Ogórki po cygańsku to mój numer jeden na zimę. Nieważne ile zrobię, wszystkie słoiczki znikną
Obok klasycznych ogórków kiszonych czy konserwowych wiele osób przygotowuje także proste sałatki, które po odkręceniu słoika można od razu podać do obiadu. Mizeria w słoiku na zimę? Ale pod warunkiem, że zrobisz ją z pysznym sosem pomidorowym zamiast śmietany.
Ogórki po cygańsku to przepis stary jak świat. Taką prostą sałatkę możesz nawet kupić w sklepie, ale o wiele więcej satysfakcji daje przygotowanie jej samodzielnie w domu. Przede wszystkim dlatego, że to ty decydujesz o ilości soli, octu i cukru. A jeśli masz ochotę, możesz nawet zastąpić cukier ksylitolem lub miodem. Pokrój ogórki gruntowe na plasterki, wymieszaj z sosem i nałóż do słoików.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato
Jak pasteryzować sałatkę z ogórków gruntowych?
Tak jak wszystkie inne przetwory, czyli w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku. Jeśli zdecydujesz się na tę pierwszą opcję, wyłóż garnek bawełnianą ściereczką, aby podczas gotowania ogórki nie obijały się o siebie. Ułóż słoiki, zalej zimną wodą i wstaw na kuchenkę. Pasteryzuj przez 10 minut od momentu wrzenia wody. Nie wkładaj zimnych słoików do wrzątku, bo mogą popękać.
Możesz też pasteryzować ogórki w piekarniku – moim zdaniem jest to prostsza metoda, która jest obarczona mniejszym ryzykiem poparzenia czy stłuczenia słoików. Przygotowane pikle wstaw do zimnego piekarnika, ustaw na 120–130 stopni Celsjusza i podgrzewaj w takiej temperaturze przez 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika pozostaw słoiki w środku do ostygnięcia.
Przepis na ogórki po cygańsku
Takie ogórki to gotowa sałatka do obiadu. Świetnie smakują z pieczonym mięsem lub jako dodatek do burgerów.
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych,
- 4 cebule,
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,
- 500 g koncentratu pomidorowego.
- 100 g cukru,
- 50 ml octu jabłkowego,
- 100 ml oleju.
Sposób przygotowania:
- Umyj ogórki i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w pióra. Razem umieść w dużej misce, oprósz solą i przykryj pokrywką, ale z niewielkim dostępem powietrza. Pozostaw na noc na kuchennym blacie.
- Następnego dnia odlej wodę, a ogórki wymieszaj z koncentratem pomidorowym, cukrem, octem i olejem. Pozostaw na 30 minut.
- Jeszcze raz przemieszaj ogórki i przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
- Mocno zakręć nakrętki i wstaw słoiki do pasteryzacji – w gorącej wodzie lub piekarniku.