PrzepisSłodkościNie przepadasz za świętomarcińskimi? Spróbuj tych rogalików, a będziesz je piec co miesiąc

Nie przepadasz za świętomarcińskimi? Spróbuj tych rogalików, a będziesz je piec co miesiąc

Listopad to miesiąc, gdy w cukierniach królują rogale świętomarcińskie. Słodkości z białym makiem i bakaliami opanowały nie tylko Poznań. Nie każdy jednak jest fanem tego połączenia. Warto sięgnąć wtedy po klasyczne, drożdżowe rogaliki z marmoladą. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek.

Rogaliki drożdżowe z marmoladą
Rogaliki drożdżowe z marmoladą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.11.2024 14:11

Rogale świętomarcińskie można kupić niemal wszędzie, nawet w Biedronce i Lidlu. Jeśli to słodkie szaleństwo niekoniecznie do ciebie przemawia, ale masz ochotę na coś słodkiego i pysznego, wybierz proste rogaliki drożdżowe z marmoladą. Dość niepozorne ciasteczko sprawdzi się na różne okazje. Upieczenie całej blaszki jest nie tylko proste, ale również szybkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Przysmak z dzieciństwa zachwyca pokolenia, a znam i takich, którzy wyraźnie deklarują jego wyższość nad świętomarcińskim wypiekiem. Świeżość zachowują nawet przez kilka dni, ale smakują tak dobrze, że znikają jeszcze szybciej.

Szybkie rogaliki drożdżowe
Szybkie rogaliki drożdżowe© Getty Images | Krzysztof Slusarczyk

Puszyste, delikatne, wypełnione aromatyczną marmoladą - ich przygotowanie wcale nie musi być czasochłonne czy skomplikowane. Chwila zagniatania, wyrastanie, pieczenie i można się zajadać.

Składniki:


Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 100 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 100 g masła lub margaryny,
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ulubiony dżem lub marmolada,
  • jajko do posmarowania,
  • cukier puder lub lukier.

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstaw na 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować i pojawią się pęcherzyki.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier, sól, jajko i żółtko.
  3. Dodaj zaczyn i roztopione masło. Wyrób ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj jeszcze trochę mąki.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Pokrój na trójkąty.
  6. Na szeroką część każdego trójkąta nałóż porcję marmolady i zwiń od szerszej części do wierzchołka.
  7. \łóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
  8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż będą złociste.

Gotowe rogaliki oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. Smacznego!

przepisrogalikiproste rogaliki