Parzę i wypijam godzinę przed snem. Rano wstaję wypoczęta i pełna energii

Dobry, regenerujący sen niebagatelnie wpływa na samopoczucie następnego dnia. Codzienne problemy czy wyzwania okazują się mniej straszne, a kłody rzucane pod nogi – łatwiejsze do przeskoczenia. Pełny wypoczynek wpływa również na kondycję ciała i sprawność umysłu.

Napar z odpowiednio dobranych ziół uspokaja umysł i ciałoNapar z odpowiednio dobranych ziół uspokaja umysł i ciało
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Oczywiście, ziołowa mieszanka jest dodatkiem, który może poprawić jakość snu. Jednak na wydajny odpoczynek wpływa szereg innych czynników, takich jak aktywność fizyczna, niewielka ilość stresu czy zdrowa dieta. Napar nie zastąpi zrównoważonego rytmu dnia, ale może pomóc w wyciszeniu rozbieganych myśli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka tabbouleh z kaszą bulgur idealna na imprezę. Wszyscy będą prosić o przepis

Zioła, które poprawiają jakość snu

W naparze na dobry sen warto uwzględnić melisę, która działa uspokajająco, przeciwlękowo i łagodzi napięcia. Ma przyjemny cytrynowy smak, więc nie musisz zmniejszać jej ilości.

Kolejnym składnikiem jest rumianek, który oprócz działania uspokajającego, wspomaga trawienie. Działa osłonowo na żołądek, co również wpływa na komfort snu. Rumianek jest łagodny i delikatnie miodowy w smaku, więc będzie idealnym towarzyszem dla melisy.

Kolejne dwa składniki są nieco bardziej wyraziste – to lawenda i szyszki chmielu. Suszone kwiaty działają odprężająco na cały organizm i redukują napięcie nerwowe, ale ich intensywny aromat nie każdemu odpowiada. Z kolei szyszki chmielu wykazują większe właściwości nasenne, jednak charakteryzują się gorzkawym posmakiem. Te zioła dozuj według własnych upodobań, nie przekraczając jednej łyżeczki dziennie.

Jak zrobić napar na dobry sen?

Poniżej znajdziesz przepis na mieszankę ziołową złożoną z 4 elementów, które wzajemnie się uzupełniają. Możesz eksperymentować z proporcjami, by w efekcie otrzymać napój, który najbardziej będzie ci odpowiadał. Napar pij na 30-60 minut przed położeniem się na odpoczynek. Obserwuj, jak się po nim czujesz.

Składniki:

  • 1 łyżeczka suszonej melisy,
  • 1 łyżeczka suszonego kwiatu rumianku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego kwiatu lawendy,
  • 1/2 łyżeczki suszonych szyszek chmielu.

Wykonanie:

  1. Suszone zioła i kwiaty wsyp do dzbanka lub dużego kubka.
  2. Zalej je 300 ml gorącej wody – możesz chwilę poczekać, aż temperatura wody w czajniku spadnie do ok. 90-95 stopni Celsjusza.
  3. Dzbanek lub kubek z zalaną mieszanką ziołową przykryj i odstaw do zaparzenia na ok. 10 minut.
  4. Po tym czasie przecedź zioła przez drobne sitko i przelej do kubka.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska