Penne rigate z zielonym pesto

Penne rigate z zielonym pesto i tuńczykiem skradło nasze serce od pierwszego kęsa. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste i szybkie. Jest to więc idealny pomysł na sprawdzony obiad dla całej rodziny, dlatego też musisz koniecznie poznać całą recepturę jeszcze dziś!

Obrazek
Pyszności

Najnowszy pomysł na pyszny obiad pochodzi z kuchni włoskiej, gdzie królują makarony. Sami nie potrafimy się im oprzeć, dlatego często je przygotowujemy. I wiemy doskonale, że Wy również macie do nich ogromną słabość, dlatego też jesteśmy pewni, że nasza propozycja z penne, zielonym pesto, tuńczykiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami skradnie serce nawet największego niejadka od pierwszego kęsa. Wyczaruj genialną ucztę dla całej rodziny jeszcze dziś. Gwarantujemy, że na pewno nie pożałujesz!

Do przygotowania dzisiejszego przepisu wykorzystaliśmy makaron penne rigate oraz pesto alla genovese marki Barilla.

Składniki

  1. 400 g penne rigate marki Barilla
  2. 1/3 szklanki suszonych pomidorów w oleju
  3. 1 łyżka soli morskiej
  4. 1/4 szklanki wody z makaronu
  5. 100 g szpinaku
  6. 160 g tuńczyka w oleju (odsączony)
  7. 1/2 cytryny
  8. 190 g pesto alla genovese marki Barilla
  9. 4 listki świeżej bazylii (do dekoracji)
  10. 1/4 szklanki parmezanu (do dekoracji)

Przygotowanie makaronu

Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania makaronu.

W tym celu umieść na palniku garnek z wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj do niej łyżkę soli morskiej. Następnie dodaj do garnka makaron penne i gotuj go ok. 11 minut.

penne rigate z zielonym pesto

Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka przy pomocy kuchennej łyżki. Makaron  ugotowany w sposób al dente odcedź i odstaw na bok. Zachowaj 1/4 szklanki wody z makaronu, ponieważ użyjemy jej jeszcze w przepisie.

Połączenie składników

Na palniku ustaw teraz garnek średniej wielkości.

Następnie wsyp do niego suszone pomidory oraz świeży szpinak. Do garnka nie zapomnij dodać również zachowanej wcześniej wody z makaronu, dzięki której poddusisz szpinak w mgnieniu oka. Składniki przemieszaj przy pomocy kuchennej łyżki i duś na palniku przez 3-4 minuty.

penne rigate z zielonym pesto

Jako kolejne składniki dodaj do garnka: ugotowany wcześniej makaron, odsączonego tuńczyka w oleju oraz zielone pesto.

penne rigate z zielonym pesto

Dokładnie wymieszaj składniki, aby wszystkie produkty dobrze się połączyły. Na koniec skropl całość delikatnie sokiem z cytryny i ponownie przemieszaj.

Podanie

I nasz makaronowy obiad z tuńczykiem, zielonym pesto, szpinakiem i suszonymi pomidorami jest już gotowy!

Teraz wystarczy, że przełożysz go na talerze i każdą porcję udekorujesz przy pomocy parmezanu oraz świeżej bazylii. Smacznego!

penne rigate z zielonym pesto

Oczywiście nie musimy dodawać, że tak przygotowana uczta smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu. Dlatego nie zwlekaj i serwuj pyszny makaron z zielonym pesto od razu. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni i z pewnością poproszą o dokładkę!

Wybrane dla Ciebie

Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Niepozorne i niedocenione owoce. Moja babcia zawsze robiła z nich dżem
Niepozorne i niedocenione owoce. Moja babcia zawsze robiła z nich dżem
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Czy makrela jest zdrowa? Rozwiejmy wątpliwości na temat tej ryby raz na zawsze
Czy makrela jest zdrowa? Rozwiejmy wątpliwości na temat tej ryby raz na zawsze
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy