Potrawy babci. Dania, które najlepiej smakowały. Prawdziwy smak dzieciństwa!
Pyszności prosto z kuchni babci smakowały po prostu najlepiej. Ich smak pamiętamy do dziś i chętnie wracamy do wspomnień, które sprawiają, że robi nam się ciepło. Wszystkim babciom dziękujemy za nasze piękne wspomnienia! Oto najlepsze potrawy babci.
21.01.2022 | aktual.: 21.01.2022 22:11
Potrawy babci – Kasza manna z syropem
Gorąca kasza manna gotowana na mleku, do tego domowy syrop malinowy...czy to nie był idealny podwieczorek? Najlepiej smakował po powrocie z zimnego podwórka!
Potrawy babci – Pajda chleba ze smalcem
Domowy smalec ze skwarkami często czekał w babcinej lodówce. Najlepiej smakował w towarzystwie kiszonego ogórka z babcinej spiżarni!
Potrawy babci – Kanapki pokrojone w kostkę
Kanapka z szynką lub serem, bez skórki, pokrojona w drobną kostkę- babcia wiedziała, jak rozpieścić swoje wnuki!
Potrawy babci – Pierogi pod różnymi postaciami
Ruskie, z mięsem, z jagodami, z kapustą i grzybami...delikatne ciasto i elegancka falbanka. Nigdzie nie znaleźliśmy pierogów, które dorastałyby im do pięt!
Potrawy babci – Kogel mogel naszej babci
Dowód na to, że można stworzyć coś z niczego. W domu nie ma nic słodkiego? Potrzymaj mi jajka!
Potrawy babci – Parowce/ pampuchy
Część z nas jadała je na słodko, z jagodowym sosem i śmietanką. Inni wspominają je w wytrawnej wersji z mięsem i sosem. Każdy zgodnie stwierdza: babcia robiła najlepsze!
Potrawy babci – Domowe soki ze spiżarni babci...
... i inne skarby z zakamarków piwnicy. Pełne witamin soki z aronii, najlepsze konfitury i powidła i najkwaśniejsze ogórki. Żadne sklepowe nie mogą się z nimi równać!
Potrawy babci – Mielone z buraczkami od babci
Niezwykle puszyste kotlety, własnoręcznie kulane przez babcię. Do tego ziemniaczki, buraczki i domowy obiad gotowy! Ach, można było zostawić ziemniaki, zjeść mięsko!
Potrawy babci – Zupa owocowa
Dla jednych koszmar, dla drugich smak dzieciństwa. U babci zawsze podawana na zimno, w upalne dni.
Potrawy babci – Kopytka i leniwe spod ręki babci
Nie da się ukryć- w daniach mącznych babcie były prawdziwymi mistrzyniami! Wszystkie kluski, leniwe, kopytka i kluseczki był idealne!
Potrawy babci – Ciasto i kompot
Nierozłączny duet! Domowe ciasto, najczęściej drożdżowe lub szarlotka i kompot ze słoika. Czy można wyobrazić sobie smaczniejszy deser?
Potrawy babci – Piecuchy
Rozgrzana kuchnia to idealne miejsce do zrobienia podpłomyków! Kiedy babcia lepiła pierogi, zawsze podkradaliśmy kawałki surowego ciasta i rzucaliśmy na rozgrzana płytę.