Naukowcy odkryli szósty smak! To by wyjaśniało dlaczego tak kochamy pizzę.

Makaron, ziemniaki, ryż - to dzięki nim mamy dostęp do ogromnego wachlarzu potraw. Strach pomyśleć co byśmy zrobili bez węglowodanów! Przez długi czas sądzono, że za pomocą naszych kubków smakowych jesteśmy w stanie rozpoznać pięć podstawowych smaków - słony, słodki, kwaśny, gorzki i pikantny. Nowe badania pokazują jednak, że jest jeszcze jeden oparty właśnie o węglowodany.

ObrazekHANS GEEL/SHUTTERSTOCK
Pyszności

W artykule opublikowanym w czasopiśmie Chemical Senses, zespół badaczy podkreśla, że zapomniano o węglowodanach, które często są bardzo ważnym czynnikiem naszej diety.

"Każda kultura ma główne źródło węglowodanów złożonych." – tłumaczy kierujący badaniami Juyun Lim, profesor nauki o żywności i technologii na Oregon State University.

"Nowy smak" jest bogaty w skrobię. Jest ona złożonym węglowodanem, zbudowanym z wielu tysięcy cząstek glukozy połączonych w dużą sieć. Nasze ciała są w stanie rozbić te długie łańcuchy cukrowe na mniejsze dostarczając nam energii.

Obrazek
Anastasia Izofatova/Shutterstock

Uważano, że obecność skrobi wyczuwamy podczas żucia - enzymy znajdujące się ślinie rozkładają polimery dzięki czemu odczuwamy słodszy smak. W celu sprawdzenia tej tezy, podano ochotnikom wiele mieszanych roztworów węglowodanowych, po czym badani mieli za zadanie opisać smak. Zdecydowana większość opisała smak, który czuli jako "starchy", co po przetłumaczeniu oznacza mączny albo prościej mówiąc skrobiowy.

"Azjaci powiedzieliby, że czują smak podobny do ryżu, biali ludzie opisywaliby go jako chlebowy albo makaronowy. To jak jedzenie mąki." - mówi Juyun Lim.

Jak zauważają autorzy badania, z ewolucyjnego punktu widzenia, zdolność wyczuwania smaku skrobi jest uzasadniona. Dzięki niej możemy zidentyfikować produkty, które dostarczają nam energii. Czy tylko ja mam w tym ochotę na pyszną pizzę bogatą w skrobię?

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯