Nie przepadasz za świętomarcińskimi? Spróbuj tych rogalików, a będziesz je piec co miesiąc
Listopad to miesiąc, gdy w cukierniach królują rogale świętomarcińskie. Słodkości z białym makiem i bakaliami opanowały nie tylko Poznań. Nie każdy jednak jest fanem tego połączenia. Warto sięgnąć wtedy po klasyczne, drożdżowe rogaliki z marmoladą. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek.
11.11.2024 14:11
Rogale świętomarcińskie można kupić niemal wszędzie, nawet w Biedronce i Lidlu. Jeśli to słodkie szaleństwo niekoniecznie do ciebie przemawia, ale masz ochotę na coś słodkiego i pysznego, wybierz proste rogaliki drożdżowe z marmoladą. Dość niepozorne ciasteczko sprawdzi się na różne okazje. Upieczenie całej blaszki jest nie tylko proste, ale również szybkie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Drożdżowe rogaliki z marmoladą
Przysmak z dzieciństwa zachwyca pokolenia, a znam i takich, którzy wyraźnie deklarują jego wyższość nad świętomarcińskim wypiekiem. Świeżość zachowują nawet przez kilka dni, ale smakują tak dobrze, że znikają jeszcze szybciej.
Puszyste, delikatne, wypełnione aromatyczną marmoladą - ich przygotowanie wcale nie musi być czasochłonne czy skomplikowane. Chwila zagniatania, wyrastanie, pieczenie i można się zajadać.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 100 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 100 g cukru,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 100 g masła lub margaryny,
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ulubiony dżem lub marmolada,
- jajko do posmarowania,
- cukier puder lub lukier.
Sposób przygotowania:
- W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstaw na 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować i pojawią się pęcherzyki.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier, sól, jajko i żółtko.
- Dodaj zaczyn i roztopione masło. Wyrób ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj jeszcze trochę mąki.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Pokrój na trójkąty.
- Na szeroką część każdego trójkąta nałóż porcję marmolady i zwiń od szerszej części do wierzchołka.
- \łóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż będą złociste.
Gotowe rogaliki oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. Smacznego!