Nie wyrzucam, tylko robię z nich zupę. Przepis na zielony krem chcą wszystkie koleżanki
Zamiast trafić do garnka, często lądują w koszu, choć mogą stać się wartościowym składnikiem dań, a nawet ich bazą. Mowa o liściach pora, nieszczęsnej zielonej części, której jest całkiem sporo, a z którą to nigdy nie wiadomo, co zrobić. Jeśli ciebie również trapi wyrzucanie zielonej części pora do kosza, koniecznie wypróbuj przepis tę zupę krem.
26.08.2024 12:28
Zielona zupa krem uznanie zyskała wśród wszystkich tych, którzy cenią sobie proste rozwiązania w kuchni oraz bezresztkowe podejście do gotowania. Przepis jest łatwy do odtworzenia i nie wymaga robienia specjalnych zakupów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić z zieloną częścią pora?
Liście pora często lądują w rosole, wzbogacając jego smak. Nie jest to jednak jedyne słuszne rozwiązanie, zwłaszcza jeśli dysponujesz młodymi liśćmi pora. Te można po prostu pokroić i dodać do sałatki lub stosować zamiast cebuli dymki na kanapkach czy w pastach kanapkowych. Starsze zielone części pora dobrze jest wcześniej zblanszować.
Liście pora mogą też stanowić składnik marynaty do mięsa - wystarczy utrzeć je na pastę z dodatkiem oliwy i czosnku, a także rozmarynu lub tymianku. Z kolei suszone i sproszkowane liście pora to doskonała przyprawa. Wymieszaj ją z solą i doprawiaj zupy, sosy i sałatki.
Zupa krem z zielonych części pora. Przepis
Składniki:
- 500 g całych porów lub samych zielonych liści,
- 2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- 3 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Cebulę i pora pokrój w grube piórka, czosnek pokrój w cienkie plastry.
- Na rozgrzanym w garnku tłuszczu usmaż cebulę i pora. Warzywa smaż na małym ogniu, by ładnie się zarumieniły i zmiękły.
- Ziemniaki i marchewkę obierz, a następnie pokrój w większą kostkę. Warzywa dodaj do smażących się cebuli i pora. Wymieszaj wszystko i smaż przez 5 minut. Pod koniec dodaj pokrojony czosnek.
- Kiedy czosnek zarumieni się, całość zalej wodą - tyle, by stanowiła 2/3 całości.
- Do zupy dodaj ziele angielskie, liście laurowe. Całość gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki i marchewka zmiękną.
- Na końcu dopraw całość solą i pieprzem. Z garnka wyjmij liście laurowe i ziele angielskie.
- Zmiksuj zupę blenderem na krem.
- Możesz lekko zabielić zupę śmietanką kremówką, mleczkiem kokosowym lub innym "zabielaczem".
- Podawaj z prażonymi pestkami dyni, słonecznika lub białym sezamem.