Pijesz kawę o tej porze? Lepiej przestań, bo sobie szkodzisz

Kawa to idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Tak uważa wielu z nas i nie wyobrażamy sobie poranka bez wielkiego łyka małej czarnej. Sama kawa ma wiele właściwości leczniczych, dzięki niej możemy też schudnąć. Eksperci mówią jednak o tym, by pić ją w odpowiednich momentach.

KawaKawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Okazuje się, że picie kawy o nieodpowiednich porach dnia przynosi więcej szkody niż pożytku. Niemalże każdy z nas był pewny, iż nie ma znaczenia, o której godzinie sięgamy po ten napar. Zazwyczaj wypijamy go z rana, by dostarczyć sobie zastrzyk energii i podkręcić metabolizm. Mało tego, pojawiają się badania, które pokazują, że kawa chroni przed demencją. Dlaczego więc nie możemy jej pić wtedy, kiedy nam się to podoba?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaków w takim wydaniu jeszcze u nas nie było. Od razu stały się hitem

Kawa o tej porze może ci zaszkodzić

Dietetycy alarmują, by nie pić kawy w poniższych porach:

  • po 17 - możemy mieć wtedy problem z zaśnięciem i rozregulujemy sobie rytm snu i czuwania, to samo dotyczy napojów typu "cold brew", które mają często więcej kofeiny niż zwykła kawa,
  • podczas posiłku — zmniejsza wchłanianie witamin i soli mineralnych z jedzenia, najlepiej zachować przynajmniej godzinę różnicy,
  • między 8 a 9, 12 a 13, 17.30 a 18.30 - są to pory zwiększonego wydzielania kortyzolu, czyli hormonu stresu, który negatywnie wpływa na wchłanianie kofeiny,
  • do 6 godzin przed snem — kawa może zakłócić sen.
Kawa
Kawa © Pixabay

Kiedy więc najlepiej wypić kawę? Zdaniem ekspertów najlepiej sięgać po nią między godziną 9 a 11 oraz między 13 a 17. Musimy też pamiętać o tym, by nie przesadzać z ilością. Dorosły człowiek powinien przyjmować do 400 mg kofeiny na dobę (w przypadku kobiet w ciąży dawka ta jest mniejsza i wynosi 200-300 mg), czyli w przeliczeniu 4 kubki. Trzeba jednak obserwować siebie i swoją tolerancję na kofeinę. Od tego zależy, ile małej czarnej możemy wypić.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni