Niepokojące zachowanie Polaków w restauracjach. Przedsiębiorcy są przerażeni

Okres wakacyjny często spędzamy w górach, czy nad morzem. W tym roku wielu turystów odwiedziło Zakopane. Niestety właściciele restauracji nie odczuwają tego, aż tak bardzo. Okazuje się, że coraz więcej Polaków zaczęło dzielić się posiłkami w restauracjach. W konsekwencji utarg od stolika jest mniejszy, niż przewidywano.

ObrazekPolacy zaczęli robić to w restauracjach, właściciele knajp się nie spodziewali - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Wakacje 2022

Obrazek
Turyści - Pyszności; Foto: Canva.com

W lipcu wyjątkowo dużo turystów odpoczywało w Zakopanem. Na początku wakacji deszczowa pogoda nie sprzyjała licznym przyjazdom w góry. Jednak w kolejnych dniach słońce i wysoka temperatura zachęciły turystów do spędzenia wolnego czasu w Zakopanem.

Pojawiły się również kolejne rezerwacje na sierpień. Okazuje się, że obłożenie wynosi około 80%. Właściciele hoteli są bardzo zadowoleni z tak dużego ruchu turystycznego.

Hotelarze i operatorzy turystyczni spod Tatr są bardzo zadowoleni z frekwencji turystycznej w lipcu, chociaż trzeba przyznać, że sezon wakacyjny rozkręcał się dłużej niż zazwyczaj. Również w poprzednich latach sam początek wakacji, czyli pierwsze tygodnie cieszyły się mniejszym zainteresowaniem niż późniejsze turnusy. Tak też było i w tym roku - powiedział Karol Wagner z Tatrzańskiej Izby Gospodarczej w rozmowie z PAP.

Dzielenie się posiłkami w restauracjach

Obrazek
Restauracja - Pyszności; Foto: Canva.com

Niestety restauratorzy nie podzielają entuzjazmu hotelarzy. Zauważyli, że coraz więcej osób dzieli się posiłkami. W konsekwencji zamawiają mniej, a co za tym idzie - mniej płacą. Utargi od stolika są mniejsze niż w poprzednich latach. Dodatkowo dochodzą wyższe koszty za m.in. energię, czy zaopatrzenie.

Dosyć czytelnie spadł średni rachunek per capita, czyli z każdego stolika restauratorzy notują mniejsze utargi w porównaniu z latami poprzednimi - podkreślił Karol Wagner

Oprócz tego Karol Wagner zaznaczył, że w poprzednich latach klienci hojniej wydawali pieniądze na jedzenie w restauracjach. Poza tym nie dzielili się posiłkami tak często, jak obecnie.

Teraz takie zamówienia są standardem. W gastronomii kluczem nie jest obłożenie stolików, a średni utarg od stolika. - podkreślił Karol Wagner

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować domowe pierogi ukraińskie krok po kroku. Potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟