Koleżanka poczęstowała mnie taką kawą. Nawet barista nie zrobiły lepszej
Jesień odczuwamy już w pełni. Musieliśmy zamienić letnie spodenki i sukienki na ciepłe swetry i długie spodnie lub spódnice. Jemy też nieco inaczej. Latem królowały zimne przekąski i napoje, teraz sięgamy raczej po coś ciepłego i rozgrzewającego. Dlatego idealnym wyborem będzie korzenna kawa. Smakuje obłędnie.
10.10.2023 07:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jakiś czas temu poczęstowała mnie nią przyjaciółka. Nie spodziewałam się, że kawa może być tak pyszna. Różni się smakiem od piernikowej, którą w tym okresie serwuje się na przykład w kocich kawiarniach, ale jest obłędna. Mało tego, używa się do niej domowego karmelu. Bardzo łatwo ją przygotować i nie zajmuje to zbyt wiele czasu. Jest jak znalazł na jesienne wieczory z filmem lub książką. Odkąd poznałam ten przysmak, z radością go przygotowuję, by zasiąść z nim do jesiennego seansu z ulubionymi bajkami Disneya.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Korzenna kawa na jesień
Przygotuj składniki:
Zacznij od przygotowania karmelu:
- Wsyp cukier na suchą patelnię. Podgrzewaj go na średnim ogniu, a gdy będzie brązowy, dodaj masło.
- W momencie, gdy tłuszcz się rozpuści, wlej śmietanę. Mieszaj energicznie, by masa dobrze zgęstniała.
Kawa z karmelem:
- Do kubka włóż dwie łyżki karmelu. Posyp je odrobiną kardamonu i cynamonu.
- Wlej podwójne espresso (14 g kawy rozpuszczalne rozpuść w 60 ml wody). Jeśli chcesz, możesz też dolać trochę ulubionego mleka.
- Całość udekoruj bitą śmietaną. Dobrym pomysłem jest posypanie wszystkiego startą czekoladą. Koniecznie też zagryzaj do niej ciasteczko korzenne.
- Kawa korzenna z karmelem smakuje obłędnie i bardzo lubię do niej wracać.