Nie przepadasz za świętomarcińskimi? Spróbuj tych rogalików, a będziesz je piec co miesiąc

Listopad to miesiąc, gdy w cukierniach królują rogale świętomarcińskie. Słodkości z białym makiem i bakaliami opanowały nie tylko Poznań. Nie każdy jednak jest fanem tego połączenia. Warto sięgnąć wtedy po klasyczne, drożdżowe rogaliki z marmoladą. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek.

Rogaliki drożdżowe z marmoladąRogaliki drożdżowe z marmoladą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Rogale świętomarcińskie można kupić niemal wszędzie, nawet w Biedronce i Lidlu. Jeśli to słodkie szaleństwo niekoniecznie do ciebie przemawia, ale masz ochotę na coś słodkiego i pysznego, wybierz proste rogaliki drożdżowe z marmoladą. Dość niepozorne ciasteczko sprawdzi się na różne okazje. Upieczenie całej blaszki jest nie tylko proste, ale również szybkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Test rogali świętomarcińskich

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Przysmak z dzieciństwa zachwyca pokolenia, a znam i takich, którzy wyraźnie deklarują jego wyższość nad świętomarcińskim wypiekiem. Świeżość zachowują nawet przez kilka dni, ale smakują tak dobrze, że znikają jeszcze szybciej.

Szybkie rogaliki drożdżowe
Szybkie rogaliki drożdżowe © Getty Images | Krzysztof Slusarczyk

Puszyste, delikatne, wypełnione aromatyczną marmoladą - ich przygotowanie wcale nie musi być czasochłonne czy skomplikowane. Chwila zagniatania, wyrastanie, pieczenie i można się zajadać.

Składniki:


Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 100 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 100 g masła lub margaryny,
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ulubiony dżem lub marmolada,
  • jajko do posmarowania,
  • cukier puder lub lukier.

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstaw na 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować i pojawią się pęcherzyki.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier, sól, jajko i żółtko.
  3. Dodaj zaczyn i roztopione masło. Wyrób ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj jeszcze trochę mąki.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Pokrój na trójkąty.
  6. Na szeroką część każdego trójkąta nałóż porcję marmolady i zwiń od szerszej części do wierzchołka.
  7. \łóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
  8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż będą złociste.

Gotowe rogaliki oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟