Niepokojące zachowanie Polaków w restauracjach. Przedsiębiorcy są przerażeni

Okres wakacyjny często spędzamy w górach, czy nad morzem. W tym roku wielu turystów odwiedziło Zakopane. Niestety właściciele restauracji nie odczuwają tego, aż tak bardzo. Okazuje się, że coraz więcej Polaków zaczęło dzielić się posiłkami w restauracjach. W konsekwencji utarg od stolika jest mniejszy, niż przewidywano.

ObrazekPolacy zaczęli robić to w restauracjach, właściciele knajp się nie spodziewali - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Wakacje 2022

Obrazek
Turyści - Pyszności; Foto: Canva.com

W lipcu wyjątkowo dużo turystów odpoczywało w Zakopanem. Na początku wakacji deszczowa pogoda nie sprzyjała licznym przyjazdom w góry. Jednak w kolejnych dniach słońce i wysoka temperatura zachęciły turystów do spędzenia wolnego czasu w Zakopanem.

Pojawiły się również kolejne rezerwacje na sierpień. Okazuje się, że obłożenie wynosi około 80%. Właściciele hoteli są bardzo zadowoleni z tak dużego ruchu turystycznego.

Hotelarze i operatorzy turystyczni spod Tatr są bardzo zadowoleni z frekwencji turystycznej w lipcu, chociaż trzeba przyznać, że sezon wakacyjny rozkręcał się dłużej niż zazwyczaj. Również w poprzednich latach sam początek wakacji, czyli pierwsze tygodnie cieszyły się mniejszym zainteresowaniem niż późniejsze turnusy. Tak też było i w tym roku - powiedział Karol Wagner z Tatrzańskiej Izby Gospodarczej w rozmowie z PAP.

Dzielenie się posiłkami w restauracjach

Obrazek
Restauracja - Pyszności; Foto: Canva.com

Niestety restauratorzy nie podzielają entuzjazmu hotelarzy. Zauważyli, że coraz więcej osób dzieli się posiłkami. W konsekwencji zamawiają mniej, a co za tym idzie - mniej płacą. Utargi od stolika są mniejsze niż w poprzednich latach. Dodatkowo dochodzą wyższe koszty za m.in. energię, czy zaopatrzenie.

Dosyć czytelnie spadł średni rachunek per capita, czyli z każdego stolika restauratorzy notują mniejsze utargi w porównaniu z latami poprzednimi - podkreślił Karol Wagner

Oprócz tego Karol Wagner zaznaczył, że w poprzednich latach klienci hojniej wydawali pieniądze na jedzenie w restauracjach. Poza tym nie dzielili się posiłkami tak często, jak obecnie.

Teraz takie zamówienia są standardem. W gastronomii kluczem nie jest obłożenie stolików, a średni utarg od stolika. - podkreślił Karol Wagner

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować domowe pierogi ukraińskie krok po kroku. Potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy