Potrawy babci. Dania, które najlepiej smakowały. Prawdziwy smak dzieciństwa!

Pyszności prosto z kuchni babci smakowały po prostu najlepiej. Ich smak pamiętamy do dziś i chętnie wracamy do wspomnień, które sprawiają, że robi nam się ciepło. Wszystkim babciom dziękujemy za nasze piękne wspomnienia! Oto najlepsze potrawy babci.

Obrazek
Ewa

Potrawy babci – Kasza manna z syropem

Gorąca kasza manna gotowana na mleku, do tego domowy syrop malinowy...czy to nie był idealny podwieczorek? Najlepiej smakował po powrocie z zimnego podwórka!

Potrawy babci – Pajda chleba ze smalcem

Domowy smalec ze skwarkami często czekał w babcinej lodówce. Najlepiej smakował w towarzystwie kiszonego ogórka z babcinej spiżarni!

Potrawy babci – Kanapki pokrojone w kostkę

Kanapka z szynką lub serem, bez skórki, pokrojona w drobną kostkę- babcia wiedziała, jak rozpieścić swoje wnuki!

Obrazek

Potrawy babci – Pierogi pod różnymi postaciami

Ruskie, z mięsem, z jagodami, z kapustą i grzybami...delikatne ciasto i elegancka falbanka. Nigdzie nie znaleźliśmy pierogów, które dorastałyby im do pięt!

Obrazek

Potrawy babci – Kogel mogel naszej babci

Dowód na to, że można stworzyć coś z niczego. W domu nie ma nic słodkiego? Potrzymaj mi jajka!

Potrawy babci – Parowce/ pampuchy

Część z nas jadała je na słodko, z jagodowym sosem i śmietanką. Inni wspominają je w wytrawnej wersji z mięsem i sosem. Każdy zgodnie stwierdza: babcia robiła najlepsze!

Obrazek

Potrawy babci – Domowe soki ze spiżarni babci...

... i inne skarby z zakamarków piwnicy. Pełne witamin soki z aronii, najlepsze konfitury i powidła i najkwaśniejsze ogórki. Żadne sklepowe nie mogą się z nimi równać!

Obrazek

Potrawy babci – Mielone z buraczkami od babci

Niezwykle puszyste kotlety, własnoręcznie kulane przez babcię. Do tego ziemniaczki, buraczki i domowy obiad gotowy! Ach, można było zostawić ziemniaki, zjeść mięsko!

Potrawy babci – Zupa owocowa

Dla jednych koszmar, dla drugich smak dzieciństwa. U babci zawsze podawana na zimno, w upalne dni.

Potrawy babci – Kopytka i leniwe spod ręki babci

Nie da się ukryć- w daniach mącznych babcie były prawdziwymi mistrzyniami! Wszystkie kluski, leniwe, kopytka i kluseczki był idealne!

Obrazek

Potrawy babci – Ciasto i kompot

Nierozłączny duet! Domowe ciasto, najczęściej drożdżowe lub szarlotka i kompot ze słoika. Czy można wyobrazić sobie smaczniejszy deser?

Potrawy babci – Piecuchy

Rozgrzana kuchnia to idealne miejsce do zrobienia podpłomyków! Kiedy babcia lepiła pierogi, zawsze podkradaliśmy kawałki surowego ciasta i rzucaliśmy na rozgrzana płytę.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"