Parzę i wypijam godzinę przed snem. Rano wstaję wypoczęta i pełna energii

Dobry, regenerujący sen niebagatelnie wpływa na samopoczucie następnego dnia. Codzienne problemy czy wyzwania okazują się mniej straszne, a kłody rzucane pod nogi – łatwiejsze do przeskoczenia. Pełny wypoczynek wpływa również na kondycję ciała i sprawność umysłu.

Napar z odpowiednio dobranych ziół uspokaja umysł i ciałoNapar z odpowiednio dobranych ziół uspokaja umysł i ciało
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Oczywiście, ziołowa mieszanka jest dodatkiem, który może poprawić jakość snu. Jednak na wydajny odpoczynek wpływa szereg innych czynników, takich jak aktywność fizyczna, niewielka ilość stresu czy zdrowa dieta. Napar nie zastąpi zrównoważonego rytmu dnia, ale może pomóc w wyciszeniu rozbieganych myśli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka tabbouleh z kaszą bulgur idealna na imprezę. Wszyscy będą prosić o przepis

Zioła, które poprawiają jakość snu

W naparze na dobry sen warto uwzględnić melisę, która działa uspokajająco, przeciwlękowo i łagodzi napięcia. Ma przyjemny cytrynowy smak, więc nie musisz zmniejszać jej ilości.

Kolejnym składnikiem jest rumianek, który oprócz działania uspokajającego, wspomaga trawienie. Działa osłonowo na żołądek, co również wpływa na komfort snu. Rumianek jest łagodny i delikatnie miodowy w smaku, więc będzie idealnym towarzyszem dla melisy.

Kolejne dwa składniki są nieco bardziej wyraziste – to lawenda i szyszki chmielu. Suszone kwiaty działają odprężająco na cały organizm i redukują napięcie nerwowe, ale ich intensywny aromat nie każdemu odpowiada. Z kolei szyszki chmielu wykazują większe właściwości nasenne, jednak charakteryzują się gorzkawym posmakiem. Te zioła dozuj według własnych upodobań, nie przekraczając jednej łyżeczki dziennie.

Jak zrobić napar na dobry sen?

Poniżej znajdziesz przepis na mieszankę ziołową złożoną z 4 elementów, które wzajemnie się uzupełniają. Możesz eksperymentować z proporcjami, by w efekcie otrzymać napój, który najbardziej będzie ci odpowiadał. Napar pij na 30-60 minut przed położeniem się na odpoczynek. Obserwuj, jak się po nim czujesz.

Składniki:

  • 1 łyżeczka suszonej melisy,
  • 1 łyżeczka suszonego kwiatu rumianku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego kwiatu lawendy,
  • 1/2 łyżeczki suszonych szyszek chmielu.

Wykonanie:

  1. Suszone zioła i kwiaty wsyp do dzbanka lub dużego kubka.
  2. Zalej je 300 ml gorącej wody – możesz chwilę poczekać, aż temperatura wody w czajniku spadnie do ok. 90-95 stopni Celsjusza.
  3. Dzbanek lub kubek z zalaną mieszanką ziołową przykryj i odstaw do zaparzenia na ok. 10 minut.
  4. Po tym czasie przecedź zioła przez drobne sitko i przelej do kubka.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥