Nie wyrzucam, tylko robię z nich zupę. Przepis na zielony krem chcą wszystkie koleżanki
26.08.2024 12:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zamiast trafić do garnka, często lądują w koszu, choć mogą stać się wartościowym składnikiem dań, a nawet ich bazą. Mowa o liściach pora, nieszczęsnej zielonej części, której jest całkiem sporo, a z którą to nigdy nie wiadomo, co zrobić. Jeśli ciebie również trapi wyrzucanie zielonej części pora do kosza, koniecznie wypróbuj przepis tę zupę krem.
Zielona zupa krem uznanie zyskała wśród wszystkich tych, którzy cenią sobie proste rozwiązania w kuchni oraz bezresztkowe podejście do gotowania. Przepis jest łatwy do odtworzenia i nie wymaga robienia specjalnych zakupów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić z zieloną częścią pora?
Liście pora często lądują w rosole, wzbogacając jego smak. Nie jest to jednak jedyne słuszne rozwiązanie, zwłaszcza jeśli dysponujesz młodymi liśćmi pora. Te można po prostu pokroić i dodać do sałatki lub stosować zamiast cebuli dymki na kanapkach czy w pastach kanapkowych. Starsze zielone części pora dobrze jest wcześniej zblanszować.
Liście pora mogą też stanowić składnik marynaty do mięsa - wystarczy utrzeć je na pastę z dodatkiem oliwy i czosnku, a także rozmarynu lub tymianku. Z kolei suszone i sproszkowane liście pora to doskonała przyprawa. Wymieszaj ją z solą i doprawiaj zupy, sosy i sałatki.
Zupa krem z zielonych części pora. Przepis
Składniki:
- 500 g całych porów lub samych zielonych liści,
- 2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- 3 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Cebulę i pora pokrój w grube piórka, czosnek pokrój w cienkie plastry.
- Na rozgrzanym w garnku tłuszczu usmaż cebulę i pora. Warzywa smaż na małym ogniu, by ładnie się zarumieniły i zmiękły.
- Ziemniaki i marchewkę obierz, a następnie pokrój w większą kostkę. Warzywa dodaj do smażących się cebuli i pora. Wymieszaj wszystko i smaż przez 5 minut. Pod koniec dodaj pokrojony czosnek.
- Kiedy czosnek zarumieni się, całość zalej wodą - tyle, by stanowiła 2/3 całości.
- Do zupy dodaj ziele angielskie, liście laurowe. Całość gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki i marchewka zmiękną.
- Na końcu dopraw całość solą i pieprzem. Z garnka wyjmij liście laurowe i ziele angielskie.
- Zmiksuj zupę blenderem na krem.
- Możesz lekko zabielić zupę śmietanką kremówką, mleczkiem kokosowym lub innym "zabielaczem".
- Podawaj z prażonymi pestkami dyni, słonecznika lub białym sezamem.