Kurczak pieczony na ryżu. Przepis na udka z piekarnika. Składniki i czas pieczenia

Jeśli szukasz szybkiego pomysłu na obiad, to ten przepis zdecydowanie przypadnie Ci do gustu. Kurczak pieczony na ryżu to nasz hit! Jak go zrobić? Jakie składniki są potrzebne? Ile czasu zajmie przygotowanie? Sprawdź.

Obrazek
Pyszności

Kurczak pieczony na ryżu. Jak go zrobić? Prosty przepis

Jednogarnkowe obiady to coś, o co prosicie nas najczęściej. I nic w tym dziwnego, bo to spora oszczędność czasu. Udka z kurczaka pieczone na ryżu z aromatycznymi przyprawami robią się praktycznie same. W ciągu godziny wyczarujesz pyszny obiad dla całej rodziny!

Przygotowanie kurczaka pieczonego na ryżu nie wymaga ani specjalnych składników, ani dużych umiejętności. Możesz je podać z ulubioną surówką i cieszyć się szybkim obiadem ze swoją rodziną. Przepis na kurczaka na ryżu poniżej.

Marchewkę do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Składniki

Kurczak pieczony na ryżu – składniki

  1. 350 g brązowego ryżu
  2. 250 ml sosu pomidorowego
  3. 1/2 cebuli
  4. 1/2 natki posiekanej pietruszki
  5. 1/2 łyżeczki pieprzu
  6. 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  7. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  8. 1 łyżeczka tymianku
  9. 1 łyżeczka soli
  10. 3 liście laurowe
  11. 6 ziaren ziela angielskiego
  12. 500 ml wody
  13. 1 marchewka
  14. 5 podudzi z kurczaka

Jak zrobić kurczaka pieczonego na ryżu? Przepis krok po kroku

Na środku blatu ułóż dużą formę do pieczenia. Sprawdzi się również naczynie żaroodporne. Tak powstaje kurczak pieczony na ryżu z naszego przepisu.

Do formy do pieczenia jako pierwszy składnik wsyp nieugotowany brązowy ryż. Następnie dodaj: sos pomidorowy, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Nie zapomnij również o przyprawach: pieprzu, czosnku granulowanym, słodkiej papryce, tymianku oraz soli. W formie powinny znaleźć się również liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego.

pieczony kurczak na ryżu

Jako ostatni składnik dodaj do formy wodę. Zamiast wody możesz użyć również bulionu drobiowego lub warzywnego. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby ładnie się połączyły. Odstaw mieszankę na bok i przejdź do kolejnego etapu.

Kurczak pieczony na ryżu – czas pieczenia w piekarniku

Doskonale wiesz, że lubimy eksperymentować w naszej kuchni i tworzyć oryginalne posiłki. I tak samo będzie tym razem.

W tym celu nadamy ciekawych kształtów naszej marchewce. W mgnieniu oka przy pomocy Zoodlera zamienimy to niepozorne warzywo w ciekawe wstążki. Tak przygotowane marchewkę umieść w formie. Na koniec dodaj do naczynia umyte i osuszone podudzia kurczaka.

pieczony kurczak na ryżu

Kurczak pieczony na ryżu – czas pieczenia. Zanim forma trafi do piekarnika, obtocz kilka razy części kurczaka w mieszance z naczynia do pieczenia. Następnie przykryj folią aluminiową, po czym wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Tak przygotowany obiad piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 10 minut przed końcem pieczenia, usuń folię spożywczą, aby kurczak się zarumenił.

Jak i z czym podawać kurczaka na ryżu?

I to wszystko! Jak sama widzisz, przygotowanie pysznego obiadu z jednej formy jest bajecznie proste.

pieczony kurczak na ryżu

Jeśli szukasz więcej ciekawych pomysłów na obiad dla całej rodziny, zapraszamy oczywiście do naszej obszernej bazy. Czeka tam na Ciebie wiele ciekawych inspiracji, które na pewno przypadną do gustu nawet największemu niejadkowi. I jeszcze jedno na koniec. Kiedy już znajdziesz swoje ulubione perełki, koniecznie nam o tym napisz. Jak oceniasz nasz przepis na kurczaka pieczonego na ryżu?

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy