Ogórki po cygańsku to mój numer jeden na zimę. Nieważne ile zrobię, wszystkie słoiczki znikną

Obok klasycznych ogórków kiszonych czy konserwowych wiele osób przygotowuje także proste sałatki, które po odkręceniu słoika można od razu podać do obiadu. Mizeria w słoiku na zimę? Ale pod warunkiem, że zrobisz ją z pysznym sosem pomidorowym zamiast śmietany.

Sałatka z piklowanych ogórków z sosem pomidorowymSałatka z piklowanych ogórków z sosem pomidorowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ogórki po cygańsku to przepis stary jak świat. Taką prostą sałatkę możesz nawet kupić w sklepie, ale o wiele więcej satysfakcji daje przygotowanie jej samodzielnie w domu. Przede wszystkim dlatego, że to ty decydujesz o ilości soli, octu i cukru. A jeśli masz ochotę, możesz nawet zastąpić cukier ksylitolem lub miodem. Pokrój ogórki gruntowe na plasterki, wymieszaj z sosem i nałóż do słoików.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Jak pasteryzować sałatkę z ogórków gruntowych?

Tak jak wszystkie inne przetwory, czyli w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku. Jeśli zdecydujesz się na tę pierwszą opcję, wyłóż garnek bawełnianą ściereczką, aby podczas gotowania ogórki nie obijały się o siebie. Ułóż słoiki, zalej zimną wodą i wstaw na kuchenkę. Pasteryzuj przez 10 minut od momentu wrzenia wody. Nie wkładaj zimnych słoików do wrzątku, bo mogą popękać.

Możesz też pasteryzować ogórki w piekarniku – moim zdaniem jest to prostsza metoda, która jest obarczona mniejszym ryzykiem poparzenia czy stłuczenia słoików. Przygotowane pikle wstaw do zimnego piekarnika, ustaw na 120–130 stopni Celsjusza i podgrzewaj w takiej temperaturze przez 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika pozostaw słoiki w środku do ostygnięcia.

Przepis na ogórki po cygańsku

Takie ogórki to gotowa sałatka do obiadu. Świetnie smakują z pieczonym mięsem lub jako dodatek do burgerów.

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 4 cebule,
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,
  • 500 g koncentratu pomidorowego.
  • 100 g cukru,
  • 50 ml octu jabłkowego,
  • 100 ml oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ogórki i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w pióra. Razem umieść w dużej misce, oprósz solą i przykryj pokrywką, ale z niewielkim dostępem powietrza. Pozostaw na noc na kuchennym blacie.
  2. Następnego dnia odlej wodę, a ogórki wymieszaj z koncentratem pomidorowym, cukrem, octem i olejem. Pozostaw na 30 minut.
  3. Jeszcze raz przemieszaj ogórki i przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
  4. Mocno zakręć nakrętki i wstaw słoiki do pasteryzacji – w gorącej wodzie lub piekarniku.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟