postanowiło zamknąć najstarszą łódzką piekarnię.

Piekarnia "Wroński" to niejedyne miejsce, które przegrało walkę z inflacją. Niestety obecnie jesteśmy świadkami wyjątkowo ciężkich czasów dla wielu rodzinnych przedsiębiorstw. Wysokie ceny surowców, energii, czy transportu uniemożliwiają dalsze prowadzenie biznesu. W konsekwencji wiele naszych ulubionych firm przestaje działać.

Obrazek
Piekarnia - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli masz ochotę upiec własne pieczywo - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sprawdzony domowy chleb krok po kroku. 

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇