Niepokojące zachowanie Polaków w restauracjach. Przedsiębiorcy są przerażeni

Okres wakacyjny często spędzamy w górach, czy nad morzem. W tym roku wielu turystów odwiedziło Zakopane. Niestety właściciele restauracji nie odczuwają tego, aż tak bardzo. Okazuje się, że coraz więcej Polaków zaczęło dzielić się posiłkami w restauracjach. W konsekwencji utarg od stolika jest mniejszy, niż przewidywano.

ObrazekPolacy zaczęli robić to w restauracjach, właściciele knajp się nie spodziewali - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Wakacje 2022

Obrazek
Turyści - Pyszności; Foto: Canva.com

W lipcu wyjątkowo dużo turystów odpoczywało w Zakopanem. Na początku wakacji deszczowa pogoda nie sprzyjała licznym przyjazdom w góry. Jednak w kolejnych dniach słońce i wysoka temperatura zachęciły turystów do spędzenia wolnego czasu w Zakopanem.

Pojawiły się również kolejne rezerwacje na sierpień. Okazuje się, że obłożenie wynosi około 80%. Właściciele hoteli są bardzo zadowoleni z tak dużego ruchu turystycznego.

Hotelarze i operatorzy turystyczni spod Tatr są bardzo zadowoleni z frekwencji turystycznej w lipcu, chociaż trzeba przyznać, że sezon wakacyjny rozkręcał się dłużej niż zazwyczaj. Również w poprzednich latach sam początek wakacji, czyli pierwsze tygodnie cieszyły się mniejszym zainteresowaniem niż późniejsze turnusy. Tak też było i w tym roku - powiedział Karol Wagner z Tatrzańskiej Izby Gospodarczej w rozmowie z PAP.

Dzielenie się posiłkami w restauracjach

Obrazek
Restauracja - Pyszności; Foto: Canva.com

Niestety restauratorzy nie podzielają entuzjazmu hotelarzy. Zauważyli, że coraz więcej osób dzieli się posiłkami. W konsekwencji zamawiają mniej, a co za tym idzie - mniej płacą. Utargi od stolika są mniejsze niż w poprzednich latach. Dodatkowo dochodzą wyższe koszty za m.in. energię, czy zaopatrzenie.

Dosyć czytelnie spadł średni rachunek per capita, czyli z każdego stolika restauratorzy notują mniejsze utargi w porównaniu z latami poprzednimi - podkreślił Karol Wagner

Oprócz tego Karol Wagner zaznaczył, że w poprzednich latach klienci hojniej wydawali pieniądze na jedzenie w restauracjach. Poza tym nie dzielili się posiłkami tak często, jak obecnie.

Teraz takie zamówienia są standardem. W gastronomii kluczem nie jest obłożenie stolików, a średni utarg od stolika. - podkreślił Karol Wagner

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować domowe pierogi ukraińskie krok po kroku. Potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości