Tej funkcji obieraczki do warzyw nie znałeś. Zwróć uwagę na ten niepozorny element

Obieraczka do warzyw to niepozorny, ale niezwykle funkcjonalny gadżet kuchenny. Pozwala nie tylko na precyzyjne pozbycie się skórki z ziemniaków czy marchewki, ale także sprawdza się w tworzeniu z nich dekoracji czy pomaga w najzwyklejszym oczkowaniu nadpsutych fragmentów produktu. Korzystanie z obieraczki może być jeszcze łatwiejsze i szybsze. Poznajcie metodę na ułatwienie sobie codziennych obowiązków.

ObrazekObieraczka do warzyw może zaskoczyć funkcjonalnością - Pyszności; Fot. Pexels (Polina Tankilevitch)

Obieraczki do warzyw, zarówno te w kształcie litery Y, jak i klasyczne, proste często wyposażone są w wystające metalowe elementy. Niekiedy przypominają one zawieszkę, lecz absolutnie nie taka jest ich rola. Okazuje się, że to małe ostrza, które mogą ułatwić pracę w kuchni. Z pomocą na szybsze pozbywanie się skórki z warzyw i owoców przychodzi również mało znany trik. Okazuje się, że korzystanie z obieraczki może być jeszcze łatwiejsze.

Obieraczka do warzyw - jak jej używać? Ukryta funkcja

Doskonale wszystkim znana poczciwa obieraczka do warzyw, mimo tego, że to niepozorne urządzenie, może zaskoczyć funkcjonalnością. Chcąc zaoszczędzić czas spędzony w kuchni, wypróbuj zupełnie inną metodę obierania warzyw, którą możesz uskutecznić przy pomocy obieraczki. Zamiast obierać warzywo bądź owoc w jednym kierunku, przesuwaj obieraczką w górę i w dół, bez odrywania ostrza od produktu.

Za pomocą obieraczki możesz też z powodzeniem pozbyć się skórki z... cytrusów. Pomoże ci w tym małe ostrze, które znajduje się zazwyczaj z boku urządzenia. Jeśli natniesz nim skórkę wzdłuż owocu w kilku miejscach, bez problemu pozbędziesz się obierki. Ponadto szpikulcem możesz również oczkować warzywa, np. pozbywając się czarnych kropek z ziemniaków.

Do czego służy obieraczka z ząbkami?

Na pewno spotkaliście się również z obieraczkami, które zamiast klasycznego ostrza mają takie z ząbkami. Gadżet, posiadający dwustronne ruchome ząbkowane ostrze, idealnie nadaje się do obierania pomidorów oraz innych warzyw i owoców z miękką skórką, tj. różnego rodzaju śliwek, kiwi. Oczywiście obiera także marchew, ziemniaki, ogórki itd. Natomiast obieraczki z dużymi ząbkowanymi ostrzami używa się do wykrawania z warzyw czy owoców różnych dekoracji.

Zobacz przepis na krem szparagowy. Właśnie zaczyna się na nie sezon: 

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska