Nie przepadasz za świętomarcińskimi? Spróbuj tych rogalików, a będziesz je piec co miesiąc

Listopad to miesiąc, gdy w cukierniach królują rogale świętomarcińskie. Słodkości z białym makiem i bakaliami opanowały nie tylko Poznań. Nie każdy jednak jest fanem tego połączenia. Warto sięgnąć wtedy po klasyczne, drożdżowe rogaliki z marmoladą. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek.

Rogaliki drożdżowe z marmoladąRogaliki drożdżowe z marmoladą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Rogale świętomarcińskie można kupić niemal wszędzie, nawet w Biedronce i Lidlu. Jeśli to słodkie szaleństwo niekoniecznie do ciebie przemawia, ale masz ochotę na coś słodkiego i pysznego, wybierz proste rogaliki drożdżowe z marmoladą. Dość niepozorne ciasteczko sprawdzi się na różne okazje. Upieczenie całej blaszki jest nie tylko proste, ale również szybkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Test rogali świętomarcińskich

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Przysmak z dzieciństwa zachwyca pokolenia, a znam i takich, którzy wyraźnie deklarują jego wyższość nad świętomarcińskim wypiekiem. Świeżość zachowują nawet przez kilka dni, ale smakują tak dobrze, że znikają jeszcze szybciej.

Szybkie rogaliki drożdżowe
Szybkie rogaliki drożdżowe © Getty Images | Krzysztof Slusarczyk

Puszyste, delikatne, wypełnione aromatyczną marmoladą - ich przygotowanie wcale nie musi być czasochłonne czy skomplikowane. Chwila zagniatania, wyrastanie, pieczenie i można się zajadać.

Składniki:


Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 100 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 100 g masła lub margaryny,
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ulubiony dżem lub marmolada,
  • jajko do posmarowania,
  • cukier puder lub lukier.

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstaw na 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować i pojawią się pęcherzyki.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier, sól, jajko i żółtko.
  3. Dodaj zaczyn i roztopione masło. Wyrób ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj jeszcze trochę mąki.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Pokrój na trójkąty.
  6. Na szeroką część każdego trójkąta nałóż porcję marmolady i zwiń od szerszej części do wierzchołka.
  7. \łóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
  8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż będą złociste.

Gotowe rogaliki oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej