Polski czosnek jest najlepszy. W sklepie koniecznie zwróć uwagę

W wielu sklepach, a zwłaszcza w większych marketach, można znaleźć różne odmiany czosnku. Bez względu na to, czy jest sezon na polskie warzywa, czy nie, hurtownie skupują chiński czosnek, który jednak różni się od polskiego – zarówno wyglądem, jak i zawartością cennych substancji.

Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego?Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czosnek znany jest w kuchni polskiej od wieków. Nadal jest wykorzystywany także w medycynie ludowej jako skuteczny pogromca przeziębienia, a zwłaszcza infekcji bakteryjnej. Nasze mamy i babcie przygotowywały syropy i nalewki z czosnku, których smak może i śnił się po nocach, ale na pewno nie można odmówić im skuteczności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Dlaczego warto wybierać polski czosnek?

Przede wszystkim polski czosnek ma bardziej intensywny smak od chińskiego, a co za tym idzie, zawiera także więcej wartościowych substancji. Jest pełen flawonoidów, fitosteroli, składników mineralnych, mikroelementów, witamin, polifenoli i aminokwasów. Szczególnie cenna jest allina, która pod wpływem rozgniatania ulega przekształceniu w allicynę, uznawaną za "naturalny antybiotyk". A im więcej aromatu, tym więcej substancji bakteriobójczych.

Czosnek zawiera również błonnik pokarmowy, który może obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi i w naturalny sposób wspomóc odchudzanie. Witaminy i antyoksydanty wspierają zdrowy wygląd skóry, więc warto zadbać o to, aby było ich jak najwięcej.

Chiński czosnek przebył bardzo długą drogę, zanim trafi do polskich sklepów. Jego aromat z każdym tygodniem stawał się coraz słabszy, a dodatkowo na główkach mogły pozostać resztki substancji konserwujących, które wspomagały jego świeżość. Polski czosnek nie potrzebuje wspomagaczy, ponieważ praktycznie od razu może trafić na talerz, patelnię lub do garnka.

Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego?

Wybór lepszego czosnku nie jest trudny, jeśli wiesz, na co zwrócić uwagę. Polski czosnek ma łupinkę o delikatnie różowym lub fioletowym zabarwieniu, podczas gdy chiński jest śnieżnobiały. Dodatkowo polski czosnek często ma zachowany kawałek korzenia, co jest rzadkością w przypadku warzyw importowanych.

Jednak największe różnice są zauważalne po rozkrojeniu ząbków. Polski czosnek ma o wiele bardziej intensywny aromat i ostry smak, co czyni go idealnym dodatkiem do wielu potraw. Chiński czosnek jest łagodniejszy i często ma słodkawy posmak. Warto również pamiętać, że polski czosnek szybciej kiełkuje, co jest oznaką jego świeżości.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥