Nazywają go "zieloną kawą", choć nie ma z nią nic wspólnego. Z rana pobudza jeszcze lepiej

Marzysz o zdrowym i pobudzającym napoju, który zastąpi tradycyjną kawę? Wypróbuj "zieloną kawę", czyli koktajl z natki pietruszki, cytryny, miodu i oliwy z oliwek.

"Zielona kawa""Zielona kawa"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czy zastanawiałeś się kiedyś nad alternatywą dla tradycyjnej kawy, która nie tylko pobudza, ale także wspiera twoje zdrowie? Jeśli tak, to "zielona kawa" może być właśnie tym, czego szukasz. Choć nazywana "zieloną kawą," nie ma w niej ani grama ziaren kawowych. Zamiast tego jest natka pietruszki i inne naturalne składniki, które nadają jej rewelacyjnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto dać jej szansę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam za karton po mleku i przygotowałam w nim pyszny deser. Moja rodzina go uwielbia

W czym tkwi sekret "zielonej kawy"?

Sekretem "zielonej kawy" jest natka pietruszki. To warzywo jest bogate w witaminy i minerały, takie jak witamina C, witamina A, żelazo, potaswapń. Dzięki temu koktajl z natki pietruszki działa pobudzająco i odżywczo.

Ta orzeźwiająca mikstura została stworzona przez doktora Stroescu Virgiliu Octaviana, rumuńskiego endokrynologa i dietetyka, który pracuje na co dzień z zawodnikami reprezentacji olimpijskiej. Nie jest to klasyczna kawa, ale przekonuje swoim działaniem, które naprawdę pozytywnie "wstrząsa" organizmem.

Na co pomaga "zielona kawa"?

"Zielona kawa" ma następujące właściwości prozdrowotne:

  • dodaje energii,
  • nawadnia organizm,
  • poprawia odporność,
  • działa antyoksydacyjnie,
  • przyspiesza procesy trawienne,
  • pobudza krążenie krwi,
  • pomaga pozbyć się toksyn z organizmu,
  • obniża ciśnienie krwi.

Jak przygotować "zieloną kawę"?

Przygotowanie "zielonej kawy" jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużo czasu. Potrzebne są następujące składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka wody.

Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i zblendować. Koktajl można na kilka minut umieścić w lodówce albo wypić od razu po przygotowaniu. Można go spożyć na czczo, chyba że ktoś ma bardzo wrażliwy żołądek.

Kto nie powinien pić "zielonej kawy"?

Choć "zielona kawa" ma działanie prozdrowotne, warto pamiętać, że niektórzy nie mogą wprowadzać zbyt dużo zielonej pietruszki do diety. W związku z tym pewne grupy pacjentów powinny skonsultować picie tego koktajlu ze swoim lekarzem. Zalicza się do nich:

  • osoby chorujące na nerki,
  • osoby z dną moczanową,
  • kobiety ciężarne.

"Zielona kawa" to doskonała alternatywa dla tradycyjnej kawy, która nie tylko pobudza, ale także wspiera zdrowie. Jeśli jesteś gotowy na zmianę swojego porannego rytuału, wypróbuj "Virgil's Coffee" i doceń korzyści płynące z tego zdrowego napoju.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą