PrzepisSałatkiWystarczy wrzucić ich garść do surówki z czerwonej kapusty, żeby smakowała lepiej niż w restauracji

Wystarczy wrzucić ich garść do surówki z czerwonej kapusty, żeby smakowała lepiej niż w restauracji

orzeźwiająca surówka do obiadu - Pyszności; Foto: Canva
orzeźwiająca surówka do obiadu - Pyszności; Foto: Canva

09.10.2022 11:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Okej - nie każdy obiad potrzebuje surówki. Czasem najdzie nas na spaghetti albo gołąbki. Mimo wszystko wychodzimy z założenia, że orzeźwiająca surówka do obiadu scala ten posiłek w całość. Przepis, który wam tutaj zaprezentujemy, jest dobry zarówno latem, kiedy potrzebujemy ochłodzenia, jak i zimą, kiedy nasze organizmy wołają o dodatkową porcję witamin. 

Ta orzeźwiająca sałatka zawiera bowiem mandarynki - owoce wyposażone nie tylko w kolosalną ilość witaminy A i C, ale także w unikalną nobiletynę, związek chemiczny pomagający w zwalczaniu otyłości.

orzeźwiająca surówka do obiadu - Pyszności; Foto: Pexels
orzeźwiająca surówka do obiadu - Pyszności; Foto: Pexels

Jakby tego było mało, kolejnym składnikiem tej pysznej sałatki są orzechy nerkowca, pełne magnezu i potasu oraz  witaminy B6, odpowiedzialnej za zmniejszenie uczucia zmęczenia. Prawda, że przydatne zarówno okresem letnim jak i zimowym?

Orzeźwiająca surówka do obiadu

Ale do rzeczy, bo na pewno nie możecie się już doczekać! Oto przepis na mega orzeźwiającą surówkę do obiadu, na który czekacie!

Składniki:

Przygotowanie

Wyciśnij sok z cytryny i jednej mandarynki. Przedzielone na pół orzechy nerkowca upraż na patelni. Wiemy, że nie jest to proste, ale postaraj się nie wyjeść wszystkich przed końcem gotowania!

orzeźwiająca surówka do obiadu - Pyszności; Foto: Pexels
orzeźwiająca surówka do obiadu - Pyszności; Foto: Pexels

Kapustę posiekaj i posól, ale nie przesadź z ilością tej przyprawy. W końcu ma to być ultra zdrowa surówka. Obierz pozostałe mandarynki, podziel na cząstki i wymieszaj z kapustą i orzechami.

Czas na sos. Połącz oliwę z sokiem z mandarynki i dwiema łyżkami soku z cytryny. Dopraw tę mieszankę białym pieprzem i szczyptą cynamonu. Polej sosem swoją surówkę i gotowe!

Przechowuj ją w lodówce i wyjmij tuż przed podaniem. Uwierz nam na słowo, że schłodzona będzie najlepsza, choćby i wtedy, kiedy za oknem straszny ziąb!

A wy jaką surówkę cenicie najbardziej? Jeśli lubicie zamieszać w kuchni i przyrządzić coś naprawdę niesztampowego, rzućcie okiem na ten przepis na sałatkę z naszego kanału na Youtube!