Pieczony ananas z kurczakiem, boczkiem i sosem barbecue

Szukasz niecodziennego dania, które zaskoczy twoich bliskich? Znajdujesz się w idealnym miejscu, ponieważ już za chwilę zobaczysz propozycję, która spełni twoje oczekiwania.

Obrazek
Pyszności

Danie, o którym mowa, to pieczony ananas z kurczakiem, boczkiem i sosem barbecue. Wygląda świetnie, ale smakuje nawet lepiej. Koniecznie wypróbuj!

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 200 g pierś z kurczaka
  2. papryka w proszku
  3. 1 łyżeczka pieprz cayenne
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1 łyżeczka olej roślinny
  6. 1 szt. ananas
  7. 200 g boczek w plastrach
  8. 2 łyżki sos barbecue
  9. patyczki do saszłyków
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż pierś z kurczaka, 1 łyżeczkę papryki w proszku, pieprz cayenne, sól i olej roślinny. Dokładnie wymieszaj, a następnie włóż kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 30 minut.
2. Odkrój obydwie końcówki ananasa i odłóż je na bok. Następnie obierz ananasa.
3. Na środku ananasa wytnij dziurę tak, aby przechodziła przez całą długość ananasa.
4. Do uzyskanej dziury nałóż upieczonego kurczaka.
5. Przewróć ananasa na bok i równomiernie posyp go 2 łyżkami papryki w proszku.
6. Połóż ananasa w pozycji pionowej i owiń go w plastry boczku. Aby dobrze się trzymały, przytwierdź je za pomocą patyczków do szaszłyków.
7. Przewróć ananasa na bok i za pomocą pędzelka nasmaruj boczek sosem barbecue.
8. Do ananasa przyłóż jego wcześniej odcięte końcówki i przytwierdź je za pomocą patyczków do szaszłyków. Włóż ananasa do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz przez 40 minut.
9. Po 40 minutach wyjmij ananasa z piekarnika. Pozbądź się wszystkich patyczków do szaszłyków oraz końcówek. Pokrój ananasa w plastry.
10. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste