Prosty i smaczny. Bułgarski przysmak zrobi furorę na stole

Każdy kto był na wakacjach w Bułgarii na pewno zna ten przysmak. Wystarczy kupić ciasto filo i można go przygotować w domu. Przepis jest bardzo prosty, a banica sprawdzi się nawet na świątecznym stole.

Ten przysmak cieszy się popularnością w okresie świątecznymTen przysmak cieszy się popularnością w okresie świątecznym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Banica to jedno z charakterystycznych dań kuchni bałkańskiej. Mieszkańcy Sofii i Warny od pokoleń zaczynają swój dzień od tego smakowitego wypieku z ciasta filo wypełnionego słonym serem. Jego walory smakowe są niezwykłe, a dodatkowo przysmak ten jest stosunkowo łatwy do wykonania w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek

Zawsze na śniadanie

Pochodzenie nazwy tego dania wywodzi się od starobułgarskiego słowa, które oznacza zwijanie. Doskonale oddaje to istotę procesu przygotowywania banicy, która tworzona jest z ciasta filo, formowanego w kształt ślimakowatych ruloników, faszerowanych serową masą. W Bułgarii można spotkać się z ciepłą banicą niemal w każdej piekarni już od wczesnych godzin porannych, jako elementem codziennego śniadania.

Przysmak z ciasta filo

Ciasto filo, choć tradycyjne, bywa zamieniane na ciasto francuskie. Wewnątrz banicy często znajdują się także różne warzywa, takie jak szpinak, dynia, cebula czy por, a także mięso mielone czy ryż. Dostępne są również wersje słodkie z dodatkiem chałwy lub jabłek. Nowoczesne wersje przewidują nasączanie ciasta mlekiem z cukrem i wanilią przed pieczeniem, co stanowi nowatorskie podejście do tego bałkańskiego przysmaku.

Idealna na święta

Banica popularna jest przez cały rok, jednak podczas świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku nabiera szczególnego znaczenia. Wypieki te wzbogaca się wtedy o symboliczne dodatki, takie jak gałązki derenia na zdrowie, a nawet karteczki z życzeniami w środku. Mimo to, najlepszą popularnością cieszy się klasyczna wersja z serem, często podawana z napojami typu boza czy ajran.

Jak zrobić banicę w domu?

Przygotowanie banicy wymaga przede wszystkim ciasta filo, cienkiego jak liść, co wymaga cierpliwości. Nie każdy decyduje się dziś na samodzielne wyrabianie ciasta, korzystając z produkowanych masowo opcji dostępnych w sklepach. Przy wyborze gotowego ciasta warto zwrócić uwagę na listę składników, aby unikać niepotrzebnych dodatków.

Proces przygotowania banicy zaczynamy od farszu z jajek, jogurtu oraz sera, jak sirene lub feta. Następnie ciasto filo smaruje się oliwą lub masłem, nakładając nadzienie, a potem zwija się w ruloniki i układa w formie spiralnej w piekarniku. Gotowy wypiek jest pieczołowicie zapiekany do uzyskania złocistego koloru i podawany najlepiej na ciepło, jako dodatek do jogurtu lub ajranu.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi