Prosty i smaczny. Bułgarski przysmak zrobi furorę na stole
Każdy kto był na wakacjach w Bułgarii na pewno zna ten przysmak. Wystarczy kupić ciasto filo i można go przygotować w domu. Przepis jest bardzo prosty, a banica sprawdzi się nawet na świątecznym stole.
Banica to jedno z charakterystycznych dań kuchni bałkańskiej. Mieszkańcy Sofii i Warny od pokoleń zaczynają swój dzień od tego smakowitego wypieku z ciasta filo wypełnionego słonym serem. Jego walory smakowe są niezwykłe, a dodatkowo przysmak ten jest stosunkowo łatwy do wykonania w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek
Zawsze na śniadanie
Pochodzenie nazwy tego dania wywodzi się od starobułgarskiego słowa, które oznacza zwijanie. Doskonale oddaje to istotę procesu przygotowywania banicy, która tworzona jest z ciasta filo, formowanego w kształt ślimakowatych ruloników, faszerowanych serową masą. W Bułgarii można spotkać się z ciepłą banicą niemal w każdej piekarni już od wczesnych godzin porannych, jako elementem codziennego śniadania.
Przysmak z ciasta filo
Ciasto filo, choć tradycyjne, bywa zamieniane na ciasto francuskie. Wewnątrz banicy często znajdują się także różne warzywa, takie jak szpinak, dynia, cebula czy por, a także mięso mielone czy ryż. Dostępne są również wersje słodkie z dodatkiem chałwy lub jabłek. Nowoczesne wersje przewidują nasączanie ciasta mlekiem z cukrem i wanilią przed pieczeniem, co stanowi nowatorskie podejście do tego bałkańskiego przysmaku.
Idealna na święta
Banica popularna jest przez cały rok, jednak podczas świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku nabiera szczególnego znaczenia. Wypieki te wzbogaca się wtedy o symboliczne dodatki, takie jak gałązki derenia na zdrowie, a nawet karteczki z życzeniami w środku. Mimo to, najlepszą popularnością cieszy się klasyczna wersja z serem, często podawana z napojami typu boza czy ajran.
Jak zrobić banicę w domu?
Przygotowanie banicy wymaga przede wszystkim ciasta filo, cienkiego jak liść, co wymaga cierpliwości. Nie każdy decyduje się dziś na samodzielne wyrabianie ciasta, korzystając z produkowanych masowo opcji dostępnych w sklepach. Przy wyborze gotowego ciasta warto zwrócić uwagę na listę składników, aby unikać niepotrzebnych dodatków.
Proces przygotowania banicy zaczynamy od farszu z jajek, jogurtu oraz sera, jak sirene lub feta. Następnie ciasto filo smaruje się oliwą lub masłem, nakładając nadzienie, a potem zwija się w ruloniki i układa w formie spiralnej w piekarniku. Gotowy wypiek jest pieczołowicie zapiekany do uzyskania złocistego koloru i podawany najlepiej na ciepło, jako dodatek do jogurtu lub ajranu.