Po tym gulaszu zabieram puste talerze. Egipski przepis nie ma sobie równych
Gulasz to danie, po którym nikt nie odchodzi głodny od stołu. Ten po egipsku zachwyci delikatnym, kruchym mięsem i bogactwem aromatycznych przypraw.
W kuchni egipskiej mięso odgrywa ważną rolę, chociaż pojawia się tam w nieco innej odsłonie. Wieprzowina ustępuje wołowinie, a jagnięcina nie jest tylko rzadko spotykanym rarytasem. To właśnie ona stanowi bazę aromatycznego, pełnego smaku gulaszu. Długie duszenie sprawia, że kruche mięso rozpada się pod widelcem. Do tego warzywo z polskiego ogródka, cieciorka i mamy obiad po prostu idealny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę
Gulasz po egipsku
Lekko chrupiąca cukinia, aromatyczna jagnięcina i sycąca ciecierzyca w tym gulaszu grają razem koncertowo. Do tego pomidorowy sos, przyprawy i można czarować bliskich smakiem wyjątkowego gulaszu po egipsku.
Sercem smaku jest mieszanka ras el hanout. Choć ma korzenie w kuchni marokańskiej, jej aromatyczne nuty są uniwersalne i doskonale pasują do dań z całego regionu Bliskiego Wschodu, w tym do egipskiego gulaszu. Znalezienie jej w zwykłym sklepie graniczy z cudem, ale nie oznacza to, że trzeba rezygnować z tego pysznego gulaszu. Możesz zastąpić ją domowym, pełnym smaków miksem, który idealnie odda jej charakter i sprawi, że gulasz będzie równie autentyczny i pyszny.
Składniki:
- 500 g jagnięciny (np. z łopatki lub udźca),
- 500 g cukinii,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 szklanki bulionu,
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia,
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- pół łyżeczki mielonej kolendry,
- pół łyżeczki papryki ostrej,
- pół łyżeczki papryki słodkiej,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Jagnięcinę pokrój w średniej wielkości kostkę. Posól i popieprz mięso z każdej strony.
- W dużej, głębokiej patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej na średnim ogniu.
- Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.
- Do podsmażonej cebuli dodaj jagnięcinę i obsmażaj na dużym ogniu, aż z każdej strony ładnie się zetnie i lekko zrumieni.
- Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
- Wymieszaj z mięsem koncentrat pomidorowy, a następnie wlej bulion.
- Dodaj przygotowaną mieszankę przypraw, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj.
- Przykryj patelnię i zmniejsz ogień do minimum. Duś gulasz przez około 45-60 minut, lub do momentu, gdy mięso będzie bardzo miękkie i będzie się rozpadać pod widelcem. Co jakiś czas sprawdź, czy sos nie wyparował zbyt mocno i w razie potrzeby dolej odrobinę bulionu lub wody.
- Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i dokładnie odsączoną ciecierzycę. Wymieszaj i gotuj jeszcze około 10-15 minut, aż cukinia będzie miękka, ale nadal jędrna.
- W razie potrzeby ponownie dopraw do smaku solą, pieprzem, a także ewentualnie odrobiną cukru.
Gotowy gulasz podawaj na gorąco, hojnie posypany świeżą natką pietruszki lub kolendrą. Doskonale smakuje z ryżem basmati, kuskusem lub świeżym pieczywem. Smacznego!