6 prostych sposobów na ograniczenie odpadów w kuchni. Zadbajmy razem o przyszłość planety
Całej ekipie Pyszności leży na sercu dobro i przyszłość naszej planety. Dlatego przychodzimy dziś ze specjalną treścią, mając nadzieję, że pomożesz nam ją rozpowszechnić.
Razem możemy zdziałać wiele, ale jednocześnie musimy zacząć pracę od nas samych ?
#1 Wybierając się na zakupy,
#2 W domu też postaw na opakowania wielokrotnego użytku
#3 Zwracaj uwagę na sposób pakowania produktów
A kiedy jesteś już w sklepie, wybierając dany produkt, bierz pod uwagę w jaki sposób jest pakowany. Ogranicz zakup produktów, które są bezmyślnie pakowane - jak chociażby niepotrzebne obwijanie w folię.
#4 Zrezygnuj z plastikowych słomek, sztuców i talerzy
Po pierwsze wcale nie prezentują się dobrze, a jedzenie przy ich pomocy nie jest tak wygodne i komfortowe jak w przypadku zwykłej zastawy stołowej. Po drugie, ich używanie ma bardzo zły wpływ na naszą planetę, a przecież jej dobro powinno być najważniejsze.
#5 Oznacz kosze na odpady
Segregacja odpadów jest bardzo ważna, a jak wiadomo najwięcej tego typu produktów gromadzi się w kuchni.
Najlepiej oznaczyć kosze różnymi kolorami, dzięki czemu łatwej będzie zapamiętać do którego kosza wrzucić dany odpadek. Rozwiązanie to ułatwi również przekazanie wiedzy ekologicznej maluchom, które już od najmłodszych lat będą wiedzieć, że śmieci należy segregować.
#6 Stwórz domowy ogródek z ziołami
Zamiast kupować pojedynczo ściętych i pakowanych w folię ziół, załóż własny ogródek. Nie tylko będziesz mieć pod ręką zawsze świeże zioła, ale też pomożesz planecie. Plus w kuchni zrobi się zielono!