Wystarczy filiżanka tej herbaty dziennie. Trzyma cukier w ryzach

Herbata to dla wielu z nas codzienność, nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Najczęściej popijamy ją przy posiłkach lub do deseru. Jest też pierwszym wyborem, kiedy wracamy z pracy lub ze szkoły, a pogoda przestaje być optymistyczna. Dzięki herbacie jesteśmy w stanie dobrze się rozgrzać. Niewiele osób wie o tym, ale herbata może zapobiec cukrzycy.

Filiżanka herbatyFiliżanka herbaty
Źródło zdjęć: © Freepik | Freepik Company S.L. - www.freepik.com
Paulina Hermann

Czarna herbata jest zdrowa, a picie jej powinno stać się naszym rytuałem. Musimy tylko uważać, by nie była zbyt mocna. Napój ten jest pełen wspaniałych właściwości zdrowotnych, co zawdzięcza licznym przeciwutleniaczom. Poprawia stan skóry i włosów, a zdaniem ekspertów, przeciwdziała rozwojowi cukrzycy. Oprócz tego zmniejsza senność, poprawia nastrój, a także usprawnia procesy myślowe. Wystarczy tylko jedna szklanka dziennie, by szybko zaobserwować efekty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hitowe ciacho w nowym wydaniu. W roli głównej pyszna brzoskwinia

Ta herbata chroni przed cukrzycą. Pij szklankę dziennie, a szybko zaobserwujesz efekty

O całej sprawie przeczytamy w "Daily Mail". Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Adelajdzie w Australii i Uniwersytetu Południowo-Wschodniego w Chinach wskazują na to, że codzienne picie szklanki czarnej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 nawet o 28 proc. oraz wystąpienia stanu przedcukrzycowego o 15 proc. Okazuje się, że ów napój zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę.

W badaniu wzięły udział dwie grupy: osoby, które regularnie sięgają po herbatę oraz te, które wolą inne napoje. Wyniki były jednoznaczne: picie tego napoju sprawia, że insulinooporność staje się mniejsza, a wydalanie glukozy zwiększa się. Te dwie rzeczy zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy typu 2.

© Pexels
- Nasze odkrycia wskazują na ochronny wpływ zwykłego picia herbaty na kontrolę poziomu cukru we krwi poprzez zwiększone wydalanie glukozy z moczem, poprawę insulinooporności, a tym samym lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi - powiedział prof. Tongzhi Wu z Uniwersytetu w Adelajdzie cytowany przez "Daily Mail".

Wybrane dla Ciebie

Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek