Koleżanka poczęstowała mnie taką kawą. Nawet barista nie zrobiły lepszej
Jesień odczuwamy już w pełni. Musieliśmy zamienić letnie spodenki i sukienki na ciepłe swetry i długie spodnie lub spódnice. Jemy też nieco inaczej. Latem królowały zimne przekąski i napoje, teraz sięgamy raczej po coś ciepłego i rozgrzewającego. Dlatego idealnym wyborem będzie korzenna kawa. Smakuje obłędnie.
10.10.2023 07:01
Jakiś czas temu poczęstowała mnie nią przyjaciółka. Nie spodziewałam się, że kawa może być tak pyszna. Różni się smakiem od piernikowej, którą w tym okresie serwuje się na przykład w kocich kawiarniach, ale jest obłędna. Mało tego, używa się do niej domowego karmelu. Bardzo łatwo ją przygotować i nie zajmuje to zbyt wiele czasu. Jest jak znalazł na jesienne wieczory z filmem lub książką. Odkąd poznałam ten przysmak, z radością go przygotowuję, by zasiąść z nim do jesiennego seansu z ulubionymi bajkami Disneya.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Korzenna kawa na jesień
Przygotuj składniki:
Zacznij od przygotowania karmelu:
- Wsyp cukier na suchą patelnię. Podgrzewaj go na średnim ogniu, a gdy będzie brązowy, dodaj masło.
- W momencie, gdy tłuszcz się rozpuści, wlej śmietanę. Mieszaj energicznie, by masa dobrze zgęstniała.
Kawa z karmelem:
- Do kubka włóż dwie łyżki karmelu. Posyp je odrobiną kardamonu i cynamonu.
- Wlej podwójne espresso (14 g kawy rozpuszczalne rozpuść w 60 ml wody). Jeśli chcesz, możesz też dolać trochę ulubionego mleka.
- Całość udekoruj bitą śmietaną. Dobrym pomysłem jest posypanie wszystkiego startą czekoladą. Koniecznie też zagryzaj do niej ciasteczko korzenne.
- Kawa korzenna z karmelem smakuje obłędnie i bardzo lubię do niej wracać.