PrzepisDania główneZapiekane naleśniki z farszem bolognese
Zapiekane naleśniki z farszem bolognese
Pyszności
19.01.2017 17:01, aktual.: 08.06.2017 18:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznych zapiekanych naleśników z farszem bolognese.
Składniki:
- 1 łyżka olej
- 2 zabki czosnek przeciśnięte przez praskę
- 1/4 szklanki cebula posiekana
- 500 g mięso mielone
- pieprz
- sól
- 1 szklanka sos pomidorowy
- kilka sztuk naleśniki
- serek śmietankowy
- parmezan starty
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią czosnek i cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mięso mielone i przypraw je solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie dosmażone, połowę zawartości patelni przełóż do miski i odstaw na bok. Na patelnię natomiast wlej sos pomidorowy i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, a następnie zdejmij patelnię z ognia.
2. Do miski, w której znajduje się samo usmażone mięso, dodaj 2 łyżki farszu z patelni i wymieszaj. Każdego naleśnika nasmaruj serkiem śmietankowym, a następnie nałóż do niego mięso mielone. Każdego naleśnika zawiń w rulon.
3. Zawinięte naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na ich wierzch wlej zawartość patelni, a następnie posyp startym parmezanem. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 20 minut.
4. Po 20 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i przełóż naleśniki na talerze.
5. Smacznego!