Babcia zawsze robiła tę miksturę na świąteczne przejedzenie. Tylko dwa składniki
Niestrawność najczęściej objawia się nieprzyjemnym uczuciem przelewania i ciężkości. Z konsekwencjami przejedzenia poradzisz sobie domowymi sposobami.
09.04.2023 15:01
W czasie świąt na naszych stołach ląduje cała masa smakołyków. Tutaj sałatka, później trochę jajek, wszystko przegryzione białą kiełbasą i domowym serniczkiem- przy takiej mieszance i dużej ilości jedzenia o przejedzenie zdecydowanie nie jest trudno. Jedzenie, chociaż smaczne i świeże, może nam jednak trochę zaszkodzić. Moja babcia miała jednak sposób na to, aby nieco ulżyć sobie w cierpieniu.
Objawy przejedzenia
Ból po jedzeniu dotyka dużej części Polaków. Zarówno jakość, świeżość, jak i ilość spożywanych produktów mogą wpłynąć na nasze samopoczucie i powodować dolegliwości. Ból brzucha po posiłku może wynikać z niestrawności, która powoduje dyskomfort w górnej części brzucha, szczególnie po spożyciu ciężkiego i tłustego jedzenia. Wraz z bólem, może pojawić się wzdęcie, pieczenie w nadbrzuszu, nudności oraz uczucie przepełnienia.
Przejedzenie może objawiać się nie tylko bólem brzucha, ale również innymi nieprzyjemnymi dolegliwościami, takimi jak zgaga, mdłości i cofanie się treści żołądkowej do przełyku. Może także prowadzić do wymiotów i biegunek. Po przejedzeniu mogą pojawić się także inne niepożądane skutki, takie jak ogólne osłabienie, senność, pogorszenie samopoczucia i odbijanie po jedzeniu.
Tłuste jedzenie jest zazwyczaj ciężkostrawne, co oznacza, że trawienie zajmuje więcej czasu niż w przypadku lżejszych posiłków. A w czasie świąt nasze stoły uginają się pod majonezowymi sałatkami i tłustymi potrawami. O przejedzenie zdecydowanie nie jest trudno.
Jak pokonać niestrawność?
W aptekach dostępne są różne środki, które pomogą walczyć z nieprzyjemnymi konsekwencjami jedzeniowego szaleństwa. Gdy apteki zamknięte, z przychodzą domowe sposoby, sprawdzone przez nasze mamy i babcie. Warto zaparzyć wtedy herbatę ziołową lub czarną z pewnym nietypowym dodatkiem.
Domowym remedium na problemy żołądkowe okazuje się być herbata z dodatkiem cebuli. Należy obrać cebulę i naciąć ją u góry w kształt krzyża. Ważne jest, aby nie przeciąć cebuli całkowicie, ponieważ może się ona wówczas rozpadać. Cebulę wrzuć do kubka i zalej ją świeżo zaparzoną, gorącą herbatą i odstaw na pięć minut. Po tym czasie napar jest już gotowy do spożycia.
Jak to działa? Cebula jest warzywem niezwykle bogatym w błonnik. Wpływa on korzystnie na pracę jelit, pomagając w naturalny sposób zapobiegać problemom z wypróżnianiem. Zawiera również oligofruktozę- specyficzny rodzaj błonnika, który może działać leczniczo w przypadku biegunki. W cebuli obecne są również fruktany, które mogą wzmocnić naturalną odporność organizmu i zdrowie jelit.
Przepis na sernik jajko sadzone znajdziesz na naszym kanale YouTube