Zauważyłeś "czarne oczka" w ziemniakach? Nie każdy wie, co z nimi zrobić
24.04.2023 22:12
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ziemniaki to podstawowy produkt w polskiej kuchni. Nie wszyscy lubią jednak je obierać. Nie jest to najprzyjemniejsza czynność w kuchni. Na pocieszenie można napisać, że młodych ziemniaków nie obieramy, ale nie zawsze mamy z takimi do czynienia. Co w przypadku starych ziemniaków, w których po obraniu znajdują się czarne kropki. Usuwamy je?
W okresie wiosennym, kiedy nie ma jeszcze polskich młodych ziemniaków, a stare kiełkują, nie należy ich gotować w mundurkach. Pamiętajmy też, by przed gotowaniem dokładnie je obrać. Pędy czy oczka w tych warzywach należy dokładnie usuwać. Stare ziemniaki mają grubą skórkę, którą należy obrać przed ugotowaniem. Chociaż możemy to równię zrobić od razu po. Wystarczy lekko naciąć skórkę nożem lub naciągnąć i sama schodzi. Niektórzy uważają, że ugotowane ziemniaki obiera się o niebo lepiej niż surowe. Chociaż można się trochę poparzyć. Warto dodać, że niewskazane jest jedzenie ziemniaków o zielonym miąższu. Zazielenienie jest sygnałem, że ziemniak zawiera solaninę. Jest to substancja, która może spowodować poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Młode ziemniaki
Przed ich obieraniem, przesyp młode ziemniaki do dużej miski. Weź małą szczoteczkę i pocieraj ziemniaki, tak by lekko zedrzeć z nich skórkę. W ten sposób nasze ziemniaki będą obrane w kilka minut. Następnie zalewamy je wodą i dokładnie mieszamy, tak żeby większą część skórki została usunięta. Jeśli znajdziemy gdzież czarne "oczka" możemy usunąć je przy pomocy nożyka. Tak obrane ziemniaki płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy.
Obieranie ziemniaków
Szybkie obieranie ziemniaków znacznie usprawnia pracę w kuchni. Patentów na sprawne obieranie ziemniaków jest wiele. Oto trzy najpopularniejsze z nich:
- Obieraczka – to jeden z szybszych manualnych sposobów na sprawne obieranie ziemniaków. Jest poręczna i dobrze obiera nawet nieumyte pyry.
- Nóż — najbardziej powszechne narzędzie używane w kuchni, mały nożyk idealnie nada się, by obrać każdego ziemniak, niezależnie od wielkości. Pozwali precyzyjnie dotrzeć do każdej części ziemniaka i pozbyć się wszystkich oczek i kawałków skórki.
- Maszynka od obierania ziemniaków — skrobak do ziemniaków obierze każdy rodzaj i wielkość kartofli w ciągu 2 minut. Nadaje się również do obierania innych warzyw korzennych. Jest zdecydowanie droższym wyborem niż zwykła obieraczka ręczna.
Zobacz także przepis na szybki krem z pieczonych pomidorów: