Naukowcy odkryli szósty smak! To by wyjaśniało dlaczego tak kochamy pizzę.
Makaron, ziemniaki, ryż - to dzięki nim mamy dostęp do ogromnego wachlarzu potraw. Strach pomyśleć co byśmy zrobili bez węglowodanów! Przez długi czas sądzono, że za pomocą naszych kubków smakowych jesteśmy w stanie rozpoznać pięć podstawowych smaków - słony, słodki, kwaśny, gorzki i pikantny. Nowe badania pokazują jednak, że jest jeszcze jeden oparty właśnie o węglowodany.
07.09.2016 | aktual.: 18.09.2023 12:37
W artykule opublikowanym w czasopiśmie Chemical Senses, zespół badaczy podkreśla, że zapomniano o węglowodanach, które często są bardzo ważnym czynnikiem naszej diety.
"Nowy smak" jest bogaty w skrobię. Jest ona złożonym węglowodanem, zbudowanym z wielu tysięcy cząstek glukozy połączonych w dużą sieć. Nasze ciała są w stanie rozbić te długie łańcuchy cukrowe na mniejsze dostarczając nam energii.
Uważano, że obecność skrobi wyczuwamy podczas żucia - enzymy znajdujące się ślinie rozkładają polimery dzięki czemu odczuwamy słodszy smak. W celu sprawdzenia tej tezy, podano ochotnikom wiele mieszanych roztworów węglowodanowych, po czym badani mieli za zadanie opisać smak. Zdecydowana większość opisała smak, który czuli jako "starchy", co po przetłumaczeniu oznacza mączny albo prościej mówiąc skrobiowy.
Jak zauważają autorzy badania, z ewolucyjnego punktu widzenia, zdolność wyczuwania smaku skrobi jest uzasadniona. Dzięki niej możemy zidentyfikować produkty, które dostarczają nam energii. Czy tylko ja mam w tym ochotę na pyszną pizzę bogatą w skrobię?