Płukanie makaronu - kiedy jest to wskazane, a kiedy nie
Coraz częściej w naszych kuchniach pojawiają się dania z makaronem. I jak się okazuje, płukanie makaronu stało się z czasem sporną kwestią wśród gotujących.
01.10.2019 | aktual.: 01.10.2019 11:46
Część osób jest zdania, że płukanie nie jest niczym złym, a wręcz jest to wskazany proces. Są i tacy, którzy uważają, że płukanie makaronu tylko mu szkodzi. I występują jedynie dwa wyjątki, kiedy można to robić.
Osobiście należę do drugiej grupy i uważam, że płukanie makaronu w większości przypadków, to duży błąd. Dlaczego? Płucząc zimną wodą gorący makaron, wypłukujesz całą skrobię. A bez niej ciężko połączyć się makaronowi z sosem.
Kiedy płukanie makaronu ma sens?
Okej, skoro już wiadomo, dlaczego płukanie makaronu może mu zaszkodzić, czas poznać wyjątki, kiedy możemy zrezygnować z tej zasady.
#1 Sałatka z makaronem
Jeśli przygotowujemy sałatkę z makaronem, możesz spokojnie spłukać makaron zimną wodą. Po pierwsze, zatrzymasz natychmiast proces gotowania gorącego makaronu, dzięki czemu będzie idealny.
Po drugie, płucząc makaron pozbywasz się skrobi, a w tym przypadku jest to na plus. Tym samym makaron nie będzie się lepił, a co za tym idzie, nie będzie tworzył jednej bryły. Będzie miał za to luźną formę, więc łatwo będzie połączyć go z innymi składnikami sałatki.
#2 Makaron po ugotowaniu będzie smażony
Drugim przypadkiem, kiedy warto przepłukać makaron, to przygotowanie dania na patelni. I tak jak wyżej, przy płukaniu makaronu hamujemy proces gotowania, a skoro za chwilę trafi na patelnię, lepiej go nie rozgotowywać.
Duże znaczenie ma tu również fakt, aby makaron po ugotowaniu się nie kleił. I mógł połączyć się z innymi składnikami. Dlatego płukanie na pewno mu nie zaszkodzi!