Niepokoi cię tęczowy połysk na wędlinie? Sprawdź, co oznacza zanim zdecydujesz się ją zjeść
Wędliny - szynki, boczki, balerony - to wciąż ważny element diety wielu Polaków. Kupujemy je zazwyczaj w kawałkach lub krojone w plastrach. Popularne są również paczkowane. Zdarza się jednak, że na ulubionej szynce czy polędwicy zauważalny jest tęczowy połysk. Czy taką wędlinę można jeść?
19.04.2023 | aktual.: 19.04.2023 21:37
Dlaczego zdarza się, że na sklepowej ladzie wędlina (także ta paczkowana) mieni się wszystkimi kolorami tęczy? Co więcej, takie zjawisko można również zaobserwować na wędlinach przygotowywanych w domu. Czy to oznacza, że nie wolno ich jeść? Sprawdź.
Jaką wędlinę kupować?
Wędliny to produkt, który jest bogaty w białko, ale może także zawierać bardzo dużą ilość tłuszczu. Dodatkowo sól i inne substancje - w tym szkodliwe dla zdrowia konserwanty. To powody, dla których wędliny nie powinny być podstawą naszej diety. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie kanapki bez plastra ulubionej szynki, warto wybrać produkt wysokiej jakości.
Trop jest jeden - kupuj wędliny o jak najwyższej zawartości mięsa w produkcie gotowym - minimum 80 proc. Im mniej mięsa w mięsie, tym więcej substancji dodatkowych. Można powiedzieć, że wędlina ze składem około 50 proc. to raczej wyrób mięsopodobny. Najlepiej kupuj te, które z 120 g mięsa i wyżej robią 100 g produktu, a także te wędzone naturalnym dymem. Będziesz pewien, ze kupujesz zdrowy i bezpieczny produkt.
Co oznacza tęczowy połysk na więdlinie?
Wróćmy jednak do problemu tęczy. Okazuje się, że tęczowy połysk na wędlinie nie jest niebezpieczny dla zdrowia. Zjawisko, które w wielu z nas wzbudza niepokój i wątpliwości, związane jest z procesem krojenia. Powoduje on bowiem zmianę struktury mięsa.
Przemieszczeniu ulegają włókna mięśniowe na powierzchni wędliny, a załamane światło padające na np. szynkę, ulega zjawisku uginania – i w ten oto właśnie sposób na powierzchni baleronu, polędwicy czy szynki powstaje efekt tęczy. Można ją śmiało jeść.
Jednak kupując wędliny, poza składem, warto stosować kilka zasad. Po pierwsze - wygląd. Mięso nie powinno być maziste. Po drugie - wybierając wędliny pakowane próżniowo, zwróć uwagę na termin przydatności do spożycia. Po trzecie - zbadaj zapach i smak. Unikaj wędlin, które mają woń zjełczałego tłuszczu i takich o gorzkim lub słodkim smaku. To może świadczyć o nieprawidłowym procesie ich wytwarzania.
Lubisz mięso - przygotuj pieczeń rzymską według naszego przepisu: