Penne rigate z zielonym pesto
Penne rigate z zielonym pesto i tuńczykiem skradło nasze serce od pierwszego kęsa. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste i szybkie. Jest to więc idealny pomysł na sprawdzony obiad dla całej rodziny, dlatego też musisz koniecznie poznać całą recepturę jeszcze dziś!
10.11.2021 | aktual.: 10.11.2021 09:21
Najnowszy pomysł na pyszny obiad pochodzi z kuchni włoskiej, gdzie królują makarony. Sami nie potrafimy się im oprzeć, dlatego często je przygotowujemy. I wiemy doskonale, że Wy również macie do nich ogromną słabość, dlatego też jesteśmy pewni, że nasza propozycja z penne, zielonym pesto, tuńczykiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami skradnie serce nawet największego niejadka od pierwszego kęsa. Wyczaruj genialną ucztę dla całej rodziny jeszcze dziś. Gwarantujemy, że na pewno nie pożałujesz!
Do przygotowania dzisiejszego przepisu wykorzystaliśmy makaron penne rigate oraz pesto alla genovese marki Barilla.
Zobacz także
Składniki
- 400 g penne rigate marki Barilla
- 1/3 szklanki suszonych pomidorów w oleju
- 1 łyżka soli morskiej
- 1/4 szklanki wody z makaronu
- 100 g szpinaku
- 160 g tuńczyka w oleju (odsączony)
- 1/2 cytryny
- 190 g pesto alla genovese marki Barilla
- 4 listki świeżej bazylii (do dekoracji)
- 1/4 szklanki parmezanu (do dekoracji)
Przygotowanie makaronu
Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania makaronu.
W tym celu umieść na palniku garnek z wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj do niej łyżkę soli morskiej. Następnie dodaj do garnka makaron penne i gotuj go ok. 11 minut.
Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka przy pomocy kuchennej łyżki. Makaron ugotowany w sposób al dente odcedź i odstaw na bok. Zachowaj 1/4 szklanki wody z makaronu, ponieważ użyjemy jej jeszcze w przepisie.
Połączenie składników
Na palniku ustaw teraz garnek średniej wielkości.
Następnie wsyp do niego suszone pomidory oraz świeży szpinak. Do garnka nie zapomnij dodać również zachowanej wcześniej wody z makaronu, dzięki której poddusisz szpinak w mgnieniu oka. Składniki przemieszaj przy pomocy kuchennej łyżki i duś na palniku przez 3-4 minuty.
Jako kolejne składniki dodaj do garnka: ugotowany wcześniej makaron, odsączonego tuńczyka w oleju oraz zielone pesto.
Dokładnie wymieszaj składniki, aby wszystkie produkty dobrze się połączyły. Na koniec skropl całość delikatnie sokiem z cytryny i ponownie przemieszaj.
Podanie
I nasz makaronowy obiad z tuńczykiem, zielonym pesto, szpinakiem i suszonymi pomidorami jest już gotowy!
Teraz wystarczy, że przełożysz go na talerze i każdą porcję udekorujesz przy pomocy parmezanu oraz świeżej bazylii. Smacznego!
Oczywiście nie musimy dodawać, że tak przygotowana uczta smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu. Dlatego nie zwlekaj i serwuj pyszny makaron z zielonym pesto od razu. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni i z pewnością poproszą o dokładkę!