Po tym gulaszu zabieram puste talerze. Egipski przepis nie ma sobie równych

Gulasz to danie, po którym nikt nie odchodzi głodny od stołu. Ten po egipsku zachwyci delikatnym, kruchym mięsem i bogactwem aromatycznych przypraw.

Egipski gulaszEgipski gulasz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W kuchni egipskiej mięso odgrywa ważną rolę, chociaż pojawia się tam w nieco innej odsłonie. Wieprzowina ustępuje wołowinie, a jagnięcina nie jest tylko rzadko spotykanym rarytasem. To właśnie ona stanowi bazę aromatycznego, pełnego smaku gulaszu. Długie duszenie sprawia, że kruche mięso rozpada się pod widelcem. Do tego warzywo z polskiego ogródka, cieciorka i mamy obiad po prostu idealny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę

Gulasz po egipsku

Lekko chrupiąca cukinia, aromatyczna jagnięcina i sycąca ciecierzyca w tym gulaszu grają razem koncertowo. Do tego pomidorowy sos, przyprawy i można czarować bliskich smakiem wyjątkowego gulaszu po egipsku.

Sercem smaku jest mieszanka ras el hanout. Choć ma korzenie w kuchni marokańskiej, jej aromatyczne nuty są uniwersalne i doskonale pasują do dań z całego regionu Bliskiego Wschodu, w tym do egipskiego gulaszu. Znalezienie jej w zwykłym sklepie graniczy z cudem, ale nie oznacza to, że trzeba rezygnować z tego pysznego gulaszu. Możesz zastąpić ją domowym, pełnym smaków miksem, który idealnie odda jej charakter i sprawi, że gulasz będzie równie autentyczny i pyszny.

Składniki:

  • 500 g jagnięciny (np. z łopatki lub udźca),
  • 500 g cukinii,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 szklanki bulionu,
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Jagnięcinę pokrój w średniej wielkości kostkę. Posól i popieprz mięso z każdej strony.
  2. W dużej, głębokiej patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej na średnim ogniu.
  3. Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.
  4. Do podsmażonej cebuli dodaj jagnięcinę i obsmażaj na dużym ogniu, aż z każdej strony ładnie się zetnie i lekko zrumieni.
  5. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
  6. Wymieszaj z mięsem koncentrat pomidorowy, a następnie wlej bulion.
  7. Dodaj przygotowaną mieszankę przypraw, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj.
  8. Przykryj patelnię i zmniejsz ogień do minimum. Duś gulasz przez około 45-60 minut, lub do momentu, gdy mięso będzie bardzo miękkie i będzie się rozpadać pod widelcem. Co jakiś czas sprawdź, czy sos nie wyparował zbyt mocno i w razie potrzeby dolej odrobinę bulionu lub wody.
  9. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i dokładnie odsączoną ciecierzycę. Wymieszaj i gotuj jeszcze około 10-15 minut, aż cukinia będzie miękka, ale nadal jędrna.
  10. W razie potrzeby ponownie dopraw do smaku solą, pieprzem, a także ewentualnie odrobiną cukru.

Gotowy gulasz podawaj na gorąco, hojnie posypany świeżą natką pietruszki lub kolendrą. Doskonale smakuje z ryżem basmati, kuskusem lub świeżym pieczywem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze