Jesz wędliny na śniadanie i kolację? Dietetycy nie mają złudzeń, to bardzo zły nawyk, może mieć okropne skutki
Codziennie kanapka z szynka i plastrem pomidora lub ogórka na śniadanie? Prawdopodobnie tak, bo u większości Polków tak wyglądają kanapki. Za dużo tu nie eksperymentujemy, a szkoda. Natomiast jeśli zostajemy przy takich kanapkach z szynką, to musimy wiedzieć czy jest to dobre dla naszego zdrowia i czy warto je jeść. Jeśli tak to, na co zwrócić uwagę przy wyborze takiej wędliny, która ląduje na naszym talerzu.
14.07.2022 | aktual.: 15.07.2022 11:29
Czy wędliny są zdrowe?
Tak, tylko w odpowiedniej ilości i z dobrym składem. Te dwa elementy są kluczowe dla naszego zdrowia. Możemy jeść wędliny, ale najważniejszy jest umiar, codzienna kanapka z wysoko przetworzona szynka- to nie brzmi najlepiej. Można znaleźć naprawdę dobre produkty i dodać je do naszych posiłków. Nasz dieta powinna nam smakować, więc starajmy się wybierać na co dzień takie wędliny, które będą nie tylko zdrowe, ale też smaczne.
Czy wędliny powinny stanowić podstawę diety?
Wędliny jako produkt mięsny są dobrym źródłem białka, ale w przeciwieństwie do nieprzetworzonego mięsa często mogą też być bogate w tłuszcz, sól i substancje dodatkowe.W przypadku wędlin wędzonych w procesie wędzenia mogą powstawać pewne ilości substancji kancerogennych- to substancje, które sprzyjają rozwojowi nowotworów. Te cechy sprawiają, że wędliny nie powinny stanowić podstawy diety, choć mogą pojawiać się w niej od czasu do czasu.
Zwracając uwagę na skład i wartość odżywczą wędlin, możesz zadbać o to, aby na stole pojawiały się jedynie wędliny wysokiej jakości. Jaki to wędliny z dobrym składem?
Dobry skład wędlin
Duża zawartość mięsa to podstawa. Wartość tego składniki podana jest zazwyczaj procentowo. Im więcej mięsa, tym mniej miejsca na inne dodatki. Poza mięsem zwróć uwagę na pozostałe składniki wędliny, czy nie znajduje się w niej dużo substancji wypełniających, tj. skrobi, błonnika i dodatków do żywności, np. konserwantów.
Czego unikać w składzie?
Podstawa to BRAK:
- substancji konserwujących
- wzmacniaczy smaku
- sztucznych aromatów
- kwasu karminowego (koszenila)
Pamiętaj, aby dieta w większym stopniu opierała się na nieprzetworzonym mięsie i innych źródłach białka, np. jajach, produktach mlecznych oraz nasionach roślin strączkowych czy takich produktach jak tofu lub pasty ze strączków.
Oto nasz sposób na wykorzystanie szynki w kuchni: