Olbrzymi gołąbek w sosie pomidorowym. Bez zawijania i gotowania kapusty

Gołąbki to nasz sprawdzony przepis na obiad. Nikt nie oprze się pysznemu połączeniu kapusty, sosu pomidorowego i mięsa. Dziś przygotowaliśmy go w wersji XXL. Gołąbki to jedno z popisowych dań mojej mamy. Nie da się jednak ukryć, że przygotowanie tej potrawy jest naprawdę czasochłonne – sparzenie kapusty, podgotowanie, zawijanie… nie zawsze mamy na to czas i ochotę. Na szczęście znaleźliśmy rozwiązanie – olbrzymi gołąbek, który nie wymaga wiele zachodu!

Obrazek
Ewa

Uwielbiamy niecodzienne przepisy, które powstają z tradycyjnych połączeń. Taka jest właśnie biała kapusta faszerowana mięsem mielonym, czyli gołąbki w innym wydaniu. To rodzaj dużego gołąbka – idealny przepis dla osób, które nie chcą tracić czasu! Całość zanurzona jest w aromatycznym sosie pomidorowym. Dzięki temu potrawa nie jest sucha i świetnie sprawdzi się w roli jednogarnkowego obiadu. W tym przepisie nie musisz osobno gotować kapusty i oddzielać liści.

Olbrzymi gołąbek w sosie pomidorowym- składniki

Farsz:

600 g mielonej łopatki wieprzowej

2 ziemniaki

2 jajka

1 czerwona cebula

2 łyżki suszonego majeranku

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

Reszta składników:

1 duża biała kapusta

3 łyżki oliwy z oliwek

2 marchewki

1 czerwona cebula

2 łodygi selera naciowego

1 korzeń pietruszki

400 g passaty pomidorowej

150 czerwonego wina - wytrawne/półwytrawne

Przepis na gołąbka XXL

Przełóż mięso mielone do miski. Do gołąbków najlepiej użyć łopatki wieprzowej, ale możesz użyć wołowiny, jagnięciny, baraniny czy też mięsa drobiowego. Dodaj posiekaną drobno czerwoną cebulę i jajka. Przez praskę przeciśnij czosnek i dodaj do masy. Dosyp majeranek, sól i pieprz. Wyrób mięso, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Obrazek

Do mięsa dodaj ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki i wymieszaj całość. Z białej kapusty usuń głąb. Wydrąż jej wnętrze i napełnij mięsnym farszem.

Obrazek

Tak przygotowanego gołąbka włóż do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Olbrzymi gołąbek

Gołąbki w sosie pomidorowym

W głębokim garnku lub patelni rozgrzej olej. Wrzuć na niego pokrojoną w grube plastry marchewkę oraz korzeń pietruszki. Dodaj selera naciowego w kawałkach i czerwoną cebulę. Przesmaż warzywa, cały czas mieszając zawartość patelni.

Olbrzymi gołąbek

Do warzyw dodaj passatę pomidorową, czerwone wino (możesz je pominąć) i dopraw całość solą. Gotuj chwilę, aby składniki się połączyły a sos nieco zredukował. Przygotowany sos wylej na podpieczoną kapustę z mięsem mielonym. Następnie owiń całość folią aluminiową i wstaw do pieczenia na 1,5 godziny w 180 stopniach Celsjusza.

Olbrzymi gołąbek

Olbrzymi gołąbek XXL podano!

Nasz gołąbek jest już gotowy. Podawaj go na ciepło z pysznym sosem. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej