Płukanie makaronu - kiedy jest to wskazane, a kiedy nie

Coraz częściej w naszych kuchniach pojawiają się dania z makaronem. I jak się okazuje, płukanie makaronu stało się z czasem sporną kwestią wśród gotujących.

Obrazek
Frania

Część osób jest zdania, że płukanie nie jest niczym złym, a wręcz jest to wskazany proces. Są i tacy, którzy uważają, że płukanie makaronu tylko mu szkodzi. I występują jedynie dwa wyjątki, kiedy można to robić.

Osobiście należę do drugiej grupy i uważam, że płukanie makaronu w większości przypadków, to duży błąd. Dlaczego? Płucząc zimną wodą gorący makaron, wypłukujesz całą skrobię. A bez niej ciężko połączyć się makaronowi z sosem.

Kiedy płukanie makaronu ma sens?

Obrazek

Okej, skoro już wiadomo, dlaczego płukanie makaronu może mu zaszkodzić, czas poznać wyjątki, kiedy możemy zrezygnować z tej zasady.

#1 Sałatka z makaronem

Obrazek
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/491314640582904375/">pinterest.com‎</a>

Jeśli przygotowujemy sałatkę z makaronem, możesz spokojnie spłukać makaron zimną wodą. Po pierwsze, zatrzymasz natychmiast proces gotowania gorącego makaronu, dzięki czemu będzie idealny.

Po drugie, płucząc makaron pozbywasz się skrobi, a w tym przypadku jest to na plus. Tym samym makaron nie będzie się lepił, a co za tym idzie, nie będzie tworzył jednej bryły. Będzie miał za to luźną formę, więc łatwo będzie połączyć go z innymi składnikami sałatki.

#2 Makaron po ugotowaniu będzie smażony

Obrazek
<a href="491314640582904375">pinterest.com‎</a>

Drugim przypadkiem, kiedy warto przepłukać makaron, to przygotowanie dania na patelni. I tak jak wyżej, przy płukaniu makaronu hamujemy proces gotowania, a skoro za chwilę trafi na patelnię, lepiej go nie rozgotowywać.

Duże znaczenie ma tu również fakt, aby makaron po ugotowaniu się nie kleił. I mógł połączyć się z innymi składnikami. Dlatego płukanie na pewno mu nie zaszkodzi!

Okej, teraz już wiesz kiedy płukanie makaronu ma sens. Koniecznie daj znać, jak do tej pory postępowałaś z makaronem ?
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki