Nawet teściowa poprosi o drugi kawałek. Tak kremowego i pysznego sernika nie kupisz w żadnej cukierni

Na widok tego kremowego sernika z jagodami dosłownie cieknie ślinka. Jest on bardzo prosty szybki w przygotowaniu, więc poradzi sobie nawet kulinarny nowicjusz.

Sernik z jagodamiSernik z jagodami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Serniki cieszą się popularnością dzięki swojej kremowej konsystencji i doskonałej równowadze słodyczy i kwasowości. Mary Berry, znana brytyjska kucharka i autorka książek kulinarnych, proponuje wiele przepisów na serniki, w tym ten pyszny, pieczony sernik jagodowy. Deser jest prosty do zrobienia i z pewnością będzie gwiazda każdego rodzinnego przyjęcia. Poza sezonem z powodzeniem możecie sięgnąć po mrożone jagody, maliny lub mieszankę owoców leśnych

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Styropian - sernik bez sera

Kremowy sernik z jagodami

Składniki:

Na spód:

  • 75 g herbatników digestive,
  • 40 g masła,
  • 25 g cukru demerara.

Na masę serową:

  • 50 g miękkiego masła,
  • 175 g cukru pudru,
  • 450 g serka śmietankowego,
  • 25 g mąki pszennej,
  • sok i starta skórka z jednej cytryny,
  • 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka,
  • 150 ml śmietany kremówki, lekko ubitej.

Na wierzch:

  • 150 ml śmietany kremówki, ubitej,
  • 450 g mieszanych owoców,
  • odrobina cukru pudru

Przygotowanie spodu:

  1. Lekko natłuść okrągłą formę do ciasta o średnicy 23 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
  3. Herbatniki włóż do torebki i rozkrusz na drobne okruchy.
  4. Rozpuść masło w rondelku, dodaj herbatniki i cukier, dobrze wymieszaj i rozprowadź na spodzie formy.
  5. Odstaw w chłodne miejsce, aby stężało.

Przygotowanie masy serowej:

  1. W dużej misce umieść masło, cukier, ser, mąkę, skórkę i sok z cytryny oraz żółtka jajek. Ubijaj do uzyskania gładkiej masy.
  2. Delikatnie wmieszaj lekko ubitą śmietanę kremówkę.
  3. Ubij białka jajek na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy serowej.
  4. Wylej masę na przygotowany spód i delikatnie wyrównaj powierzchnię.

Pieczenie:

  1. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około godzinę.
  2. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku na kolejną godzinę, aby ostygł.

Dekoracja:

  1. Usuń papier z boków, rozprowadź ubitą śmietanę na wierzchu i posyp owocami.
  2. Podawaj z odrobiną cukru pudru, jeśli chcesz.

Sernik jagodowy Mary Berry to doskonały wybór na rodzinny deser, który z pewnością zachwyci wszystkich gości. Przygotowanie zajmuje tylko 10 minut, a efekt końcowy jest wart każdej chwili spędzonej w kuchni.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇