Polski czosnek jest najlepszy. W sklepie koniecznie zwróć uwagę

W wielu sklepach, a zwłaszcza w większych marketach, można znaleźć różne odmiany czosnku. Bez względu na to, czy jest sezon na polskie warzywa, czy nie, hurtownie skupują chiński czosnek, który jednak różni się od polskiego – zarówno wyglądem, jak i zawartością cennych substancji.

Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego?Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czosnek znany jest w kuchni polskiej od wieków. Nadal jest wykorzystywany także w medycynie ludowej jako skuteczny pogromca przeziębienia, a zwłaszcza infekcji bakteryjnej. Nasze mamy i babcie przygotowywały syropy i nalewki z czosnku, których smak może i śnił się po nocach, ale na pewno nie można odmówić im skuteczności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Dlaczego warto wybierać polski czosnek?

Przede wszystkim polski czosnek ma bardziej intensywny smak od chińskiego, a co za tym idzie, zawiera także więcej wartościowych substancji. Jest pełen flawonoidów, fitosteroli, składników mineralnych, mikroelementów, witamin, polifenoli i aminokwasów. Szczególnie cenna jest allina, która pod wpływem rozgniatania ulega przekształceniu w allicynę, uznawaną za "naturalny antybiotyk". A im więcej aromatu, tym więcej substancji bakteriobójczych.

Czosnek zawiera również błonnik pokarmowy, który może obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi i w naturalny sposób wspomóc odchudzanie. Witaminy i antyoksydanty wspierają zdrowy wygląd skóry, więc warto zadbać o to, aby było ich jak najwięcej.

Chiński czosnek przebył bardzo długą drogę, zanim trafi do polskich sklepów. Jego aromat z każdym tygodniem stawał się coraz słabszy, a dodatkowo na główkach mogły pozostać resztki substancji konserwujących, które wspomagały jego świeżość. Polski czosnek nie potrzebuje wspomagaczy, ponieważ praktycznie od razu może trafić na talerz, patelnię lub do garnka.

Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego?

Wybór lepszego czosnku nie jest trudny, jeśli wiesz, na co zwrócić uwagę. Polski czosnek ma łupinkę o delikatnie różowym lub fioletowym zabarwieniu, podczas gdy chiński jest śnieżnobiały. Dodatkowo polski czosnek często ma zachowany kawałek korzenia, co jest rzadkością w przypadku warzyw importowanych.

Jednak największe różnice są zauważalne po rozkrojeniu ząbków. Polski czosnek ma o wiele bardziej intensywny aromat i ostry smak, co czyni go idealnym dodatkiem do wielu potraw. Chiński czosnek jest łagodniejszy i często ma słodkawy posmak. Warto również pamiętać, że polski czosnek szybciej kiełkuje, co jest oznaką jego świeżości.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej