Nie przepadasz za świętomarcińskimi? Spróbuj tych rogalików, a będziesz je piec co miesiąc

Listopad to miesiąc, gdy w cukierniach królują rogale świętomarcińskie. Słodkości z białym makiem i bakaliami opanowały nie tylko Poznań. Nie każdy jednak jest fanem tego połączenia. Warto sięgnąć wtedy po klasyczne, drożdżowe rogaliki z marmoladą. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek.

Rogaliki drożdżowe z marmoladąRogaliki drożdżowe z marmoladą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Rogale świętomarcińskie można kupić niemal wszędzie, nawet w Biedronce i Lidlu. Jeśli to słodkie szaleństwo niekoniecznie do ciebie przemawia, ale masz ochotę na coś słodkiego i pysznego, wybierz proste rogaliki drożdżowe z marmoladą. Dość niepozorne ciasteczko sprawdzi się na różne okazje. Upieczenie całej blaszki jest nie tylko proste, ale również szybkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Test rogali świętomarcińskich

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Przysmak z dzieciństwa zachwyca pokolenia, a znam i takich, którzy wyraźnie deklarują jego wyższość nad świętomarcińskim wypiekiem. Świeżość zachowują nawet przez kilka dni, ale smakują tak dobrze, że znikają jeszcze szybciej.

Szybkie rogaliki drożdżowe
Szybkie rogaliki drożdżowe © Getty Images | Krzysztof Slusarczyk

Puszyste, delikatne, wypełnione aromatyczną marmoladą - ich przygotowanie wcale nie musi być czasochłonne czy skomplikowane. Chwila zagniatania, wyrastanie, pieczenie i można się zajadać.

Składniki:


Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 100 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 100 g masła lub margaryny,
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ulubiony dżem lub marmolada,
  • jajko do posmarowania,
  • cukier puder lub lukier.

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstaw na 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować i pojawią się pęcherzyki.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier, sól, jajko i żółtko.
  3. Dodaj zaczyn i roztopione masło. Wyrób ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj jeszcze trochę mąki.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Pokrój na trójkąty.
  6. Na szeroką część każdego trójkąta nałóż porcję marmolady i zwiń od szerszej części do wierzchołka.
  7. \łóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
  8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż będą złociste.

Gotowe rogaliki oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie