Pomaga osiągnąć piękną sylwetkę i świetnie smakuje. Zielone smoothie z tego warzywa poleca się na lato

Kiedy temperatury na zewnątrz zaczynają oscylować w granicy 25 czy 30 stopni, to zielone smoothie staje się prawdziwym wybawieniem. Jest zresztą nie tylko pyszne i orzeźwiające, ale i rewelacyjnie wpływa na ludzki organizm. Dlaczego warto pić je częściej niż tylko od czasu do czasu? Odpowiadamy.

Smoothie z jarmużu - dla smaku i szczupłej sylwetkiSmoothie z jarmużu - dla smaku i szczupłej sylwetki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mizina

Chociaż smoothie z tej niezwykłej rośliny najlepiej smakuje latem, zawsze polecamy sięgać po nie już znacznie wcześniej. Dlaczego? To bardzo proste. Jednym z cudownych właściwości zielonego koktajlu jest wpływ na odchudzanie. A przecież wszyscy chcemy popracować nad tym jeszcze przed przyjściem sezonu plażowego, prawda? No dobrze, ale od początku. Gdzie kryje się tajemnica zdrowotnych właściwości zielonego smoothie? Oczywiście w głównym składniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapytaliśmy Polaków o ich ulubione dania z dzieciństwa

Jarmuż — nasz dzisiejszy bohater — to roślina nietypowa w swej istocie. Spokrewnione z kapustą i popularne głównie w Skandynawii warzywo skrywa w sobie bogactwo właściwości odżywczych, na których temat można by pisać wiersze. Nieumiejętność układania rymów postaramy się jednak nadrobić prostolinijną prozą. Oto kilka walorów wynikających z częstego spożywania jarmużu:

  • Dostarczanie sobie pokładów witamin A, C i K. To, inaczej mówiąc, zwiększona odporność, zdrowa skóra, dobry wzrok i silne kości.
  • Czerpanie z mineralnego źródła. Jarmuż to przede wszystkim żelazo, wapń, magnez i potas. Przeciwutleniające właściwości tych składników pozwalają nam dłużej zachować młodość.
  • Uczucie sytości. Chociaż jarmuż zawiera zaledwie 29 kcal na 100 gramów produktu, jego spożywanie pozwala nam poczuć się najedzonymi. To następstwo dużej zawartości błonnika, który dodatkowo wspiera pracę jelit i przyspiesza metabolizm.

Teraz wiesz już, że warto. A jak to ugryźć w praktyce? Cóż, nie ugryźć, ale przełknąć, bo jarmuż najlepiej smakuje w postaci pysznego smoothie. Na przykład takiego.

Zielone smoothie poleca się na lato... i nie tylko!
Zielone smoothie poleca się na lato... i nie tylko! © Canva | kkosolov

Zielone smoothie z jarmużu na odchudzanie

Składniki:

  • Kilka liści jarmużu,
  • 1 banan,
  • 1 kiwi,
  • 1/2 szklanki soku z jabłek,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • 1 łyżka soku z limonki.

Sposób przygotowania:

  1. Liście jarmużu umyj w zimnej wodzie. Pozbądź się twardego zgrubienia ze środka. Całą resztę włóż do misy blendera. Dodaj banana i kiwi, a następnie pozostałe składniki.
  2. Całość zmiksuj. Wstaw do lodówki do schłodzenia i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach