Nasi przodkowie pili co rano zamiast zwykłej kawy. Wspiera układ krążenia, czyści jelita

Zapomnij o zwykłej kawie, a nawet o zielonej. Herbata również jest pasé. Istnieje coś o wiele ciekawszego, a nasi przodkowie wręcz ten napój uwielbiali. Świetnie wspiera pracę jelit, a do tego wspomaga układ krążenia.

Czy kawa żołędziowa jest zdrowa?Czy kawa żołędziowa jest zdrowa?
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Kawa żołędziowa nie jest czymś, co kojarzymy. Ale czy wiesz, że taki napój pije się już od wieków? Jego ogromnym fanem był sam Fryderyk Chopin! Od lat znane są też właściwości prozdrowotne takiej kawy. A w kuchni bałkańskiej bez żołędzi nie ma wielu dań, na przykład zmielone dodaje się do wypieków i deserów. Najważniejsze jednak jest pytanie: jak na nasz organizm wpływa kawa żołędziowa.

Ciasto kukurydziane ze śliwkami. Sprawdzony przepis na bezglutenowy deser

Jak powstaje kawa żołędziowa?

Zacznij od podstaw: żołędzie trzeba najpierw oczyścić z zabrudzeń, zalać zimną wodą i odstawić na 24 godziny. Ten etap pozwala pozbyć się nadmiaru goryczki. Następnie ugotuj je, wystudź, obierz i upraż na patelni, nabiorą wtedy złotobrązowego koloru i aromatu. Na koniec wystarczy je zmielić.Taki proszek najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, z dala od wilgoci.

Nie masz czasu na zabawę z łupinami? Spokojnie. Gotową kawę żołędziową znajdziesz w sklepach zielarskich, ekologicznych oraz online, najczęściej kosztuje 5-8 zł za 100 g. Parzenie jest banalne: 1 łyżeczkę proszku zalewasz szklanką wrzątku i parzysz pod przykryciem przez 7-8 minut. Niektórzy producenci polecają ją też gotować przez 3-4 minuty, a potem zostawić jeszcze na chwilę, żeby nabrała pełnego smaku. Możesz dolać potem mleko krowie lub roślinne.

Jakie właściwości ma kawa żołędziowa?

Przede wszystkim dostarcza nam węglowodany, białka i tłuszcze. Znajdziemy w niej też mnóstwo minerałów, jak na przykład wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, a także witaminy (głównie te z grupy B). Jej właściwości to przede wszystkim:

  • poprawa stanu skóry,
  • wspieranie układu nerwowego,
  • łagodzenie wzdęć oraz problemów żołądkowo-jelitowych,
  • wspomaganie trawienia,
  • działanie przeciwzapalne - składniki wspierają w walce z drobnymi infekcjami,
  • wspieranie odporności,
  • zapobieganie podjadaniu (wpływa na uczucie sytości),
  • działanie uspokajające (dzięki temu, że jest źródłem magnezu).

Mało tego: kawa żołędziowa nie zawiera ani miligrama kofeiny, więc kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby cierpiące na problemy ze snem mogą pić ją praktycznie bez ograniczeń. Do tego jest łagodna dla żołądka i nie podrażnia układu pokarmowego. Nie ma też w sobie glutenu. Jedynym minusem w tej sytuacji jest kaloryczność, bo w 100 gramach żołędzi jest aż 550 kcal.

Kto nie może pić kawy żołędziowej?

Choć kawa żołędziowa uchodzi za zdrową i naturalną alternatywę, nie każdemu będzie służyć. Przede wszystkim powinny na nią uważać osoby uczulone na orzechy i owoce dębów. Żołędzie nie są orzechami w sensie botanicznym, reakcje alergiczne mogą się pojawić, zwłaszcza u osób z wrażliwym układem odpornościowym. Nie jest też polecana dla osób z ciężką niewydolnością nerek, bo zawarty w żołędziach potas i taniny mogą nadmiernie obciążać ten narząd.

Uważać powinny również osoby zmagające się z zaparciami i zespołem jelita drażliwego (IBS), gdyż kawa żołędziowa, choć łagodna, zawiera sporo błonnika i garbników, które w większych ilościach mogą wywołać dyskomfort lub wzdęcia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯