Newsy7 produktów spożywczych, które mogą zniknąć z naszego życia. Korzystamy z nich na co dzień

7 produktów spożywczych, które mogą zniknąć z naszego życia. Korzystamy z nich na co dzień

7 produktów spożywczych, które mogą zniknąć z naszego życia. Korzystamy z nich na co dzień
Frania
03.02.2019 11:13, aktualizacja: 18.09.2023 12:46

Czy wyobrażałaś sobie kiedykolwiek życie bez ulubionych produktów? Brak czekolady, miodu, a może ulubionych jabłek?

Okazuje się, że tak może wyglądać nasza przyszłość. Więcej informacji znajdziesz poniżej.

#1 Niektóre odmiany jabłek

Obraz

Niektóre rodzaje jabłek wymagają mroźnych zim. Tym samym przez zmiany klimatu, mogą po prostu nie przetrwać.

#2 Awokado

Obraz

Na naszych stołach może zabraknąć również awokado, a wszystko to przez fakt, że jego uprawa może z czasem okazać się nieopłacalna. Aby uzyskać 500 g tego owocu, potrzeba aż 130 litrów wody!

Co więcej, w krajach, gdzie uprawia się awokado, często występują susze. Stąd też jego cena.

#3 Ryby

Obraz

Czy wiesz, że liczba pomiędzy połowem, a pojawieniem się nowych ryb w wodzie, jest mocno zaburzona.

Niestety znacznie więcej łowimy i spożywamy ryb, tym samym może dojść do sytuacji, że z czasem po prostu ich zabraknie.

#4 Miód

Obraz

W ostatnich latach liczba koloni pszczół znacznie zmalała. A to właśnie one odpowiadają za produkcję miodu.

#5 Czekolada

Obraz

Kolejny produktem, z którym być może przyjdzie się nam pożegnać, jest czekolada. Efekt ten wiąże się rosnącymi temperaturami oraz suszami. Istnieją prognozy, które zakładają, że czekolada zniknie z naszej planety w 2050 roku.

#6 Wino

Obraz

Rownież krzewy winogrona do odpowiedniego rozwoju potrzebują wody. Przez zmiany klimatyczne, mogą nie tylko stracić swój smak, ale też całkowicie uschnąć. Tym samym produkcja wina może okazać się niemożliwa.

#7 Syrop klonowy

Obraz

I na koniec mój ulubiony składnik. On również jest zagrożony przez susze.

Daj znać, którego składnika z powyższej listy brakowałoby Ci najbardziej ?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także