7 banalnie łatwych sposobów, z pomocą których zmarnujesz jeszcze mniej jedzenia w swoim domu
26.11.2020 12:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Marnowanie jedzenia to niestety plaga naszych czasów. Jeśli jednak będziesz stosować się do kilku zasad i wskazówek, to uda Ci się wyrzucać jak najmniej.
#1 Odpowiednie przechowywanie to podstawa
Bez względu na to, jak duże robisz zakupy, ważne jest odpowiednie ich ulokowanie. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak najlepiej przechowywać jedzenie, żeby zapobiec psuciu się i gniciu.
Na przykład ziemniaki, pomidory, czosnek, ogórki i cebula nigdy nie powinny być przechowywane w lodówce.
Oddzielanie żywności, która wytwarza więcej etylenu, od tych, które tego nie robią, to kolejny świetny sposób na ograniczenie psucia się żywności. Etylen sprzyja dojrzewaniu żywności i może prowadzić do zepsucia. Do bogatych producentów etylenu należą np. pomidory, banany, awokado i gruszki.
#2 Nie bój się mrozić
Zamrażanie to jeden z najlepszych sposób na ograniczenie marnowania żywności. Zaopatrz się w strunowe woreczki i poświęć trochę czasu na krojenie, a w Twoim domu praktycznie nic się nie zmarnuje. Zamroź koperek, szczypiorek i natkę w pojemniku, posiekaj cebulę i paprykę, żeby później szybko dorzucić je do leczo, albo po prostu pokrój chleb na kromki i wyciągaj wtedy, gdy dopadnie Cię ochota na tosty.
#3 Nie bądź perfekcjonistą
Czy wiesz, że to super idealnie zabarwione jabłko nie będzie wcale lepsze od jego mniej idealnego kolegi? Podobnie rzecz ma się z bananami. Nie bez powodu coraz więcej osób zachęca do kupna samotnych bananów. Weź całą kiść lub pozbieraj pojedyncze sztuki z kosza w sklepie.
#4 Wykorzystaj reszki
Skórka banana świetnie wypoleruje Ci buty, mięso z rosołu wrzuć do krokietów, a z warzyw przygotuj pyszną pastę lub sałatkę. Część roślin możesz wyhodować również z resztek jedzenia. Będą piękną i smaczną ozdobą.
#5 Przygotuj bulion
Twoje warzywa straciły trochę na jędrności, a Ty nie masz pomysłu na to, jak je wykorzystać? Przerób je nw warzywny bulion! Do garnka możesz wrzucić praktycznie wszystkie warzywa. Dopraw go i gotuj. Przygotowany wywar możesz zawekować lub np. zamrozić w foremkach na kostki lodu. Jeśli została Ci końcówka twardego sera- również możesz ją dorzucić!
#6 Przedłuż żywot zieleniny
Świeży szczypiorek, kolendra, szpinak i jarmuż potrafią szybko więdnąć. Jeśli nie chcesz ich zamrażać to przedłuż im trochę świeżość. Na dno pojemnika wyłóż namoczony ręcznik papierowy. Włóż do środka zieleninę i przykryj kolejną warstwą wilgotnego papieru. Bardzo prosty sposób, a naprawdę działa!
#7 Gotuj mądrze
Mądre planowanie posiłków sprawi, że w Twojej kuchni nie zmarnuje się za dużo. Jeśli nie jesteś w tym mistrzem, to koniecznie sięgnij po pomoc.
Dzięki naszej nowej książce (do kupienia tutaj: https://365obiadowpysznosci.pl/ ) przygotujesz perfekcyjną listę zakupów. Dodatkowo, jednym z naszych priorytetów podczas jej tworzenia było to, żeby marnować jak najmniej produktów. Naprawdę warto zerknąć!