Pieczona owsianka z jabłkami a'la szarlotka. Zdrowe i szybkie śniadanie na słodko
Pieczona owsianka a'la szarlotka to coś, co kochamy! Jej przygotowanie jest banalnie proste, a smakuje po prostu obłędnie. Krok po kroku pokażemy Ci, jak ją zrobić.
11.03.2022 21:00
Pieczona owsianka z jabłkami a'la szarlotka – składniki, wykonanie, czas pieczenia
Owsianki to jedno z naszych ulubionych śniadań. Można przygotować je na wiele różnych sposobów i łączyć z bakaliami, owocami i przyprawami. Każdy znajdzie dla siebie idealną kompozycją. Owsianki to najlepsze śniadanie, gdy za oknem jest zimno. Rozgrzewa od środka i dostarcza niezbędnych witamin i minerałów.
Pieczona owsianka a'la szarlotka to coś zupełnie innego. Wygląda i smakuje jak kawałek pysznego ciasta. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Połączenie składników zajmie Ci 10 minut. Musisz się jednak uzbroić w cierpliwość, bo owsianka w piekarniku spędzić musi ok. 50 minut.
Chociaż mogłoby się wydawać, że to bardziej deser niż śniadanie, to pieczona owsianka jest zdrową opcją na poranny posiłek.
Pieczona owsianka a'la szarlotka jest równie pyszna na ciepło, jak i na zimno. Możesz więc przygotować ją dzień wcześniej lub zabrać ze sobą do pracy lub szkoły na drugie śniadanie. Jak zrobić? Jakie składniki są potrzebne? W jakiej temperaturze piec?
Zobacz także
Składniki
Pieczona owsianka a'la szarlotka – składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 1 szklanka prażonych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1 łyżka oleju kokosowego
Jak zrobić pieczoną owsiankę z jabłkami?
Przygotowanie pieczonej owsianki a'la szarlotka jest banalnie proste, o czym zaraz się przekonasz.
Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej płatki owsiane. Możesz użyć zarówno górskich, jak i błyskawicznych. Dodaj do nich syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Następnie dodaj olej kokosowy, mleko migdałowe i prażone jabłka.
Możesz użyć gotowych jabłek ze słoiczka lub wcześniej podprażyć na patelni, lub w garnku pokrojone jabłko aż stanie się miękkie. Zamiast mleka migdałowego możesz użyć dowolnego napoju roślinnego lub po prostu mleka krowiego. Syrop klonowy możesz zastąpić syropem z agawy lub miodem.
Do masy dodaj również rodzynki i całość dokładnie wymieszaj. Wybierając w sklepie rodzynki, pamiętaj, żeby nie brać takich, które są siarkowane.
Nie jesteś fanem suszonych winogron? Zamień je na morele lub żurawinę!
Pieczona owsianka a'la szarlotka – czas pieczenia i temperatura
Powstałą mieszankę przelej do formy do pieczenia i umieść w piekarniku na 50 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
Po tym czasie nasza pieczona owsianka jest już gotowa! Możesz jeść ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ten przepis pozwala również na trochę szaleństwa: jabłka możesz wymienić na dowolne owoce, dodać suszone owoce, orzechy lub dorzucić kilka dropsów czekolady. Dzięki temu za każdym razem stworzysz niesamowitą kompozycję.
Smacznego!