WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Przed dodaniem cebuli do sałatki nie zapomnij o jednym. Każdy zapyta, jak ulepszyłeś przepis

Cebula to popularny dodatek do sosów, kanapek czy sałatek. Zdarza się, że trafimy na gorzki egzemplarz. Gorzka cebula całkowicie rujnuje przygotowaną potrawę. Na szczęście, jest na to sposób. Przedstawiamy prosty patent, który nada jej słodkości i delikatności. Wypróbuj go jeszcze przed świętami.

Zastosuj jeden trik, a cebula będzie smaczniejsza.Zastosuj jeden trik, a cebula będzie smaczniejsza.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Konstiantyn Zapylaie

Nie ma się co oszukiwać, krojenie cebuli nie jest przyjemne. Ta prosta czynność doprowadziła do płaczu niejednego twardziela. To wszystko przez alliinę ulatniającą się trakcie krojenia. Substancja drażni śluzówkę, a po chwili z naszych oczu zaczynają płynąć łzy. Jeśli jesteś fanem surowej cebuli i dodajesz ją do większości potraw, poznaj prosty trik, który wzniesie jej smak na nowy poziom. Wypróbuj go raz, a już nigdy nie pokroisz jej inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Zastosuj ten prosty trik. Cebula będzie słodsza niż kiedykolwiek

Cebula to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych, który używany jest na całym świecie. Co ciekawe, największym eksporterem cebuli na świecie są Indie, gdzie produkuje się aż 26 641 000 ton rocznie. To wszechstronny dodatek do wielu dań, który przemycany jest zarówno do zup, sosów, mięsa jak i sałatek czy kanapek. Nawet niewielka ilość cebuli wznosi smak potrawy na całkowicie nowy poziom.

Zanim cebula trafi do dania, trzeba ją pokroić. To dość karkołomne zadanie. W internecie znajdziesz mnóstwo porad dotyczących szybkiego krojenia, jednak dzisiaj skupimy się na jej smaku. Z pewnością nie raz zdarzyło ci się trafić na gorzką cebulkę, która psuła smak mizerii czy kanapki. Jest na to sposób. Wystarczy, że posypiesz ją odrobiną cukru zaraz po posiekaniu i odstawisz ją na godzinę. Cukier "wyciągnie" z niej gorzki smak i nada pożądanej słodkości. Wypróbuj ten patent jeszcze przed świętami, a goście będą pytać cię o przepis.

Jak nie rozpłakać się przy krojeniu cebuli?

Cebula jest bogata we wspomnianą alliinę, pochodną kwasu siarkowego. Substancja ulatnia się w trakcie krojenia cebuli. Podrażnia oczy, doprowadzając nas do łez. Jak nie rozpłakać się przy krojeniu cebuli? Jest to na to kilka sprytnych sposobów. Przed przystąpieniem do krojenia włóż szczelne okulary, np. do pływania albo włóż do ust nieodpaloną zapałkę. Siarka pochłonie związki sulfinu etylu, zanim dotrą do naszych oczu. Choć nie ma żadnych badań naukowych potwierdzających tę tezę, ten patent naprawdę działa i warto go wypróbować.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo