Zauważyłeś "czarne oczka" w ziemniakach? Nie każdy wie, co z nimi zrobić

Ziemniaki to podstawowy produkt w polskiej kuchni. Nie wszyscy lubią jednak je obierać. Nie jest to najprzyjemniejsza czynność w kuchni. Na pocieszenie można napisać, że młodych ziemniaków nie obieramy, ale nie zawsze mamy z takimi do czynienia. Co w przypadku starych ziemniaków, w których po obraniu znajdują się czarne kropki. Usuwamy je?

ObrazekPyszności - Fot. Getty images
Paulina

W okresie wiosennym, kiedy nie ma jeszcze polskich młodych ziemniaków, a stare kiełkują, nie należy ich gotować w mundurkach. Pamiętajmy też, by przed gotowaniem dokładnie je obrać. Pędy czy oczka w tych warzywach należy dokładnie usuwać. Stare ziemniaki mają grubą skórkę, którą należy obrać przed ugotowaniem. Chociaż możemy to równię zrobić od razu po. Wystarczy lekko naciąć skórkę nożem lub naciągnąć i sama schodzi. Niektórzy uważają, że ugotowane ziemniaki obiera się o niebo lepiej niż surowe. Chociaż można się trochę poparzyć. Warto dodać, że niewskazane jest jedzenie ziemniaków o zielonym miąższu. Zazielenienie jest sygnałem, że ziemniak zawiera solaninę. Jest to substancja, która może spowodować poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Obrazek

Młode ziemniaki

Przed ich obieraniem, przesyp młode ziemniaki do dużej miski. Weź małą szczoteczkę i pocieraj ziemniaki, tak by lekko zedrzeć z nich skórkę. W ten sposób nasze ziemniaki będą obrane w kilka minut. Następnie zalewamy je wodą i dokładnie mieszamy, tak żeby większą część skórki została usunięta. Jeśli znajdziemy gdzież czarne "oczka" możemy usunąć je przy pomocy nożyka. Tak obrane ziemniaki płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy.

Obrazek
Ziemniak - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Obieranie ziemniaków

Szybkie obieranie ziemniaków znacznie usprawnia pracę w kuchni. Patentów na sprawne obieranie ziemniaków jest wiele. Oto trzy najpopularniejsze z nich:

  • Obieraczka – to jeden z szybszych manualnych sposobów na sprawne obieranie ziemniaków. Jest poręczna i dobrze obiera nawet nieumyte pyry.
  • Nóż — najbardziej powszechne narzędzie używane w kuchni, mały nożyk idealnie nada się, by obrać każdego ziemniak, niezależnie od wielkości. Pozwali precyzyjnie dotrzeć do każdej części ziemniaka i pozbyć się wszystkich oczek i kawałków skórki.
  • Maszynka od obierania ziemniaków — skrobak do ziemniaków obierze każdy rodzaj i wielkość kartofli w ciągu 2 minut. Nadaje się również do obierania innych warzyw korzennych. Jest zdecydowanie droższym wyborem niż zwykła obieraczka ręczna.

Zobacz także przepis na szybki krem z pieczonych pomidorów:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości