Pomaga osiągnąć piękną sylwetkę i świetnie smakuje. Zielone smoothie z tego warzywa poleca się na lato
Kiedy temperatury na zewnątrz zaczynają oscylować w granicy 25 czy 30 stopni, to zielone smoothie staje się prawdziwym wybawieniem. Jest zresztą nie tylko pyszne i orzeźwiające, ale i rewelacyjnie wpływa na ludzki organizm. Dlaczego warto pić je częściej niż tylko od czasu do czasu? Odpowiadamy.
03.06.2024 08:04
Chociaż smoothie z tej niezwykłej rośliny najlepiej smakuje latem, zawsze polecamy sięgać po nie już znacznie wcześniej. Dlaczego? To bardzo proste. Jednym z cudownych właściwości zielonego koktajlu jest wpływ na odchudzanie. A przecież wszyscy chcemy popracować nad tym jeszcze przed przyjściem sezonu plażowego, prawda? No dobrze, ale od początku. Gdzie kryje się tajemnica zdrowotnych właściwości zielonego smoothie? Oczywiście w głównym składniku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jarmuż — nasz dzisiejszy bohater — to roślina nietypowa w swej istocie. Spokrewnione z kapustą i popularne głównie w Skandynawii warzywo skrywa w sobie bogactwo właściwości odżywczych, na których temat można by pisać wiersze. Nieumiejętność układania rymów postaramy się jednak nadrobić prostolinijną prozą. Oto kilka walorów wynikających z częstego spożywania jarmużu:
- Dostarczanie sobie pokładów witamin A, C i K. To, inaczej mówiąc, zwiększona odporność, zdrowa skóra, dobry wzrok i silne kości.
- Czerpanie z mineralnego źródła. Jarmuż to przede wszystkim żelazo, wapń, magnez i potas. Przeciwutleniające właściwości tych składników pozwalają nam dłużej zachować młodość.
- Uczucie sytości. Chociaż jarmuż zawiera zaledwie 29 kcal na 100 gramów produktu, jego spożywanie pozwala nam poczuć się najedzonymi. To następstwo dużej zawartości błonnika, który dodatkowo wspiera pracę jelit i przyspiesza metabolizm.
Teraz wiesz już, że warto. A jak to ugryźć w praktyce? Cóż, nie ugryźć, ale przełknąć, bo jarmuż najlepiej smakuje w postaci pysznego smoothie. Na przykład takiego.
Zielone smoothie z jarmużu na odchudzanie
Składniki:
- Kilka liści jarmużu,
- 1 banan,
- 1 kiwi,
- 1/2 szklanki soku z jabłek,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego,
- 1 łyżka soku z limonki.
Sposób przygotowania:
- Liście jarmużu umyj w zimnej wodzie. Pozbądź się twardego zgrubienia ze środka. Całą resztę włóż do misy blendera. Dodaj banana i kiwi, a następnie pozostałe składniki.
- Całość zmiksuj. Wstaw do lodówki do schłodzenia i gotowe. Smacznego!