Wystarczy filiżanka tej herbaty dziennie. Trzyma cukier w ryzach
Herbata to dla wielu z nas codzienność, nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Najczęściej popijamy ją przy posiłkach lub do deseru. Jest też pierwszym wyborem, kiedy wracamy z pracy lub ze szkoły, a pogoda przestaje być optymistyczna. Dzięki herbacie jesteśmy w stanie dobrze się rozgrzać. Niewiele osób wie o tym, ale herbata może zapobiec cukrzycy.
10.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 18:39
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czarna herbata jest zdrowa, a picie jej powinno stać się naszym rytuałem. Musimy tylko uważać, by nie była zbyt mocna. Napój ten jest pełen wspaniałych właściwości zdrowotnych, co zawdzięcza licznym przeciwutleniaczom. Poprawia stan skóry i włosów, a zdaniem ekspertów, przeciwdziała rozwojowi cukrzycy. Oprócz tego zmniejsza senność, poprawia nastrój, a także usprawnia procesy myślowe. Wystarczy tylko jedna szklanka dziennie, by szybko zaobserwować efekty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ta herbata chroni przed cukrzycą. Pij szklankę dziennie, a szybko zaobserwujesz efekty
O całej sprawie przeczytamy w "Daily Mail". Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Adelajdzie w Australii i Uniwersytetu Południowo-Wschodniego w Chinach wskazują na to, że codzienne picie szklanki czarnej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 nawet o 28 proc. oraz wystąpienia stanu przedcukrzycowego o 15 proc. Okazuje się, że ów napój zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę.
W badaniu wzięły udział dwie grupy: osoby, które regularnie sięgają po herbatę oraz te, które wolą inne napoje. Wyniki były jednoznaczne: picie tego napoju sprawia, że insulinooporność staje się mniejsza, a wydalanie glukozy zwiększa się. Te dwie rzeczy zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy typu 2.
- Nasze odkrycia wskazują na ochronny wpływ zwykłego picia herbaty na kontrolę poziomu cukru we krwi poprzez zwiększone wydalanie glukozy z moczem, poprawę insulinooporności, a tym samym lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi - powiedział prof. Tongzhi Wu z Uniwersytetu w Adelajdzie cytowany przez "Daily Mail".