PrzepisCzy można łączyć pomidora z ogórkiem? Od lat wielu powtarza się błędną teorię

Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Od lat wielu powtarza się błędną teorię

Pomidor i ogórek nie jest szkodliwym połączeniem (ADOBE)
Pomidor i ogórek nie jest szkodliwym połączeniem (ADOBE)
23.05.2023 10:38

Utarło się stwierdzenie, że pomidor i ogórek to okropne połączenie. Związki z jednego warzywa negatywnie wpływają na składniki zawarte w drugim. Okazuje się, że żyliśmy w błędzie i spokojnie możemy zajadać się kanapkami z tymi dwoma produktami.

Agnieszka Pocztarowska na instagramowym profilu czytametykiety wyjaśnia tę kwestię. Połączenie ogórków i pomidorów nie jest szkodliwe. Jeśli skropimy danie sokiem z cytryny lub limonki, nie musimy obawiać się, że witamina C ucieknie.

Ta nieszczęsna askorbinaza. Pomidor i ogórek razem wywołują kontrowersję

Niechęć do tego połączenia wiąże się z pewnym związkiem chemicznym. W ogórkach znajduje się bowiem askorbinaza, która dezaktywuje witaminę C znajdującą się w pomidorach. Okazuje się jednak, że nie jest to aż taki wielki problem. Na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej czytamy:

"Efekt działania askorbinazy jest z reguły krótkotrwały, ponieważ enzym ten po spożyciu rozkłada się w przewodzie pokarmowym na aminokwasy, gdzie “nie zagraża” już spożytej witaminie C". Można więc zjeść pomidora i ogórka w jednym posiłku bez strat witaminy. Po prostu lepiej nie spożywać ich w tym samym momencie.

Pomidor i ogórek (flickr)
Pomidor i ogórek (flickr)

Istnieje bardzo prosty sposób na zniwelowanie wpływu tego składnika na kwas askorbinowy. Wystarczy, że pokropimy kanapkę odrobiną soku z cytryny lub użyjemy octu balsamicznego. Zakwaszone środowisko dezaktywuje związek znajdujący się w ogórkach. Jeśli nie zdecydujemy się na ten krok, dostarczymy sobie nieco mniej witaminy C.

Jakie są źródła witaminy C? Nie tylko pomidory są na liście

O tym, że pomidor jest źródłem kwasu askorbinowego już wspomnieliśmy. Gdzie jeszcze znajdziemy ten związek? Bardzo duże ilości są w papryce, brokułach, jarmużu, brukselkach, kapuście oraz kalarepie. Bogate w nią są również truskawki, porzeczki, cytryny, pomarańcze. Bez problemu możemy więc dostarczyć sobie naturalne źródło witaminy C.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także