Koleżanka poczęstowała mnie taką kawą. Nawet barista nie zrobiły lepszej

Jesień odczuwamy już w pełni. Musieliśmy zamienić letnie spodenki i sukienki na ciepłe swetry i długie spodnie lub spódnice. Jemy też nieco inaczej. Latem królowały zimne przekąski i napoje, teraz sięgamy raczej po coś ciepłego i rozgrzewającego. Dlatego idealnym wyborem będzie korzenna kawa. Smakuje obłędnie.

Kawa korzennaKawa korzenna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jakiś czas temu poczęstowała mnie nią przyjaciółka. Nie spodziewałam się, że kawa może być tak pyszna. Różni się smakiem od piernikowej, którą w tym okresie serwuje się na przykład w kocich kawiarniach, ale jest obłędna. Mało tego, używa się do niej domowego karmelu. Bardzo łatwo ją przygotować i nie zajmuje to zbyt wiele czasu. Jest jak znalazł na jesienne wieczory z filmem lub książką. Odkąd poznałam ten przysmak, z radością go przygotowuję, by zasiąść z nim do jesiennego seansu z ulubionymi bajkami Disneya.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz śniadania na słodko? Dzisiejszy chlebek stanie się twoim ulubionym

Korzenna kawa na jesień

Przygotuj składniki:

  • 120 g cukru,
  • 90 g masła,
  • 110 ml słodkiej śmietany kremówki,
  • kawa espresso (najlepiej podwójne),
  • opcjonalnie: mleko lub napój roślinny,
  • bita śmietana,
  • cynamon,
  • kardamon.

Zacznij od przygotowania karmelu:

  1. Wsyp cukier na suchą patelnię. Podgrzewaj go na średnim ogniu, a gdy będzie brązowy, dodaj masło.
  2. W momencie, gdy tłuszcz się rozpuści, wlej śmietanę. Mieszaj energicznie, by masa dobrze zgęstniała.

Kawa z karmelem:

  1. Do kubka włóż dwie łyżki karmelu. Posyp je odrobiną kardamonu i cynamonu.
  2. Wlej podwójne espresso (14 g kawy rozpuszczalne rozpuść w 60 ml wody). Jeśli chcesz, możesz też dolać trochę ulubionego mleka.
  3. Całość udekoruj bitą śmietaną. Dobrym pomysłem jest posypanie wszystkiego startą czekoladą. Koniecznie też zagryzaj do niej ciasteczko korzenne.
  4. Kawa korzenna z karmelem smakuje obłędnie i bardzo lubię do niej wracać.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"