Przed dodaniem cebuli do sałatki nie zapomnij o jednym. Każdy zapyta, jak ulepszyłeś przepis
Cebula to popularny dodatek do sosów, kanapek czy sałatek. Zdarza się, że trafimy na gorzki egzemplarz. Gorzka cebula całkowicie rujnuje przygotowaną potrawę. Na szczęście, jest na to sposób. Przedstawiamy prosty patent, który nada jej słodkości i delikatności. Wypróbuj go jeszcze przed świętami.
25.03.2024 16:12
Nie ma się co oszukiwać, krojenie cebuli nie jest przyjemne. Ta prosta czynność doprowadziła do płaczu niejednego twardziela. To wszystko przez alliinę ulatniającą się trakcie krojenia. Substancja drażni śluzówkę, a po chwili z naszych oczu zaczynają płynąć łzy. Jeśli jesteś fanem surowej cebuli i dodajesz ją do większości potraw, poznaj prosty trik, który wzniesie jej smak na nowy poziom. Wypróbuj go raz, a już nigdy nie pokroisz jej inaczej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zastosuj ten prosty trik. Cebula będzie słodsza niż kiedykolwiek
Cebula to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych, który używany jest na całym świecie. Co ciekawe, największym eksporterem cebuli na świecie są Indie, gdzie produkuje się aż 26 641 000 ton rocznie. To wszechstronny dodatek do wielu dań, który przemycany jest zarówno do zup, sosów, mięsa jak i sałatek czy kanapek. Nawet niewielka ilość cebuli wznosi smak potrawy na całkowicie nowy poziom.
Zanim cebula trafi do dania, trzeba ją pokroić. To dość karkołomne zadanie. W internecie znajdziesz mnóstwo porad dotyczących szybkiego krojenia, jednak dzisiaj skupimy się na jej smaku. Z pewnością nie raz zdarzyło ci się trafić na gorzką cebulkę, która psuła smak mizerii czy kanapki. Jest na to sposób. Wystarczy, że posypiesz ją odrobiną cukru zaraz po posiekaniu i odstawisz ją na godzinę. Cukier "wyciągnie" z niej gorzki smak i nada pożądanej słodkości. Wypróbuj ten patent jeszcze przed świętami, a goście będą pytać cię o przepis.
Jak nie rozpłakać się przy krojeniu cebuli?
Cebula jest bogata we wspomnianą alliinę, pochodną kwasu siarkowego. Substancja ulatnia się w trakcie krojenia cebuli. Podrażnia oczy, doprowadzając nas do łez. Jak nie rozpłakać się przy krojeniu cebuli? Jest to na to kilka sprytnych sposobów. Przed przystąpieniem do krojenia włóż szczelne okulary, np. do pływania albo włóż do ust nieodpaloną zapałkę. Siarka pochłonie związki sulfinu etylu, zanim dotrą do naszych oczu. Choć nie ma żadnych badań naukowych potwierdzających tę tezę, ten patent naprawdę działa i warto go wypróbować.