Zauważyłeś "czarne oczka" w ziemniakach? Nie każdy wie, co z nimi zrobić

Ziemniaki to podstawowy produkt w polskiej kuchni. Nie wszyscy lubią jednak je obierać. Nie jest to najprzyjemniejsza czynność w kuchni. Na pocieszenie można napisać, że młodych ziemniaków nie obieramy, ale nie zawsze mamy z takimi do czynienia. Co w przypadku starych ziemniaków, w których po obraniu znajdują się czarne kropki. Usuwamy je?

ObrazekPyszności - Fot. Getty images
Paulina

W okresie wiosennym, kiedy nie ma jeszcze polskich młodych ziemniaków, a stare kiełkują, nie należy ich gotować w mundurkach. Pamiętajmy też, by przed gotowaniem dokładnie je obrać. Pędy czy oczka w tych warzywach należy dokładnie usuwać. Stare ziemniaki mają grubą skórkę, którą należy obrać przed ugotowaniem. Chociaż możemy to równię zrobić od razu po. Wystarczy lekko naciąć skórkę nożem lub naciągnąć i sama schodzi. Niektórzy uważają, że ugotowane ziemniaki obiera się o niebo lepiej niż surowe. Chociaż można się trochę poparzyć. Warto dodać, że niewskazane jest jedzenie ziemniaków o zielonym miąższu. Zazielenienie jest sygnałem, że ziemniak zawiera solaninę. Jest to substancja, która może spowodować poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Obrazek

Młode ziemniaki

Przed ich obieraniem, przesyp młode ziemniaki do dużej miski. Weź małą szczoteczkę i pocieraj ziemniaki, tak by lekko zedrzeć z nich skórkę. W ten sposób nasze ziemniaki będą obrane w kilka minut. Następnie zalewamy je wodą i dokładnie mieszamy, tak żeby większą część skórki została usunięta. Jeśli znajdziemy gdzież czarne "oczka" możemy usunąć je przy pomocy nożyka. Tak obrane ziemniaki płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy.

Obrazek
Ziemniak - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Obieranie ziemniaków

Szybkie obieranie ziemniaków znacznie usprawnia pracę w kuchni. Patentów na sprawne obieranie ziemniaków jest wiele. Oto trzy najpopularniejsze z nich:

  • Obieraczka – to jeden z szybszych manualnych sposobów na sprawne obieranie ziemniaków. Jest poręczna i dobrze obiera nawet nieumyte pyry.
  • Nóż — najbardziej powszechne narzędzie używane w kuchni, mały nożyk idealnie nada się, by obrać każdego ziemniak, niezależnie od wielkości. Pozwali precyzyjnie dotrzeć do każdej części ziemniaka i pozbyć się wszystkich oczek i kawałków skórki.
  • Maszynka od obierania ziemniaków — skrobak do ziemniaków obierze każdy rodzaj i wielkość kartofli w ciągu 2 minut. Nadaje się również do obierania innych warzyw korzennych. Jest zdecydowanie droższym wyborem niż zwykła obieraczka ręczna.

Zobacz także przepis na szybki krem z pieczonych pomidorów:

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀