Olbrzymi gołąbek w sosie pomidorowym. Bez zawijania i gotowania kapusty
Gołąbki to nasz sprawdzony przepis na obiad. Nikt nie oprze się pysznemu połączeniu kapusty, sosu pomidorowego i mięsa. Dziś przygotowaliśmy go w wersji XXL. Gołąbki to jedno z popisowych dań mojej mamy. Nie da się jednak ukryć, że przygotowanie tej potrawy jest naprawdę czasochłonne – sparzenie kapusty, podgotowanie, zawijanie… nie zawsze mamy na to czas i ochotę. Na szczęście znaleźliśmy rozwiązanie – olbrzymi gołąbek, który nie wymaga wiele zachodu!
11.06.2022 | aktual.: 13.06.2022 09:35
Uwielbiamy niecodzienne przepisy, które powstają z tradycyjnych połączeń. Taka jest właśnie biała kapusta faszerowana mięsem mielonym, czyli gołąbki w innym wydaniu. To rodzaj dużego gołąbka – idealny przepis dla osób, które nie chcą tracić czasu! Całość zanurzona jest w aromatycznym sosie pomidorowym. Dzięki temu potrawa nie jest sucha i świetnie sprawdzi się w roli jednogarnkowego obiadu. W tym przepisie nie musisz osobno gotować kapusty i oddzielać liści.
Olbrzymi gołąbek w sosie pomidorowym- składniki
Farsz:
600 g mielonej łopatki wieprzowej
2 ziemniaki
2 jajka
1 czerwona cebula
2 łyżki suszonego majeranku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
Reszta składników:
1 duża biała kapusta
3 łyżki oliwy z oliwek
2 marchewki
1 czerwona cebula
2 łodygi selera naciowego
1 korzeń pietruszki
400 g passaty pomidorowej
150 czerwonego wina - wytrawne/półwytrawne
Przepis na gołąbka XXL
Przełóż mięso mielone do miski. Do gołąbków najlepiej użyć łopatki wieprzowej, ale możesz użyć wołowiny, jagnięciny, baraniny czy też mięsa drobiowego. Dodaj posiekaną drobno czerwoną cebulę i jajka. Przez praskę przeciśnij czosnek i dodaj do masy. Dosyp majeranek, sól i pieprz. Wyrób mięso, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Do mięsa dodaj ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki i wymieszaj całość. Z białej kapusty usuń głąb. Wydrąż jej wnętrze i napełnij mięsnym farszem.
Tak przygotowanego gołąbka włóż do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Gołąbki w sosie pomidorowym
W głębokim garnku lub patelni rozgrzej olej. Wrzuć na niego pokrojoną w grube plastry marchewkę oraz korzeń pietruszki. Dodaj selera naciowego w kawałkach i czerwoną cebulę. Przesmaż warzywa, cały czas mieszając zawartość patelni.
Do warzyw dodaj passatę pomidorową, czerwone wino (możesz je pominąć) i dopraw całość solą. Gotuj chwilę, aby składniki się połączyły a sos nieco zredukował. Przygotowany sos wylej na podpieczoną kapustę z mięsem mielonym. Następnie owiń całość folią aluminiową i wstaw do pieczenia na 1,5 godziny w 180 stopniach Celsjusza.
Olbrzymi gołąbek XXL podano!
Nasz gołąbek jest już gotowy. Podawaj go na ciepło z pysznym sosem. Smacznego!