Prosty i smaczny. Bułgarski przysmak zrobi furorę na stole

Każdy kto był na wakacjach w Bułgarii na pewno zna ten przysmak. Wystarczy kupić ciasto filo i można go przygotować w domu. Przepis jest bardzo prosty, a banica sprawdzi się nawet na świątecznym stole.

Ten przysmak cieszy się popularnością w okresie świątecznymTen przysmak cieszy się popularnością w okresie świątecznym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Banica to jedno z charakterystycznych dań kuchni bałkańskiej. Mieszkańcy Sofii i Warny od pokoleń zaczynają swój dzień od tego smakowitego wypieku z ciasta filo wypełnionego słonym serem. Jego walory smakowe są niezwykłe, a dodatkowo przysmak ten jest stosunkowo łatwy do wykonania w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek

Zawsze na śniadanie

Pochodzenie nazwy tego dania wywodzi się od starobułgarskiego słowa, które oznacza zwijanie. Doskonale oddaje to istotę procesu przygotowywania banicy, która tworzona jest z ciasta filo, formowanego w kształt ślimakowatych ruloników, faszerowanych serową masą. W Bułgarii można spotkać się z ciepłą banicą niemal w każdej piekarni już od wczesnych godzin porannych, jako elementem codziennego śniadania.

Przysmak z ciasta filo

Ciasto filo, choć tradycyjne, bywa zamieniane na ciasto francuskie. Wewnątrz banicy często znajdują się także różne warzywa, takie jak szpinak, dynia, cebula czy por, a także mięso mielone czy ryż. Dostępne są również wersje słodkie z dodatkiem chałwy lub jabłek. Nowoczesne wersje przewidują nasączanie ciasta mlekiem z cukrem i wanilią przed pieczeniem, co stanowi nowatorskie podejście do tego bałkańskiego przysmaku.

Idealna na święta

Banica popularna jest przez cały rok, jednak podczas świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku nabiera szczególnego znaczenia. Wypieki te wzbogaca się wtedy o symboliczne dodatki, takie jak gałązki derenia na zdrowie, a nawet karteczki z życzeniami w środku. Mimo to, najlepszą popularnością cieszy się klasyczna wersja z serem, często podawana z napojami typu boza czy ajran.

Jak zrobić banicę w domu?

Przygotowanie banicy wymaga przede wszystkim ciasta filo, cienkiego jak liść, co wymaga cierpliwości. Nie każdy decyduje się dziś na samodzielne wyrabianie ciasta, korzystając z produkowanych masowo opcji dostępnych w sklepach. Przy wyborze gotowego ciasta warto zwrócić uwagę na listę składników, aby unikać niepotrzebnych dodatków.

Proces przygotowania banicy zaczynamy od farszu z jajek, jogurtu oraz sera, jak sirene lub feta. Następnie ciasto filo smaruje się oliwą lub masłem, nakładając nadzienie, a potem zwija się w ruloniki i układa w formie spiralnej w piekarniku. Gotowy wypiek jest pieczołowicie zapiekany do uzyskania złocistego koloru i podawany najlepiej na ciepło, jako dodatek do jogurtu lub ajranu.

Wybrane dla Ciebie
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇